Οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε τοποθέτησή για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Τοποθέτηση που έρχεται λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε τοποθέτησή του για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε βάρος της Ελλάδας επισημαίνει:

  1. Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.  Κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή.
  2. Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξή και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα πριν από την νέα τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας και Γκάμπι Ασκενάζι θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και την πορεία της συνεργασίας των τριών χωρών. Παράλληλα θα προβούν και σε ανασκόπηση της τριμερούς συνεργασίας και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Πάλι ο μυστικός διάλογος

Οι τριμερείς συνεργασίες ενοχλούν ιδιαίτερα την Τουρκία η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τη σημασίας τους ή να περάσει το μήνυμα ότι προβαίνει και η ίδια σε συγκεκριμένες ενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση της Άγκυρας στην τελευταία τριμερή μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, σε επίπεδο ηγετών.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ σε δημοσίευμά της αναφέρθηκε και πάλι σε μυστικές επαφές της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Επικαλούμενη τουρκικές πηγές ασφαλείας η εφημερίδα αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις και οι δύο χώρες να συνεργαστούν γιατί έχουν μεγάλο όφελος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο όπου γινόταν αναφορά σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου. Κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί από καμιά άλλη πηγή και δεν υπήρξε συνέχεια στις σχετικές αναφορές των τουρκικών δημοσιευμάτων.