Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα κανονισμούς διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, σε σχέση με τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης, με στόχο μεταξύ άλλων να αμβλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο της συζήτηση Βουλευτές ήγειραν το ζήτημα πιθανής επέκτασης του ωραρίου για καλύτερη εξυπηρέτησης του κοινού και το απόγευμα, την ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας στη δημόσια υπηρεσία και την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων συγκοινωνιών.

Ειδικότερα με τους κανονισμούς που ψηφίστηκαν διευρύνεται το ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία κατά μισή ώρα πιο νωρίς σε σχέση με τα ισχύοντα.  Παράλληλα διευρύνεται το ελαστικό ωράριο εργασίας, από μία ώρα που προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε μία και μισή ώρα, από τις 7.00 π.μ./8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ./4.00 μ.μ.

Προβλέπεται επίσης η διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων της Βουλής των Αντιπροσώπων, από μισή ώρα που προβλέπεται με βάση τα ισχύοντα, σε μία ώρα.

Επίσης η αποκοπή του οφειλόμενου ελλειμματικού χρόνου εργασίας υπαλλήλου από τις απολαβές του ή η αφαίρεση του χρόνου αυτού από την άδεια ανάπαυσής του θα πραγματοποιείται στο τέλος του ημερολογιακού έτους, αντί σε δεκαπενθήμερη βάση όπως ισχύει σήμερα.

Η προτεινόμενη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας στη δημόσια υπηρεσία έχει ως στόχο να συμβάλει στη μείωση της τροχαίας κίνησης που παρατηρείται κατά τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων, καθότι αυτή θα καταμεριστεί σε ευρύτερο χρονικό διάστημα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η εξυπηρέτηση του κοινού στην δημόσια υπηρεσία και ανέφερε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθούν το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι το όφελος για το κυκλοφοριακό είναι πολύ μικρό. Το πρώτιστο είπε, είναι η βελτίωση του ωραρίου προς όφελος των πολιτών και ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ως αντιστάθμισμα σε αυτή την παραχώρηση θα έπρεπε να γίνει μια μελέτη για την αύξηση της παραγωγικότητας στη Δημόσια Υπηρεσία η οποία δεν φημίζεται για την παραγωγικότητά της και να βρεθούν μέτρα για να καταπολεμηθεί αυτό το κενό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι θα πρέπει η επέκταση του ωραρίου να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξυπηρέτησης του κοινού και ότι θα παρακολουθούν το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι το κυκλοφοριακό είναι ένας εφιάλτης που βιώνει καθημερινά ο κόσμος, τον επηρεάζει στην υγεία του αλλά και ψυχολογικά και θα πρέπει το θέμα να απασχολήσει όλους σοβαρά. Είπε επίσης ότι η πολιτεία θα πρέπει να συγκρουστεί με συμφέροντα ώστε να εργάζονται κάποια στιγμή και απόγευμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, να αλλάξει το ωράριο και στα σχολεία αλλά και να αναπτυχθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι ποδηλατόδρομοι και οι πεζόδρομοι.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ένας καλός τρόπος αποσυμφόρησης των δρόμων θα ήταν να πάει η Βουλή δίπλα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όπως υπήρχε πρόθεση να γίνει.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι μετά την διεύρυνσης του ελαστικού ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία σίγουρα πρέπει η εξυπηρέτηση να γίνεται κανονικά. Πρόσθεσε ότι με βάση τις μελέτες θα υπάρχει 5-7% άμβλυνση του κυκλοφοριακού, με αυτή τη ρύθμιση, ωστόσο όπως είπε χρειάζεται να γίνουν κι άλλα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι αυτή η ρύθμιση θα ξαλαφρώσει λίγο τους δρόμους, ωστόσο θα ήθελε να δει μια κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις δημόσιες μεταφορές, το περπάτημα και το ποδήλατο.

Μίλησε για τον κίνδυνο να πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ρύπους, όπως πληρώνει η ΑΗΚ, αφού το 1/3 των ρύπων που πρέπει να μειωθούν είναι σε σχέση με τις συγκοινωνίες. Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές των 12 λεπτών και στην Κύπρο, όπως σε άλλες χώρες, δηλαδή ο κόσμος να έχει τα είδη πρώτης ανάγκης σε απόσταση 12 λεπτών από το σπίτι του.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ζήτησε επίσης να εξεταστεί το θέμα της παραγωγικότητας στη δημόσια υπηρεσία ειδικά στο Τμήμα Φορολογίας και στο Κτηματολόγιο με καθυστερήσεις στα ραντεβού για μια μεταβίβαση. Μίλησε επίσης για την περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στο Τμήμα Μετανάστευσης, όπου γινόταν ακόμα και πώληση προκαθορισμένων ραντεβού.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι από τη στιγμή που έφυγαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό πρέπει να επιστρέψουμε στα πρέποντα και τα δέοντα στο θέμα των ραντεβού στα δύο αυτά τμήματα.