Οι ψίθυροι που ακούγονται εδώ και μήνες για την πολυδιαφημισμένη και σύμφωνα με τις εξαγγελίες μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο ύψους €1,2 δισ. στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, έχουν πλέον μετατραπεί σε πυκνές σκιές.

Κι αυτό επειδή ουδείς είναι σε θέση ν’ αναφέρει πότε και εάν θα ξεκινήσουν τελικά τα μεγάλα έργα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες της Kition Ocean Holdings τα έργα θα ξεκινούσαν Μάιο με Ιούνιο, ωστόσο, δεν υπάρχει δραστηριότητα στο λιμάνι και τη μαρίνα που να καταδεικνύει πως υπάρχει πρόθεση για έναρξή τους το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως η εταιρεία παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση το κλειδί του λιμανιού και της μαρίνας την 1η Απριλίου του 2022 και όπως εξαγγέλθηκε θα ξεκινούσε την πρώτη φάση του έργου τον Απρίλιο του 2023. Δύο ακριβώς χρόνια μετά, ωστόσο, ελάχιστα έγιναν με την τελευταία παράταση που εξασφάλισε η ανάδοχος εταιρεία για την έναρξη των μεγάλων έργων να λήγει τον Ιούνιο.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως δύο μήνες πριν τη λήξη της νέας παράτασης που δόθηκε η εταιρεία δεν ξεκαθάρισε ακόμη ποια θα είναι η ημερομηνία έναρξης των εργασιών, όπως παραδέχθηκε, μιλώντας στον «Φ», ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του. «Εάν δεν δω έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα δεν ησυχάζω και πιστεύω πως αυτό περιμένει όλη η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λάρνακα», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης, υποδεικνύοντας πως υπήρξαν παλαιότερα διαβεβαιώσεις από την εταιρεία πως τον Απρίλιο θα υπήρχε προετοιμασία για την έναρξη έργων της πρώτης φάσης.

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε, μάλιστα, νέο τελεσίγραφο στην ανάδοχο εταιρεία, προειδοποιώντας πως θα ληφθούν μέτρα, όπως προνοείται στη σύμβαση, εάν δεν ξεκινήσουν τα έργα τον προσεχή Ιούνιο. «Εμείς περιμένουμε να μας διευκρινίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι τον Ιούνιο. Ξέρουμε πως βγήκαν προσφορές και ανανέωσαν τις ασφάλειες του έργου, κάτι που είναι θετικό, βεβαίως, αλλά πρέπει να γίνουν στην πράξη τα έργα. Εάν δεν δω κτίσματα δεν μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος».

Κληθείς ν’ αναφέρει τι προνοεί η σύμβαση σε περίπτωση που ο επενδυτής δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, απάντησε πως αποφασίζονται μέτρα αναλόγως με την περίπτωση. «Υπό κάποιες συνθήκες μπορεί να κληθεί σε διαβουλεύσεις ή σε διαδικασία επίλυσης διαφορών. Το τελικό μέτρο είναι η διακοπή της σύμβασης, που αυτό γίνεται για πολύ σοβαρές παραβιάσεις. Εγώ παραμένω στο ότι θέλω να προχωρήσει το έργο. Εάν όμως ο εργολάβος δεν δείξει την καλή θέληση να ξεκινήσει το έργο, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά».

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί ερωτήματα είναι το γεγονός πως η εταιρεία εδώ και καιρό έχει υποβάλει αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για να προβεί σε αλλαγές αναφορικά με τη σειρά των έργων που είχε εξαγγείλει αρχικά. «Δεν εναπόκειται στον υπουργό να αποφασίσει επ’ αυτού», σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος της Kition Ocean Holdings. «Η εταιρεία έχει δηλώσει πως έχει αυτές τις απαιτήσεις εδώ και καιρό και είναι μια διαδικασία η οποία τρέχει, το αποτέλεσμα της οποίας δεν το ξέρω. Εκείνο που παραμένει δεδομένο για μας είναι το γεγονός πως υπάρχουν συνεχώς παρατάσεις στη σύμβαση. Πρέπει, όμως, κάποτε να δούμε και έργα».

