Στον αέρα παρολίγον να τιναχθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας παράλληλα και κακό προηγούμενο (το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και στη Βουλή) με την απαίτηση της Αγίας Νάπας να της δοθούν επιπλέον δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ύστερα από κάποιες προσπάθειες συναινετικής ρύθμισης, «το έκοψε» στον Δήμο Αγίας Νάπας, αλλά οι παρενέργειες συνεχίζονται, αφού προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στις συνιστώσες τοπικές αρχές του Νέου Δήμου. Σημειώνεται, πως στο νέο Δήμο (διαμέρισμα Αγίας Νάπας) ενσωματώνονται ο Δήμος Σωτήρας και οι κοινότητες Αυγόρου, Άχνα και Λιοπέτρι. Ο Δήμος θα αποτελείται από 20 συμβούλους που αναλογούν σε 4 (σύμβουλους) ανά διαμέρισμα.

Για να στηρίξει το αίτημά του, ο Δήμος Αγίας Νάπας, επικαλέστηκε το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερους ψηφοφόρους, οπόταν αρχικά ζήτησε όπως του δοθούν άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε μεν ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας διαθέτει περισσότερο πληθυσμό διαμηνύοντας ότι δεν θα είχε ένσταση, νοουμένου ότι θα γινόταν διακανονισμός και θα επικρατούσε συναίνεση μεταξύ των διαμερισμάτων.

Ο Δήμος επανήλθε δηλώνοντας πως οι συνιστώσες (Δήμοι και κοινότητες του νέου διαμερίσματος) τα βρήκαν, οπόταν το υπουργείο ζήτησε γραπτώς τη συγκατάθεση των συμβαλλομένων.

Όταν, όμως οι υπόλοιποι (πέραν της Αγίας Νάπας) συνειδητοποίησαν ότι για να αυξηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγίας Νάπας σε έξι, θα έπρεπε να «θυσιαστούν» δύο από τους δικούς τους συμβούλους, το κλίμα στράβωσε.

Η Αγία Νάπα επανήλθε ζητώντας αύξηση του αριθμού των συμβούλων σε 22 (από 20 που προβλέπονται για το σύνολο του νέου Δήμου) κάτι το οποίο απερρίφθη από το υπουργείο, το οποίο θεώρησε ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο.

Ακολούθως υπεβλήθη πρόταση στο υπουργείο όπως οι σύμβουλοι αυξηθούν μεν σε 22 αλλά να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ωστόσο, με τη λογική αυτή, θα μπορούσε για παράδειγμα ένα κόμμα να πει «δώστε μου άλλους δύο βουλευτές», οι οποίοι παρόλον ότι θα πληρώνονται από τους φορολογούμενους, δεν θα ψηφίζουν. Και αν το αίτημα υποβαλλόταν από όλα τα κόμματα ή όλες τις συνιστώσες των 20 νέων (στους οποίους περιλαμβάνονται και 63 κοινότητες) θα γινόταν «ο κακός χαμός», με τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους.

Με την πρόταση για επιπλέον δύο συμβούλους, οι οποίοι δεν θα ψηφίζουν, ηγέρθη και το ερώτημα ποιοι δύο θα είναι αυτοί; Αν για παράδειγμα οι δύο επιπλέον σύμβουλοι της Αγίας Νάπας εξασφαλίσουν περισσότερους ψήφους από τους συμβούλους που θα εκλεγούν από μία κοινότητα (λόγω καθαρά διαφοράς στον πληθυσμό της Αγίας Νάπας από μία συνιστώσα κοινότητα) ποιος θα ψηφίζει; Είναι δίκαιο ένας που έλαβε περισσότερες ψήφους να μην ψηφίζει και να ψηφίζει κάποιος που συγκέντρωσε λιγότερες;

Το υπουργείο θεωρεί μεν το θέμα λήξαν, οπόταν οι 20 σύμβουλοι δεν αυξάνονται, αλλά οι πιέσεις εξακολουθούν να ασκούνται.