Πάνω σε δύο σημαντικούς άξονες των ενεργειακών θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Θα συζητήσει για τον αγωγό φυσικού αερίου East-Med και για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σε δήλωση του λίγο πριν αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ για την Λάρνακα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία που είχε η συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ από το 2016 όπου συστάθηκε, σημειώνοντας πως αυτή «οδήγησε σε τεράστια βελτίωση των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού (μέχρι τώρα εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν επισκεφτεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο) στις σχέσεις ασφάλειας και στα θέματα ενέργειας.

Για τα θέματα της ενέργειας, ο κ. Νετανιάχου διευκρίνισε πως θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις σύντομα. «Έγινε μια επανάσταση με την ανακάλυψη του φυσικού αερίου. Αυτό μας δίνει όχι μόνο τις ανάγκες του κράτους του Ισραήλ σε φυσικό αέριο, αλλά και τη δυνατότητα να εξάγουμε στην Ευρώπη» ανέφερε.

Σε ότι αφορά τις συναντήσεις που θα έχει αυτές τις μέρες σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε πως θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς: Τον αγωγό φυσικού αερίου East-Med και το εργοστάσιο υγροποίησης στην Κύπρο.

Έφτασε στο Προεδρικό

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Νετανιάχου, μετά την επίσημη υποδοχή του, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ’ στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατευθύνθηκαν ακολούθως στο εσωτερικό του Προεδρικού, όπου θα παρακαθίσουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.

Τη Δευτέρα, η Λευκωσία θα φιλοξενήσει την τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.