Την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια εκφοβισμού και αποσιώπησης εκφράζει στο ΚΥΠΕ, ο Τουρκοκύπριος διανοούμενος Μαχμούτ Ανάγιασα. Ο Τ/κ αρθρογράφος μοιράστηκε την άποψη του για την νέα «δίκη» που ξεκινά στα κατεχόμενα, με αφορμή ένα χιουμοριστικό άρθρο του. 

Η «αστυνομία» θεώρησε ότι το επίμαχο άρθρο του κ. Ανάγιασα έχει «προσβλητικό» χαρακτήρα και έτσι προσέφυγε στην «δικαιοσύνη», καταγγέλλοντας τον Τ/κ διανοούμενο και την τ/κ αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα «Οζγκιούρ Γκαζέτε» (Ελεύθερη Εφημερίδα). Τόσο ο κ. Ανάγιασα όσο και το ηλεκτρονικό μέσο είναι γνωστοί στην τ/κ κοινότητα για την υποστήριξη που παρέχουν στο όραμα της επανένωσης της Κύπρου και στην δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση (ΔΔΟ). 

«Για πολλά χρόνια γράφω άρθρα γνώμης και χιουμοριστικά κείμενα. Θα μπορούσα να κατανοήσω την δίκη για ένα άρθρο γνώμης. Ωστόσο, η δίκη για ένα χιουμοριστικό κείμενο είναι ειρωνική. Επιπλέον, το επίμαχο κείμενο δεν φέρει κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίκη», σημειώνει ο κ. Ανάγιασα. 

Στην συνέχεια, ο Τ/κ αρθρογράφος στρέφει την προσοχή του στην χρονική συγκυρία της νέας «δίκης» και επισημαίνει ότι «η συγκυρία είναι σημαντική. Η δίκη μας ανακοινώθηκε λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την κινητοποίηση των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης». 

Μήνυμα απαισιοδοξίας για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων

Πως συγκρίνει ο κ. Ανάγιασα την νέα περίοδο στην τ/κ κοινότητα, την οποία στιγματίζουν οι αντιδημοκρατικές πρακτικές, με τις προηγούμενες περιόδους, λ.χ. τα χρόνια της ηγεσίας του Ραούφ Ντενκτάς; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο Τ/κ διανοούμενος σημειώνει τα εξής: «Για πολλά χρόνια έγραφα άρθρα γνώμης στην Αφρίκα. Οι δυνάμεις ασφαλείας (ο κατοχικός στρατός) ξεκίνησαν μια δίκη με την αιτιολογία ότι αποξένωνα τον λαό από το στράτευμα. Ωστόσο, στην συνέχεια αυτή η δίκη τερματίστηκε. Υποθέτω ότι σε αυτό ρόλο διαδραμάτισε η παρέμβαση των Ελληνοκύπριων Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ο Ντενκτάς, αναφέρει, «είχε χιούμορ και δεν ασχολούνταν με τέτοιου είδους υποθέσεις. Θυμάμαι ότι προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ο Τ/κ αρθρογράφος Αρίφ Ταχσίν. Ωστόσο, ο κ. Ταχσίν παρέμεινε ελεύθερος με αμνηστία που του παρείχε η βουλή. Σε κάθε περίπτωση, δεν θυμάμαι δίκες κατά την συγκεκριμένη περίοδο, στο επίκεντρο των οποίων βρισκόταν η ελευθερία της έκφρασης». 

«Εισήλθαμε σε μια άκρως σκοτεινή περίοδο. Οι εξελίξεις της τελευταίες περιόδου δεν είναι τυχαίες», επισημαίνει ο κ. Ανάγιασα, ο οποίος προσθέτει ότι «έχω την εντύπωση ότι η εκστρατεία της αποσιώπησης της τ/κ κοινότητας διευθύνεται από ένα κέντρο».

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει, «ότι αυτήν την περίοδο συζητείται ένα νομοσχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και περιορίζει την ελεύθερη έκφρασης. Πιστεύω ότι στην νέα περίοδο οι πιέσεις που δέχονται οι Τουρκοκύπριοι θα εντατικοποιηθούν. Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να σχετίζεται με τις εκλογές στην Τουρκία».  

ΚΥΠΕ