Προερχόμενος από το ενωμένο, εδώ και 35 χρόνια, Βερολίνο, στην μόνη μοιρασμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ επέλεξε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα τόσο προς την Άγκυρα και τη συμπεριφορά της έναντι της Κύπρου, όσο και προς την ηγεσία και των δύο πλευρών για το τι πρέπει να πράξουν σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

Ο Γερμανός Πρόεδρος υπέδειξε πως είναι αναγκαίο να γίνεται συχνά σαφές προς την Άγκυρα ότι η συμπεριφορά της προς την επίλυση του Κυπριακού θίγει και άλλα θέματα της Τουρκίας, όπως η προσέγγισή στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Στάινμαϊερ, ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρχαν αισιόδοξες φάσεις που έδιναν ελπίδες για μια καλύτερη κατάσταση. «Όμως η πολιτική έχει καθήκον να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατον», σημείωσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης για την προτεραιοποίηση της επίλυσης του Κυπριακού με τη στήριξη του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και τα άλλα κράτη-μέλη θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού χωρίς απώλειες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε το Κυπριακό ως προτεραιότητα και εξέφρασε ικανοποίηση που κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται και από τον Γερμανό Πρόεδρο, τη διεθνή κοινότητα και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι για στήριξη του ΟΗΕ θα στείλει για πρώτη φορά Γερμανούς αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Χαιρέτισε το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη προόδου και κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διορισμό της νέας προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δώσει νέα δυναμική στη λύση του Κυπριακού και να σπάσει τη στασιμότητα. Ενθάρρυνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό, ώστε αυτές οι βολιδοσκοπήσεις από την απεσταλμένη του ΓΓ να γίνουν και πραγματικός διαπραγματευτικός προσανατολισμός.

Ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε ότι η Κύπρος για τη Γερμανία και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σημείωσε ότι έπρεπε να προετοιμαστούν για πιθανή εκκένωση Γερμανών και για αυτό έστειλαν στρατιώτες στην Κύπρο. Ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε την επιθυμία της χώρας του για ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας, οικονομίας και ενέργειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης  κατά τις δηλώσεις του ανέφερε ότι ευελπιστεί πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την πτώση του Βερολίνου. Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, την ενέργεια, την Ευρωπαϊκή ατζέντα, και το Κυπριακό. Ευχαρίστησε την Γερμανία για την εθελοντική αποδοχή πέραν των 1.000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πολιτισμού, μετανάστευσης, άμυνας, υγείας και τουρισμού και είπε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Γερμανός Πρόεδρος συνοδευόμενος από τον Ν. Χριστοδουλίδη βρέθηκε στο κέντρο της Λευκωσίας όπου περπάτησαν κατά τη μήκος της Πράσινης Γραμμής. 

Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκέφθηκε και το αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Τα ΗΕ ανήρτησαν στην πλατφόρμα Χ ότι ο Γερμανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ , επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κόλιν Στιούαρτ για ενημέρωση σχετικά με τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στο νησί. Ο Γερμανός Πρόεδρος ενημερώθηκε για το πρόγραμμα Imagine που στηρίζεται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης ο Πρόεδρος της Γερμανίας είχε συνάντηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την πρόεδρο του σώματος, Αννίτα Δημητρίου ενώ το βράδυ παρακάθισε σε επίσημο δείπνο  που παραχώρησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σήμερα ο Πρόεδρος Στάινμαϊερ θα επισκεφθεί το Γυμνάσιου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου θα συνομιλήσει με μαθητές και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κέντρο υποδοχής Μεταναστών στην Κοφίνου, όπου θα τύχει ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών. Ακολούθως θα μεταβεί στο χωριό Λεύκαρα, όπου και θα ξεναγηθεί. Θα ακολουθήσει γεύμα των δυο Προέδρων στο χωρίο Κάτω Δρυ.