Πολύ σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των αιτήσεων για αλλαγή του τόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, με την Υπηρεσία Εκλογών να έχει ενώπιον της για εξέταση μαζικές ενστάσεις.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα προέβη χθες σε δημόσια καταγγελία, καλώντας μάλιστα το πρωί του δημότες της να προχωρήσουν σε ενστάσεις για περιπτώσεις που γνώριζαν ότι δήλωσαν τόπο διαμονής τους τον Δήμο τους, ενώ διαμένουν κάπου αλλού.

Οι πληροφορίες  από την Υπηρεσία Εκλογών είναι ότι χθες υπήρξαν μαζικές ενστάσεις προερχόμενες από κόμματα κυρίως σε όλες τις επαρχίες. Συγκέκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υποβλήθηκαν πέραν των 3,5 χιλ. ενστράσεις για άτομα στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίες θα εξεταστούν μέχρι την Παρασκευή. Χθες ήταν η τελευταία μέρα που ήταν αναρτημένοι οι εκλογικοί κατάλογοι και η τελευταία μέρα υποβολής ενστάσεων. Αναλυτικά στοιχεία για τις ενστάσεις αναμένεται ότι θα μπορούν να υπάρξουν σήμερα.

Η Λακατάμια είναι μία από τις περιοχές για τις οποίες υπήρχε έντονη φημολογία για μαζικές αιτήσεις μετοικήσεων και για την οποία χθες υπήρξε και μεγάλος αριθμός ενστάσεων από πλευράς ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν γύρω στις 230 ενστάσεις μόνο για τον συγκεκριμένο Δήμο, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από δικαιολογητικά.

Στο συγκεκριμένο Δήμο, έγιναν πάνω  από 1000 αιτήσεις για μετοικήσεις. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζεται, έγιναν αιτήσεις για μετοικήσεις με δηλωμένη διεύθυνση υπεραγορά, άδεια οικόπεδα ή ακόμα και σπίτια άλλων οικογενειών. Σε ένα πρόχειρο προκαταρκτικό έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που παραδέχθηκαν τηλεφωνικώς ότι είναι άλλη η διεύθυνση διαμονής. Υπήρχαν ακόμα περιπτώσεις ατόμων που δήλωσαν μαζικά μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Το πρόβλημα, όπως αναφέρεται, δεν ήταν μόνο στις αιτήσεις για μετοικήσεις αλλά και στις νέες εγγραφές, όπου παρατηρήθηκε, όπως υποστηρίζεται, δήλωση άλλης διεύθυνσης από τον τόπο διαμονής.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας στη δήλωση της χθες, έκανε λόγο μάλιστα προσπάθεια αλλοίωσης του αποτέλεσμα τος. Καταγγελία η οποία είναι ιδιαίτερα σοβαρή και καλούσε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν τις κατάστασης.

«Ως Δήμαρχος Λακατάμιας νιώθω ότι έχω υποχρέωση απέναντι στους δημότες που εκπροσωπώ, τους πραγματικούς και όχι τους κουβαλητούς, να τοποθετηθώ για αυτή τη θλιβερή εξέλιξη», ανέφερε στη δήλωση του η Φωτούλα Χατζήπαπα, προσθέτοντας πώς, «αλίμονο εάν σ’ αυτή τη νέα σελίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδειχθεί η παραμικρή ανοχή σε τέτοιες ανέντιμες πρακτικές. Πρακτικές που αποτελούν νοθεία της δημοκρατικής βούλησης των δημοτών μας. Το πλήγμα για τη Δημοκρατία μας θα είναι τεράστιο».

Κάλεσε τους δημότες Λακατάμιας, Τσερίου και Συνοικισμού Ανθούπολης να φράξουν τον δρόμο στη συντονισμένη προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

«Από πλευράς μου θα πράξω ότι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, για να μην περάσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές, ανήθικες και απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Με τη Δημοκρατία δεν παίζουμε», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι, σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, ο έτερος υποψήφιος Δήμαρχος Λακατάμιας Λουκάς Ελευθερίου, σχολιάζοντας το θέμα καταδίκασε τις πιο πάνω πρακτικές, αναφέροντας την ίδια ώρα ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια μετοίκησαν στη Λακατάμια πολλά ζευγάρια και διερωτώμενος γιατί δε ξενίζει το γεγονός ότι σήμερα, με βάση την απογραφή, κατοικούν 50.000 πολίτες στη Λακατάμια, ενώ ψηφίζουν μόνο 24.000.

Ανέφερε ότι υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία, η οποία απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες για την αίτηση αλλαγής τόπου διαμονής ενός ψηφοφόρου, από τη σφραγίδα ενός κοινοτάρχη μέχρι την παράδοση της αίτησης στην Επαρχιακή Διοίκηση, ο κ. Ελευθερίου είπε ότι ο ίδιος και το επιτελείο του ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο, για διευκόλυνση των πολιτών.

Ερωτηθείς πόσες μετοικήσεις έκαναν ως επιτελείο, απάντησε ότι αυτόν τον αριθμό τον κρατάνε για τους ίδιους, αλλά βέβαια, πρόσθεσε, ο αριθμός αυτός είναι τριψήφιος.

Αν οποιοσδήποτε δήλωσε λάθος τόπο διαμονής δεν έχουμε καμία ευθύνη, τόνισε ο κ. Ελευθερίου. Όπως είπε, οι περισσότεροι πολίτες, από τους οποίους, συνέλεξαν τις αιτήσεις, παρέδωσαν την ίδια ώρα στο επιτελείο του και λογαρισμούς ρεύματος, για να καταγράφονταν σωστά οι οδοί.

Εκτοξεύτηκαν οι αιτήσεις

Το περίεργο με τις μαζικές αιτήσεις για μετοικήσεις φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για μετοικήσεις φέτος είναι τριπλάσιος από αυτό του 2016. Οι περισσότερες αφορούν την επαρχία Λευκωσίας και Λεμεσού, οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες πληθυσμιακά.

Την ίδια ώρα βέβαια, όπως λέγεται, τα δικαιολογητικά που ζητούνταν, διέφεραν από επαρχιακή σε επαρχιακή διοίκηση.

Στον πίνακα, παρουσιάζονται οι αιτήσεις για μετοικήσεις, δηλαδή αλλαγή διεύθυνσης διαμονής για αλλαγή τόπου που ψηφίζει κάποιος. Οι αιτήσεις μετοικήσεων είναι πάντα αυξημένες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της ιδιομορφίας τους και το γεγονός ότι η ψήφος είναι πιο προσωπική. Το γεγονός σε αυτές τις εκλογές είναι τεράστιος και ο αριθμός των υποψήφιων είναι ένας ακόμη παράγοντας που διαδραμάτισε τον ρόλο του.