Η αύξηση που παρατηρείται στην ενοικίαση ακινήτων μέσω του διαδικτυακών πλατφόρμων airbnb και booking ανάγκασε το Τμήμα Φορολογίας να εκδώσει νέα εγκύκλιο αναφορικά με τον φορολογικό χειρισμό που θα τυγχάνουν οι ιδιοκτήτες των υποστατικών, οι οποίοι λαμβάνουν εισοδήματα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ιδιοκτήτες που έχουν εισοδήματα ή αποκτούν κέρδος στα πλαίσια της άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, φορολογούνται στις περιπτώσεις που το ακίνητο από το οποίο προέρχεται το εισόδημα είναι εγγεγραμμένο ή υπήρχε η υποχρέωση να εγγραφεί στο Μητρώο Αυτοξυπηρετουμένων Καταλυμάτων στο οποίο τηρείται στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η ίδια πρακτική θα εφαρμόζεται και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΦΠΑ και επιβάλλεται ΦΠΑ 9% στο εισόδημα από το ακίνητο καθώς και στις περιπτώσεις ακινήτων που η ενοικίαση είναι βραχυπρόθεσμη και επαναλαμβανόμενη και συνήθως είναι σε διαφορετικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρει ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονται ακίνητα για σκοπούς ενοικίασης μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμών ή για βραχυπρόσθεσμες ενοικιάσεις και το φορολογήτεο εισόδημα είναι το κέρδος (δηλ μεικτές εισπράξεις μείον έξοδα που έγινα πλήρως και αποκλειστικά για κτήση του εισοδήματος, κεφαλαιουχικές εκπτώσεις και δαπάνες για τόκους), θα φορολογούνται βάση του νόμου εισοδήματος.

Επιπρόσθετα, το εισόδημα από τις ενοικιάσεις δεν θα υπόκειται σε έκτακτη αμυντική εισφορά. Παράλληλα στην περίπτωση που ιδιοκτήτης είναι φυσικό πρόσωπο, τότε θα πληρώνει και ΓεΣΥ στο κέρδος, όπως αυτό υπολογίστηκε για σκοπούς φόρους εισοδήματος. Όπως διευκρινίζεται, η εισφορά του ΓεΣΥ θα καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη με αυτοφορολογία ανά εξαμηνία και ο ενοικιαστής δεν έχει υποχρέωση να παρακρατεί την εισφορά στην πηγή. Του ίδιου φορολογικού χειρισμού θα τυγχάνει ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος ανέθεσε τη διαχείριση του υποσταστικού σε διαχειριστή.

Σημειώνεται πως η αμοιβή του διαχειριστή μπορεί να αφαιρεθεί ως έξοδο από το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Εξάλλου, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το ενοικιάζει σε διαχειριστή/ενοικιαστή στον οποίο παραχωρεί την αποκλειστική εκμετάλλευση έναντι καθορισμένου ενοικίου με βάση τη συμφωνία ενοικίασης, ο διαχειριστής θα επιβαρύνεται με όλα τα έξοδα του ακινήτου.

Σε αυτή την περίπτωση, το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη εάν είναι φυσικό πρόσωπο και το φορολογητέο εισόδημα ισούται με τα μεικτά ενοίκια μείον την έκπτωση 20% επί των μεικτών ενοικίων, τις κεφαλαιουχικές εκπτώσεις και της δαπάνης για τόκους θα φορολογείται βάση του νόμου περί φόρου εισοδήματος.

Εάν το εισόδημα για νομικό πρόσωπο θα φορολογείται όταν αυτό, ισούται με μεικτά ενοίκια από τα οποία αφαιρούνται τα έξοδα που έγινα για την απόκτηση του εισοδήματος, κεφαλαιουχικές εκπτώσεις και δαπάνη για τόκους. Στο μεταξύ, όταν ο ιδιοκτήτης είναι φορολογικός κάτοικος Κύπρου και στην περίπτωση προσώπου έχει και κατοικία στην Κύπρο, τότε τα μεικτά ενοίκια είναι μειωμένα κατά 25% και υπόκεινται σε αμυντική εισφορά η οποία καταβάλλεται από τον ίδιο.

Από την άλλη, όταν ο διαχειριστής είναι νομικό πρόσωπο τότε η έκτακτη εισφορά για την άμυνα καταβάλλεται από αυτό με παρακράτηση στην πηγή. Εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό πρόσωπο και ανήκει στην πιο πάνω κατηγορία καταβάλλει και ΓεΣΥ.