Πιάνουν άμεσα δουλειά συνεργεία για επίσπευση των μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στις κοινότητες γύρω από το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα. Με το Υπουργείο Εσωτερικών να μπαίνει μπροστά και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Εργασίας αρχίζουν από σήμερα τις εργασίες που στόχο έχουν τον περιορισμό των μεταναστών εντός του χώρου του Πουρνάρα, στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στη γύρω περιοχή και παράλληλα καταπολέμηση της παράνομης εργοδότησης. Την ίδια ώρα, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, εντείνει τις προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για ενίσχυση και βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τις μαζικές και συστηματικές ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισπεύδεται άμεση δημιουργία διπλού ψηλού φράκτη, με κάγκελο πέριξ του Πουρνάρα, με ενδιάμεσο δρόμο που θα περνά μεταξύ των δύο κατασκευών για διενέργεια περιπολίας από σώματα ασφαλείας. Το συνολικό κόστος κατασκευής θα φτάσει όπως πληροφορούμαστε το 1,2 εκατ. ευρώ. Στόχος ο περιορισμός του «σκασιαρχείου» που γίνεται συχνά από μετανάστες και η κυκλοφορία τους ελεύθερα στην περιοχή. Παράλληλα, σήμερα, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Μεταφορών, συνεργείο θα βρεθεί στην περιοχή για να επιδιορθώσει την περίφραξη του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Τροόδους στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, στον οποίο έχει ανοιχθεί δίοδος για διέλευση όσων φεύγουν από το Πουρνάρα. Στο πλαίσιο των μέτρων επισπεύδεται από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών και η αύξηση του φωτισμού στην είσοδο της κοινότητας Κοκκινοτριμμιθιάς, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, αλλά και να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση μεταναστών η οποία διευκολύνεται από το σκοτάδι. Παράλληλα με την αύξηση του φωτισμού, θα αυξηθούν και οι περιπολίες στην περιοχή.

Σήμερα επίσης στον χώρο του Πουρνάρα θα βρεθεί συνεργείο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για καθαρισμό και απολύμανση του χώρου, καθώς προκύπτουν θέματα δημόσιας υγείας λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής από άτομα εντός του χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το επόμενο επίσης χρονικό διάστημα, αναμένεται η κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο από πλευράς υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου, η οποία στοχεύει στην αύξηση των ελέγχων για καταπολέμηση της παράνομης εργοδότησης. Με αυτό τον τρόπο, η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποτρέψει την παράνομη εργασία, αφού όπως διαπιστώνεται, άτομα που φεύγουν από το Πουρνάρα εργοδοτούνται παράνομα.

Ως γνωστόν, τα επεισόδια της περασμένη Παρασκευής πυροδότησαν νέες έντονες αντιδράσεις από κοινότητες της περιοχής, οι οποίες θέτουν θέμα ασφάλειας για τους κατοίκους τους. Αφορμή των επεισοδίων μεταξύ Κογκολέζων και Νιγηριανών ήταν ο χώρος φόρτισης κινητών και ποια εκ των δύο ομάδων έχει «προτεραιότητα» φόρτισης.

«Όσα άτομα καταγγελθούν στην Αστυνομία ότι ενέχονταν στα χθεσινά επεισόδια, θα ζητήσω άμεσα από τη νομική υπηρεσία του κράτους συμβουλή ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της απέλασής τους με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί θεωρώ πραγματικά ότι πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα στους ταραξίες. Δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα να υποδεχόμαστε ανθρώπους και να καταχρώνται της φιλοξενίας μας», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στον χώρο, το Σάββατο, ο Νίκος Νουρής. Από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών δόθηκαν στην Αστυνομία οι φωτογραφίες όλων των διαμενόντων στη συγκεκριμένη πτέρυγα για διευκόλυνση του έργου της.

Η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη ενός προσώπου, σχετικά με τα επεισόδια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η σύλληψη έγινε βάσει δικαστικού εντάλματος, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ενώ εκκρεμούν άλλα τέσσερα εντάλματα σύλληψης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Προσπάθεια σε Ε.Ε. και Η.Ε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εντείνει τις πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για υιοθέτηση από το Συμβούλιο Υπουργών της πρότασής του, σύμφωνα με την οποία «οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να υποβάλλονται μόνο σε καθορισμένες περιοχές (hotspots) εκτός ΕΕ όπου θα πρέπει να διεκπεραιώνονται τα αιτήματα. Η είσοδος στην Ευρώπη δεν θα είναι εγγυημένη μέχρι να αξιολογηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ο Νίκος Νουρής, επίσης, έχει θέσει θέμα στην ΕΕ για έλεγχο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της FRONTEX των πτήσεων που αναχωρούν από την Κωνσταντινούπολη, για εντοπισμό παράνομων μεταναστών. Το θέμα τέθηκε επίσης πρόσφατα και σε εκπρόσωπο των ΗΕ, από τον οποίο ζητήθηκε όπως γίνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έλεγχοι των διελεύσεων εντός της νεκρής ζώνης.