Ψάχνει σωσίβιο η επένδυση του €1,2 δισ. στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, αφού πλέον είναι φανερό πως κινδυνεύει να…βουλιάξει.

Κυβέρνηση και Kition Ocean Holdings επιδίδονται σ’ ένα παιχνίδι αλληλο-επίρριψης ευθυνών για το αδιέξοδο, με την εταιρεία να τραβά τα σχοινιά σέρνοντας το κράτος στα δικαστήρια. Το πιο ουσιώδες είναι πως δύο μήνες πριν την λήξη της νέας παράτασης προς την εταιρεία, ουδείς γνωρίζει εάν θα ξεκινήσουν και πότε τα έργα που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση της μεγαλύτερης επένδυσης στην Κύπρο, που έπρεπε να ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο.

Η αποκάλυψη του υπουργού Μεταφορών πως η εταιρεία παραβίασε ουσιώδη όρο της σύμβασης, αφού δεν ανανέωσε εγγυητική ύψους €10 εκατ. για το λιμάνι, ανάγκασε χθες την εταιρεία να τοποθετηθεί για πρώτη φορά δημόσια αναφορικά με τον σάλο που προκλήθηκε. Μια τοποθέτηση που κατέδειξε το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και αναδείχθηκε μέσω πρωτοφανούς επίθεσης προς την Κυβέρνηση, από τον CEO της Kition, Oliver Corlette, ο οποίος υποστήριξε πως η εταιρεία απειλήθηκε και εκφοβίστηκε με διακοπή της σύμβασης. Εκφράζοντας την ετοιμότητα της εταιρείας να υλοποιήσει τα έργα, ζήτησε από την Κυβέρνηση να «τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Ο κ. Corlette ανέφερε πως η εταιρεία υπέβαλε αιτήματα για τροποποίηση των φάσεων υλοποίησης του έργου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του, αλλά δεν επηρεάζουν, όπως υποστήριξε, τη φύση του. «Τα αιτήματα αυτά είναι για ν’ αντιμετωπίσουμε τις δραματικές αλλαγές στις μακροοικονομικές συνθήκες σύμφωνα με τη σύμβαση, αλλά η Κυβέρνηση αρνείται ακόμα και να συζητήσει μαζί μας» είπε, προσθέτοντας πως προέκυψε διαφορά μεταξύ της Kition και της Κυβέρνησης αναφορικά με τον υπολογισμό του ποσού της εγγυητικής που δεν ανανεώθηκε. «Το θέμα αυτό το θέσαμε έγκαιρα και ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να καθίσει μαζί μας για να εξετάσουμε τους υπολογισμούς, ώστε να καταθέσουμε το σωστό ποσό. Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία που προβλέπεται από τη Σύμβαση και προσπάθησαν να μας εκφοβίσουν, απειλώντας με λύση της σύμβασης. Συναντηθήκαμε μαζί τους αρκετές φορές για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν τον υπολογισμό, παρόλο που θα μπορούσε το θέμα να είχε επιλυθεί πολύ γρήγορα. Την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε αίτηση στο δικαστήριο αιτούμενοι απόφαση που να διατάζει την Κυβέρνηση ν’ ακολουθήσει τη Σύμβαση», σημείωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kition αναφέρθηκε και στη διαδικασία προσφοροδότησης των έργων, εκφράζοντας την ετοιμότητα της εταιρείας να ξεκινήσει τις εργασίες. «Το μόνο που μας κρατάει πίσω είναι η άρνηση της Κυβέρνησης ν’ ακολουθήσει τη συμφωνία μας και να μιλήσει μαζί μας άμεσα. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε το έργο να προχωρήσει, ωστόσο, καθόμαστε μόνοι στο τραπέζι, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται να πάρει μονομερείς αποφάσεις. Η φύση του έργου είναι μια μακροχρόνια συνεργασία που απαιτεί πλήρη συνεργασία και ευελιξία από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί η επιτυχία του. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και ελπίζουμε η Κυβέρνηση να επιλέξει να έχει έναν εποικοδομητικό διάλογο, αντί να πάρει μονομερείς αποφάσεις και να καταστρέψει κάθε ευκαιρία που έχει αυτό το έργο να πετύχει», πρόσθεσε.

Απορρίπτοντας τις φήμες πως η εταιρεία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για τη μεγάλη επένδυση, ο κ. Corlette, είπε πως ήδη η Kition έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους και πως η πρόοδος του έργου εξαρτάται από την Κυβέρνηση. «Δυστυχώς, εξαιτίας κυρίως της απροθυμίας της Κυβέρνησης να συμμετάσχει στις αναγκαίες συζητήσεις και να τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους, το έργο κινδυνεύει με καθυστέρηση. Αυτή η στάση της Κυβέρνησης μας έχει στοιχίσει πολύτιμο χρόνο, αλλά δεν μας έχει αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ή ως προς τη δέσμευσή μας στο έργο».

Σ’ ό,τι αφορά στην απόφαση της εταιρείας να μην ενημερώνει τα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση την κοινωνία για την πορεία του έργου, υποστήριξε πως απαγορεύεται από τη σύμβαση, σημειώνοντας πως η Kition, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η Arroundtown, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της λόγω των δηλώσεων της Κυβέρνησης προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό, όπως υποστήριξε, «για την πραγματική κατάσταση».

Διαψεύδει την εταιρεία ο Βαφεάδης

Άμεση και έντονη ήταν αντίδραση του υπουργού Μεταφορών που διέψευσε την εταιρεία, επαναλαμβάνοντας πως η μη ανανέωση της εγγυητικής, σύμφωνα και με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αποτελεί παραβίαση ουσιώδους όρους της σύμβασης. «Εμείς τους εξηγήσαμε πολλές φορές πως δεν μπορεί να συσχετιστούν οι αλλαγές που θέλουν με το εάν θ’ ανανεώσουν ή όχι την εγγυητική» ανέφερε στον «Φ» ο κ. Βαφεάδης, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συζητήσει τα αιτήματα της εταιρείας. «Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο μετά την ανανέωση της εγγυητικής», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως όταν ενημερώθηκε η εταιρεία πως το κράτος έχει πλέον δικαίωμα να εξαργυρώσει άλλες δύο εγγυητικές που βρίσκονται σε ισχύ, η Kition προσέφυγε στη δικαιοσύνη. «Εξασφάλισαν μονομερές διάταγμα, το οποίο λέει πως δεν δικαιούμαστε να εξαργυρώσουμε τις υπόλοιπες εγγυητικές, μέχρι να ακουστούν ενώπιον του δικαστηρίου η θέση της εταιρείας και η θέση της Κυβέρνησης».

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 15 Απριλίου και ήδη υπάρχει προετοιμασία από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία ακολούθως θα γνωματεύσει για τα επόμενα βήματα του κράτους. «Αυτό που ισχυρίζεται ο CEO της εταιρείας, πως εμείς δεν συζητούμε τις απαιτήσεις τους, δεν είναι βάσιμα, επειδή εμείς έχουμε ζητήσει ξεκάθαρα την ανανέωση της εγγυητικής και μετά θα συζητήσουμε ό,τι θέλουν. Τα επιχειρήματα της εταιρείας πιστεύω πως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα του θέματος», υπέδειξε ο υπουργός Μεταφορών.

Ζητά παρέμβαση Χριστοδουλίδη ο Δήμος Λάρνακας

Οι φορείς της Λάρνακας συνεχίζουν πάντως να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τροπή που πήραν τα πράγματα, με το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητά παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χθες το απόγευμα συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και έγινε ενημέρωση επί του θέματος. Σε ανακοίνωση που ακολούθησε εκφράζεται η ανησυχία των μελών του, που υποδεικνύουν πως από την πρώτη στιγμή στήριξαν τη μεγάλη επένδυση, παρεμβαίνοντας προς επίλυση των προβλημάτων που προέκυπταν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμπλακεί προσωπικά για επίλυση των θεμάτων που φαίνεται να προκύπτουν, ενώ παράλληλα, όπως σημειώνεται «θα προχωρήσει σε σύγκληση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, στην οποία θα προσκληθεί ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφειάδης, για να ενημερώσει σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με την υλοποίηση του έργου».