Έντονος είναι και ο δήμαρχος Λάρνακας, ο οποίος διεμήνυσε πως η πόλη δεν θα δεχθεί νέα αναβολή των εργασιών ή αλλαγές στον σχεδιασμό. Ο κ. Βύρας ανέφερε στην εφημερίδα μας πως έχει ζητήσει ενημέρωση τόσο από τον υπουργό Μεταφορών, όσο και από την ανάδοχο εταιρεία για την έναρξη των έργων. «Εμείς μεταφέραμε πως δεν θα δεχθούμε νέα αναβολή των εργασιών ή να μην γίνουν όλα τα έργα υποδομής που περιλαμβάνονται στη συμφωνία», σημείωσε. Πρόσθεσε, εξάλλου, πως η τελευταία ενημέρωση που είχε από αξιωματούχους της Aroundtown, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της κοινοπραξίας που ανέλαβε την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας, είναι πως εργάζονται για τις άδειες οικοδομής των έργων της πρώτης φάσης, που θα εκδοθούν τον Απρίλιο.

Οι άδειες που θα εκδοθούν αυτό τον μήνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας, αφορούν στα έργα επέκτασης της μαρίνας και στη δημιουργία δρόμου που θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων με το λιμάνι Λάρνακας.

H Kition Ocean Holdings πάντως τηρεί σιγή ιχθύος σ’ ό,τι αφορά στις προθέσεις της. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας στη StockWatch που ανέδειξε το θέμα «με βάση τις πρόνοιες του συμβολαίου η εταιρεία δεν έχει τη δικαιοδοσία να προβαίνει σε δηλώσεις και να ενημερώνει σχετικά με την πρόοδο του έργου. Τη δικαιοδοσία αυτή την έχει μόνο η κυβέρνηση».

Με καθυστέρηση και η διατηρητέα αποβάθρα

Τα δύο χρόνια που κρατά τα κλειδιά της μαρίνας και του ιδιαίτερα προσοδοφόρου λιμανιού Λάρνακας η Kition Ocean Holdings, πραγματοποίησε έργα μικρής κλίμακας τόσο στο λιμάνι όσο και τη μαρίνα που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργίας των χώρων.

Τον Οκτώβριο του 2022 η μαρίνα Λάρνακας άνοιξε για το κοινό, αφότου έγιναν κάποιες εργασίες στον χώρο, στον οποίο δημιουργήθηκαν καφεστιατόριο, παιδότοπος και μεγάλος χώρος στάθμευσης, ο οποίος χρησιμοποιείται έναντι χρέωσης από όσους επισκέπτονται την περιοχή. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εξαγγέλθηκε η έναρξη των εργασιών στη διατηρητέα αποβάθρα, που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023. Στην πορεία, ωστόσο, ανακοινώθηκε πως το έργο θα ολοκληρωθεί τέλος του ίδιου έτους, ενώ η τελευταία ημερομηνία που είχε δοθεί ήταν πως τα εγκαίνιά του θα πραγματοποιούνταν τον Μάρτιο του 2024, κάτι όμως που δεν έγινε. Τα έργα στην αποβάθρα όπως πληροφορούμαστε έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο, οι επισκέπτες δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν μεγάλες αλλαγές λόγω των περιορισμών που έθεσαν τα αρμόδια κρατικά Τμήματα, που απαγόρευσαν την αλλαγή του πατώματος και άλλων στοιχείων που θεωρούνται διατηρητέα. Σ’ ό,τι αφορά στα εγκαίνια του έργου δεν έχει ανακοινωθεί κάποια άλλη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται πως για τις καθυστερήσεις για το έργο στη διατηρητέα αποβάθρα έγιναν τον περασμένο Μάιο κινητοποιήσεις από τους ακτοπλόους, οι οποίοι έκλεισαν με σκάφη την είσοδο του λιμανιού. Σειρά κινητοποιήσεων έκαναν πέρσι και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής στη μαρίνα, που διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως η εταιρεία αύξησε τα τέλη ελλιμενισμού δύο φορές σε έναν χρόνο, χωρίς να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα αναβάθμισης. Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφηκαν και αρκετές απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας.