To Top
18:14 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
H Kύπρος κέρδισε την υπόθεση της FBME
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • H Kύπρος κέρδισε την υπόθεση της FBME
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου 2019, 12:32 πμ
Απόφαση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι σε σχέση με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας FBME στην Κύπρο.
 
Η Κεντρική Τράπεζα, δια της εκπροσώπου Τύπου Αλίκης Στυλιανού, εξέφρασε «πλήρη ικανοποίηση» για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι.
 
Η απόφαση επεσήμανε η κ. Στυλιανού, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, «δεικνύει τις ορθές αποφάσεις και ενέργειες από πλευράς διοίκησης και προσωπικού της Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου».
 
Υπενθυμίζεται ότι η ΚΤΚ έθεσε το υποκατάστημα της FBME κάτω από εξυγίανση και στις 21 Δεκεμβρίου 2015 ανακάλεσε την άδεια που χορηγήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2003 στην FBME Bank Ltd της Τανζανίας για λειτουργία υποκαταστήματος στην Κύπρο.
 
Η διαδικασία της Διαιτησίας βρισκόταν σε εξέλιξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι ιδιοκτήτες της FBME διεκδικούσαν αποζημίωση κατά της Δημοκρατίας της Κύπρου.
 
Καλωσορίζει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της FBME η Νομική Υπηρεσία 
 
Η Νομική Υπηρεσία καλωσόρισε την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην υπόθεση του παραρτήματος της τράπεζας FBME στην Κύπρο.
 
Η απόφαση, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενήργησε ως σώφρων εποπτική αρχή και ότι η Δημοκρατία δεν παραβίασε οποιεσδήποτε υποχρεώσεις.
 
Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως «γνωστοποιήθηκε σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία η Τελική Απόφαση (Final Award) του Διαιτητικού Δικαστηρίου που συστάθηκε δυνάμει των κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (“International Chamber of Commerce” ) με έδρα το Παρίσι στο οποίο είχαν προσφύγει οι Ayoub –Farid Michel Saab  και  Fadi Michel Saab δυνάμει της διμερούς Σύμβασης Προστασίας Επενδύσεων μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου («Σύμβαση»), διεκδικώντας αποζημιώσεις που ανέρχονταν στο ποσό των 1.4 δισεκατομμυρίων Δολαρίων ΗΠΑ. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, απέρριψε όλες τις απαιτήσεις των απαιτητών εναντίον της Δημοκρατίας, χωρίς να εκδώσει διαταγή για έξοδα» σημειώνεται.
 
Οι απαιτητές, προστίθεται στην ανακοίνωση, έμμεσα κατέχουν το μετοχικό κεφάλαιο της FBME Bank Ltd (FBME),  η οποία ήταν το αντικείμενο διοικητικών μέτρων που λήφθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, τον Οκτώβριο του 2014 οι απαιτητές καταχώρησαν την παρούσα Διαιτησία, ισχυριζόμενοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τις υποχρεώσεις της δυνάμει της Σύμβασης. Συγκεκριμένα, ισχυρίζονταν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε ενεργήσει καταχρηστικά θέτοντας το παράρτημα της FBME στην Κύπρο υπό εξυγίανση δυνάμει των προνοιών του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013 λόγω της αντίδρασης των αγορών στην κατάταξη από το FinCEN  της FBME ως Τράπεζας «με πρωταρχικό στόχο την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» (“of primary money-laundering concern”). 
 
Κατά τη διεξαγωγή της Διαιτησίας οι απαιτητές τροποποίησαν τις απαιτήσεις τους ώστε να προσβάλουν επίσης τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας να ακυρώσει την άδεια διεξαγωγής εργασιών του Παραρτήματος και να υποβάλει αίτηση για εκκαθάριση της Τράπεζας.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, κατά τη Διαιτησία, απέρριψε όλους τους πιο πάνω ισχυρισμούς ως ανυπόστατους, καλωσορίζει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενήργησε ως σώφρων εποπτική αρχή και ότι η Δημοκρατία δεν παραβίασε οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της δυνάμει της Σύμβασης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Τη Δημοκρατία στη Διαιτησία εκπροσώπησε ο δικηγορικός οίκος Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP, σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Η σημερινή ογκωδέστατη απόφαση θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία, την Κεντρική Τράπεζα και τον δικηγορικό οίκο Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...