Τις περασμένες δεκαετίες λέγαμε, αλλά και τώρα λέμε, ότι η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για το Κυπριακό. Οι μήνες όμως που έρχονται τώρα είναι διπλά κρίσιμοι και προπάντων επικίνδυνοι. Οι ενδιαφερόμενοι διεθνώς λογαριάζουν να λύσουν το Κυπριακό με πακέτο, που να περιλαμβάνει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειών της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού.

Κάποιος ρομαντικά σκεπτόμενος θα διατυπώσει τη θέση, ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο, οι πρόνοιες του οποίου μπορούν να δώσουν λύση σε όλα τα προβλήματα. Η άποψη αυτή είναι ουτοπία. Το διεθνές δίκαιο έχει περιθωριοποιηθεί και είναι κενό γράμμα, που το αναφέρουν μόνο για να κρύψουν παράνομες ενέργειες και δραστηριότητες. Αφού και ο μέγας πειρατής του 21ου αιώνος έχει το θράσος να αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο στηρίζει και με το οποίο δικαιολογεί τις παράνομες δραστηριότητες και τις επεκτατικές βλέψεις του. Οι δε προστάτες του διεθνούς δικαίου αυτοακυρώνονται, όταν τους ζητούν να το υποδείξουν και να το επιβάλουν στην Τουρκία.

Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν θέλουν να δώσουν δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Θέλουν απλώς να το κλείσουν, για να απαλλαγούν από την ενοχλητική απαίτησή μας για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, την άρση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Θέλουν να καταργήσουν την Κ.Δ. και να την αντικαταστήσουν με ένα κράτος, που δεν θα διαμαρτύρεται, ούτε θα έχει απαιτήσεις για δικαιοσύνη, μιας και η δικαιοσύνη έχει κατασπαραχθεί από τα συμφέροντα. Δεν τους ενδιαφέρει αν η Κύπρος καταστεί τουρκικό προτεκτοράτο. Αυτό μάλλον τους ικανοποιεί, γιατί έτσι ξοφλούν με τα δώρα προς την Τουρκία, ενέργεια που αποτελεί διαχρονική και προσφιλή ενασχόλησή τους. Η Κ.Δ. δεν θα έχει πια τον ενοχλητικό γι’ αυτούς λόγο και φωνή διαμαρτυρίας,

Ήδη έχουν βάλει το νερό στο αυλάκι. Ο ανεκδιήγητος Γ.Γ. του ΟΗΕ, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του, αποκάλεσε την κατεχόμενη περιοχή της Κ.Δ. «βόρεια Κύπρο» και αποδέχτηκε να θέσει στο τραπέζι την απαίτηση της Τουρκίας για λύση δυο κρατών. Ακόμα και για την κυριαρχία μάσησε τα λόγια του. Ο Πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκάλεσε την Κ.Δ. «Νότια Κύπρο». Και προωθούν λύση πακέτο για τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου, προωθώντας την πενταμερή διάσκεψη, όπου με απούσα την Κ.Δ. οι δυο κοινότητες και οι εγγυήτριες χώρες θα προσπαθήσουν να συνάψουν μια «στρατηγική συμφωνία» σύμφωνη με το «πλαίσιο του Γ.Γ.» και με διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου. Με τη «στρατηγική συμφωνία» θα παραμεριστεί και θα αντικατασταθεί η Κ.Δ. με το νέο μόρφωμα της ούτω καλούμενης ΔΔΟ, που θα είναι συνομοσπονδία δύο κρατών. Η «στρατηγική συμφωνία» θα καταστήσει άκυρο το δημοψήφισμα και θα στερήσει από το λαό το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση, που με τη «στρατηγική συμφωνία» θα αρχίσει αμέσως η εφαρμογή της.

Ένας τρόπος για να αποκλείσουμε αυτή την καταστροφική εξέλιξη είναι να απαιτήσουμε από τη Βουλή να θεσπίσει νόμο ή τουλάχιστο να εγκρίνει ψήφισμα που να απαγορεύει στον εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας να συνάπτει «στρατηγική συμφωνία», και να τονίζει ότι δεν έχει δικαίωμα να καταργήσει την Κ.Δ. ή να τροποποιήσει το Σύνταγμα της στη διαδικασία των ενδοκυπριακών συνομιλιών. Υπάρχει όμως πλειοψηφία για έγκριση τέτοιου ψηφίσματος;

Ο ΠτΔ, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας στις ενδοκυπριακές συνομιλίες  αποδέχθηκε την απουσία της Κ.Δ. από την πενταμερή διάσκεψη. Αυτό ήταν το δεύτερο πλήγμα εναντίον της Κ.Δ. από τον ίδιο. Το πρώτο πλήγμα ήταν το 2004 όταν με νύχια, με δόντια και με την καταγγελία της Κ.Δ. στην Ε.Ε. προσπάθησε ματαίως να καταργήσει την Κ.Δ. και να την αντικαταστήσει με το τουρκικό προτεκτοράτο του σχεδίου Ανάν. Θα τολμήσει άραγε τώρα, όταν συνεχιστούν οι συνομιλίες στην επόμενη πενταμερή παγίδα, με το πιστόλι του Γ.Γ. και του πλαισίου του στον κρόταφο και με την πισώπλατη μαχαιριά της Ε.Ε. στο λαιμό και με κάποια cyprus parers, να υπογράψει «ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία» και να στραγγαλίσει την Κ.Δ.; Θέλω να πιστεύω ή να ελπίζω, ότι για την υστεροφημία του δεν θα ήθελε να τον χαρακτηρίσει η Ιστορία δήμιο της Κ.Δ. Ίδωμεν.