Σε μια νέα εποχή εισέρχεται «διαμάντι του Τροόδους», το θρυλικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον τόπο και ιδιαίτερα για τον τουρισμό της Κύπρου.

Οι εργασίες αναστήλωσης του ξενοδοχείου, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel», συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τη στατική ενίσχυση και αναβάθμιση του κτιρίου να έχει ολοκληρωθεί.

Η αναγέννηση του διατηρητέου ξενοδοχείου, το οποίο θα παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, θα γίνει πραγματικότητα χάρη στον Όμιλο bbf και την Thanos Hotels & Resorts, η οποία αναλαμβάνει τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Οι εργασίες διάσωσης με την στατική ενίσχυση και αναβάθμιση έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αρχές του 2024 αναμένεται να προχωρήσουν οι εργασίες ανακαίνισης στους εσωτερικούς και η κατασκευή διαμερισμάτων και επαύλεων στον περιβάλλοντα χώρο. Η ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου αναμένεται εντός του 2026 και πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν στους χώρους του, να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν για το στάδιο των εργασιών συντήρησης και ανάπλασης του ξενοδοχείου. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σε ειδικό χώρο ανακοινώθηκε και η στρατηγική συνεργασία διαχείρισης του νέου ξενοδοχείου από την Thanos Hotels & Resorts, η οποία αναλαμβάνει τη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν την επισκευή των πέτρινων τοίχων του κτιρίου και των οριζόντιων πλακών από μπετόν. Έχει προηγηθεί η φάση των άμεσων επεμβάσεων, στην οποία ξανακτίστηκαν οι περιοχές που είχαν καταρρεύσει και επιδιορθώθηκαν οι επικίνδυνες ρωγμές. Στην πρώτη φάση χρησιμοποιήθηκαν ιδίου τύπου πέτρες, καθώς και η ίδια τεχνική ώστε να μην διαφέρουν οι νέοι τοίχοι από τους υφιστάμενους. Για την επιδιόρθωση των σοβαρών ρωγμών έγινε επαναδιάταξη των πετρών, ενώ στην περιοχή των ρωγμών έγιναν ενέσεις με ασβεστοκονίαμα ώστε να συμπληρωθούν τα κενά.

@philenews Το ιστορικότερο ορεινό θέρετρο της Κύπρου και πάλαι ποτέ «στολίδι του Προδρόμου», το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια, αναγεννάται. #philenews #cyprus #cyprustiktok #newsite #hotel ♬ original sound – Philenews

Η δεύτερη φάση των επισκευών στις πέτρινες τοιχοποιίες βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην αφαίρεση του υφιστάμενου αρμολογήματος σε όλες τις επιφάνειες του κτιρίου, εσωτερικές και εξωτερικές και την εκβάθυνση των αρμών με νεροβολή υψηλής πίεσης. Πρόκειται όπως αναφέρθηκε για μια σύγχρονη μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται στους τοίχους του κτιρίου με την τοποθέτηση σωληνίσκων για να γίνουν ενέσεις πληρώσεως, για την αποκατάσταση των ρωγμών.

Το επόμενο στάδιο αφορά την αντικατάσταση της στέγης και την περαιτέρω ενίσχυση του φορέα του κτιρίου με σκοπό την αντισεισμική αναβάθμισή του. Θα ακολουθήσει η εκσκαφή και κατασκευή του χώρου του σπα και της νέας πισίνας. Στη συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση των νέων πλαισίων στις πόρτες και τα παράθυρα, όπως απαιτεί η Πολεοδομία. Ενώ στο τελευταίο στάδιο, θα γίνει η κατάλληλη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της Πολεοδομίας.

Το Berengaria Hotel θα αποτελείται από με 30 δωμάτια, εκ των οποίων τα 6 θα είναι σουίτες, τα 12 connected rooms και τα υπόλοιπα 12 standard rooms, 14 διαμερίσματα, ένα υπερσύγχρονο σπα, καθώς επίσης και 13 townhouses και 9 ανεξάρτητες επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο. Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου Αρχιτέκτονες LLC.