Ενώ τόσο ο Μάιος, όσο και ο Ιούνιος κινήθηκαν θετικά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, καταφέρνοντας να μειώσουν -για πρώτη φορά- την ψαλίδα μεταξύ των ετών 2023-2019, δεν συνέβη το ίδιο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την κίνηση και απόδοση των ξενοδοχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, η μέση πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων τον Ιούλιο έπεσε στο 89,4% από 93,2% που ήταν τον Ιούνιο. Βελτιώθηκε κατά 0,2% έναντι του Ιουλίου του 2022, αλλά μειώθηκε κατά 0,5% έναντι του Ιουλίου του 2019.

Στο επτάμηνο, η μέση πληρότητα (75,4%) εμφανίζεται μεν αυξημένη σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 (κατά 19,2%), αλλά εξακολουθεί να διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-2,1%) στη σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα ίδια ισχύουν και για τη μέση τιμή δωματίου (ADR), η οποία από 175,83 ευρώ τον Ιούνιο φέτος, έπεσε στα 165,94 ευρώ τον Ιούλιο, αλλά και για το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) που από 163,79 ευρώ τον φετινό Ιούνιο, έπεσε στα 148,30 ευρώ τον Ιούλιο.

Αντίθετη είναι η εικόνα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο σε αυτά που διατίθενται στο εμπορικό τρίγωνο (Μοναστηράκι, Πλάκα, Ψυρρή), αλλά και κοντά στη θάλασσα (Σαρωνίδα).

Στην πρωτεύουσα υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 11.000 καταλύματα τύπου Airbnb, ενώ τον Ιούλιο η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 110 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με τη χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τις ξενοδοχειακές μονάδες να επιδρά θετικά στην ενίσχυση των πληροτήτων.

Σύμφωνα επίσης με την εταιρεία αναλύσεων AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO), στην Ελλάδα τον Ιούλιο οι διανυκτερεύσεις ήταν 35% περισσότερες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, με την Ελλάδα μάλιστα να σημειώνει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, μετά τη Γαλλία, σε σύνολο 20 ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα επίσης με την AirDNA, η ζήτηση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η προσφορά κατά 4%. Παρομοίως, η μέση ημερήσια τιμή διανυκτέρευσης κατέγραψε άνοδο κατά 18%, αγγίζοντας τα 234 ευρώ.

Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ποντάρουν εν τω μεταξύ στις κρατήσεις του φθινοπώρου, που παραδοσιακά είναι μια από τις καλύτερες περιόδους για την επισκεψιμότητα της πρωτεύουσας.

Ήδη, οι κρατήσεις στα Airbnb κινούνται θετικά, φτάνοντας μάλιστα σε αύξηση πάνω από 20% για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αντίστοιχες είναι οι προσδοκίες και των ξενοδόχων.