Σε μεγάλες φουρτούνες μπαίνει το κυβερνητικό καράβι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του να βρίσκεται ενώπιων μιας μεγάλης πρόκλησης.

Η εξέλιξη της όλης συζήτησης γύρω από την εξαγγελθείσα πρόθεση του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν τους 18 μήνες και κυρίως ο χειρισμός που έγινε κατά την προχθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, φέρνει πλέον σε πολύ δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ήδη επικρατεί κλίμα εσωστρέφειας ανάμεσα στα μέλη της Κυβέρνησης καθώς η συντήρηση του θέματος χωρίς κατάληξη έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με κάποιους εξ αυτών να σκέφτονται να ακολουθήσουν τον δρόμου που χάραξε χθες ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρία, ο οποίος υπέβαλε ήδη την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος αρκέστηκε να ζητήσει από τον κ. Χατζηζαχαρία να παραμείνει στα καθήκοντα του μέχρι να εξευρεθεί μία λύση στο θέμα, κάτι το οποίο δεν αποδέχτηκε.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνει ουσιαστικά άλλο περιθώριο στον Νίκο Χριστοδουλίδη από το να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην υλοποίηση της απόφασης του για ανασχηματισμό, έστω και περιορισμένης έκτασης, προκειμένου να κλείσει το θέμα. Αυτό το οποίο αναφέρουν πληροφορίες είναι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν εδώ και καιρό αποφασισμένος να προχωρήσει και μάλιστα αμέσως μετά τις γιορτές σε ευρύ ανασχηματισμό, στέλνοντας το μήνυμα της επανεκκίνησης της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το προηγούμενο διάστημα είχε επαφές με διάφορα άτομα και μοιράστηκε τις σκέψεις του για αλλαγές που ήθελε να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάποιους μάλιστα αναφέρθηκε και σε ονόματα Υπουργών που είχε στις σκέψεις του για αντικατάσταση ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες είχε προχωρήσει και σε κάποιες πρώτες βολιδοσκοπήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οτιδήποτε συγκεκριμένο.

Ενώ όμως το τοπίο έμοιαζε να είχε προετοιμαστεί και δινόταν η εντύπωση ότι τα δεδομένα ήταν ώριμα για υλοποίηση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου στον «Φ» της Κυριακής και τις ταυτόχρονες διαρροές σε άλλες εφημερίδες, εντούτοις φαίνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε έτοιμες τις λύσεις.

Με αποτέλεσμα, η όλη συζήτηση να προκαλέσει ανασφάλεια στα μέλη του Υπουργικού, με τον Προέδρο να επιχειρεί μέσω μίας on camera παράστασης πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους Υπουργούς του. Παρόλα αυτά, η απάντηση του Προέδρου δεν άφησε όλους ικανοποιημένους, με τον Φίλιππο Χατζηζαχάρια να σέρνει πρώτος τον χορό υποβάλλοντας την παραίτηση του από το κυβερνητικό σχήμα, επικαλούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγους ευθιξίας. Οι πληροφορίες επιμένουν πώς το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις καθώς και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σκέφτονται να υποβάλουν την παραίτηση τους.

Ενοχλημένα και τα κόμματα, περιμένουν τον καφέ της ΔευτέραςΟ χειρισμός του όλου θέματος και κυρίως οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν προτίθεται να ακούσει εισηγήσεις από τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα έχουν προκαλέσει νέες αντιδράσεις παρόλο που και τα τρία κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ τηρούν χαμηλούς τόνους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας αναμένουν να έχουν μία ενημέρωση από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καθιερωμένη συνάντηση της Δευτέρας πριν από το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό το οποίο συζητείται σε κομματικούς κύκλους αλλά και από άτομα του περιβάλλοντος του ίδιου του Προέδρου, είναι η ανάγκη να έχει γύρω του άτομα με πολιτική κρίση και σκέψη, στα οποία να δείχνει εμπιστοσύνη και να συμβουλεύεται πριν προχωρήσει σε οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή, όπως υποδεικνύουν, υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο θα πρέπει να αντιληφθεί.

ΑΚΕΛ: Χάντρα στο κομπολόι αστοχιών

Έντονη κριτική στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ σημειώνοντας πώς ο κ. Χριστοδουλίδης άνοιξε μόνος του το θέμα του ανασχηματισμού και τώρα δεν καταφέρνει ούτε να το κλείσει ούτε να το διαχειριστεί. «Πρόκειται για άλλη μια χάντρα στο κομπολόι αστοχιών του ίδιου του κ. Χριστοδουλίδη που η εμμονή του στην επικοινωνία, αντί στην ουσία, πλήττει και τον θεσμό του Προέδρου αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας. Διερωτάται κανείς πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ο τόπος και ο λαός μας, όταν σε ζητήματα που δημιουργεί μόνη της παραπαίει».

Πέντε ώρες για 77 λέξεις ανακοίνωση

Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν και αντίδραση της Προεδρίας στην παραίτηση Χατζηζαχαρία. Πέντε ώρες μετά στάληκε μία ανακοίνωση μόλις 77 λέξεων. «Ο κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρία υπέβαλε γραπτώς σήμερα το μεσημέρι την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προσωπικούς λόγους. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση και ευχαριστεί τον κ. Φίλιππο Χατζηζαχαρία για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διακυβέρνηση και του εύχεται επιτυχία για τη συνέχεια.

Μέχρι τον διορισμό νέου Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, τα καθήκοντα του Υφυπουργού θα εκτελεί ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης».