Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ αποφάσισε σε συνεδρία του τη Δευτέρα την κατακύρωση στη Cyta της προσφοράς για προμήθεια και εγκατάσταση 400,000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού, προς συμμόρφωση με ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ αλλά και δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Μηχανισμό Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τον διαγωνισμό διεκδίκησαν τρεις εταιρείες, με τη Cyta να καταθέτει την ακριβότερη προσφορά, αλλά η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΑΗΚ έκρινε ότι αυτή ήταν η καταλληλότερη πρόταση, με βάση τους όρους της προκήρυξης. Η προσφορά της Cyta άγγιζε τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ η Logicom Solutions LTD κατέθεσε πρόταση για σχεδόν 33.7 εκατ. ευρώ, ενώ η NewCytech Business Solution (του ομίλου Logicom) κατέθεσε πρόταση για €37.6 εκατ. ευρώ.

Θεωρείται πιθανό ότι η συνέχεια θα δοθεί στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, με προσφυγές αποτυχόντα ή αποτυχόντων προσφοροδοτών για ακύρωση της απόφασης. Το ίδιο έγινε και με τον προηγούμενο διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές, με συνέπεια να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και τελικά να κριθεί αναγκαίο να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, τον περασμένο Νοέμβριο, με πολύ ταχύρρυθμη διαδικασία.

Η ΑΗΚ επείγεται για ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπογραφή του συμβολαίου με τον επιτυχόντα προσφοροδότη, αφού η χρηματοδότηση της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης, της ΕΕ, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ, η υπογραφή του συμβολαίου με τον οργανισμό που θα προμηθεύσει τις 400,000 έξυπνους μετρητές πρέπει να υπογραφεί εντός Μαρτίου 2024. Επίσης, εντός Σεπτεμβρίου του 2024 η ΑΗΚ θα πρέπει να παραλάβει από τον ανάδοχο 50,000 μετρητές και να εγκαταστήσει 15,000 μετρητές. Μέχρι τον Ιούνιο του 2026 θα πρέπει να συμπληρωθεί η παραλαβή 400,000 μετρητών και η εγκατάσταση 250,000.

Οι πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι την ΑΗΚ απασχόλησαν απόψεις ενδιαφερομένων ότι η Cyta δεν δικαιούται, εκ του νόμου που ρυθμίζει τη λειτουργία της, να δραστηριοποιηθεί σε εργασίες που δεν είναι αμιγώς τηλεπικοινωνιακής φύσης. Ζητήθηκε και λήφθηκε νομική γνωμάτευση από τους νομικούς συμβούλους της ΑΗΚ, βάσει της οποίας η φύση του έργου (που εμπεριέχει, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο, και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες) επιτρέπει στη Cyta την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.