Με σύνθημα «Αθέατα Απόβλητα (Invisible waste)» κορυφώνονται την Κυριακή οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αειφορικής χρήσης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση). Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, στην οποία η Κύπρος συμμετέχει φέτος με έντεκα δράσεις. Συντονιστής της Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που διανύουμε είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων το Τμήμα Περιβάλλοντος προσκάλεσε τις σχολές μαγειρικής, τις εκπομπές μαγειρικής των τηλεοπτικών σταθμών, εστιατόρια/ξενοδοχεία κτλ να υιοθετήσουν νέες τακτικές για μείωση των τροφίμων που απορρίπτονται, δημιουργώντας νέα πιάτα είτε από περισσεύματα τροφίμων, είτε από τρόφιμα, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα πετάγονταν ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος προσκάλεσε επίσης όλες τις επιχειρήσεις (καφετέριες, καφεστιατόρια κλπ) που προσφέρουν ροφήματα σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, όπως εφαρμόσουν νέες τακτικές για μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, με την εισήγηση όπως προτρέπονται οι πελάτες να αγοράζουν επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια ή να φέρνουν μαζί τους τα δικά τους, για να τοποθετηθεί το ρόφημα τους από το μαγαζί της αρεσκείας τους, δίνοντας τους ως κίνητρο, να λαμβάνουν το ρόφημα τους με μειωμένη τιμή ή να παρέχονται σκεύη επαναχρησιμοποιήσιμα (όχι μιας χρήσης), στους πελάτες που απολαμβάνουν το ρόφημα τους στο χώρο της επιχείρησης.

Όλες οι δράσεις καταγράφονται και δημοσιοποιούνται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και λειτουργεί ως μέσο καταγραφής και διαχείρισης των δράσεων, προβολής τους και προώθησης διαθέσιμων εκπαιδευτικών εργαλείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί 16.570 δράσεις σε όλη την Ευρώπη εκ των οποίων οι επτά ήταν από την Κύπρο. Φέτος πραγματοποιούνται έντεκα δράσεις από την Κύπρο.

Πηγή: philenews