Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια και την εγκατάσταση των 400 χιλ. έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού, λόγω των προσφυγών που κατατίθενται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου, ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ είναι το ζήτημα με τις προσφυγές. Όπως είπε, για τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρισμού έχει καταχωρηθεί νέα προσφυγή, μετά την απόφαση της ΑΗΚ την περασμένη εβδομάδα να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στη Cyta, προσθέτοντας πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χορηγία από την ΕΕ.

«Είναι κρίμα να χάσουμε τους έξυπνους μετρητές. θα χάσουμε πολλά οφέλη. Κέρδισε τον διαγωνισμό η Cyta και μέσα σε μια μέρα είχαμε προσφυγή εναντίον της απόφασης», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημέρων το ΔΣ αποφάσισε την κατακύρωση στη Cyta της προσφοράς για προμήθεια και εγκατάσταση 400,000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού, προς συμμόρφωση με ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ αλλά και δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Μηχανισμό Ανάκαμψης της ΕΕ. Τον διαγωνισμό διεκδίκησαν τρεις εταιρείες. Η Cyta είχε καταθέσει την ακριβότερη προσφορά, αλλά η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΑΗΚ έκρινε ότι αυτή ήταν η καταλληλότερη πρόταση, με βάση τους όρους της προκήρυξης. Η προσφορά της Cyta άγγιζε τα €40 εκατ.