Την πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει της οποίας μετά την αποχώρηση βουλευτή, η έδρα θα παρέμενε στον κομματικό σχηματισμό ή συνδυασμό, απέσυρε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Μιχάλης Γιωργάλλας.
 
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και χωρίς προηγούμενη, τουλάχιστον δημόσια, συζήτηση ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι αποσύρει την πρόταση για τροποποίηση και άρα και την πρόταση νόμου.
 
 
Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως αποσύρει την πρόταση νόμου μετά την κοινωνική αντίδραση, που συνόδευσε την κατάθεση της, αφού διευκρίνισε ότι ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να την καταθέσει μετά από διάλογο και συμβιβασμό με τα άλλα κόμματα.
 
Ευχήθηκε όπως επέλθει ο χρόνος κατά τον οποίο στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής θα είναι αυτόνομος, αυτόβουλος, αυτόφωτος.
 
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της τροποποίησης του Συντάγματος, που αποσύρθηκε, σκοπός ήταν σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτή από πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη, η έδρα αυτού να παραμείνει στον εν λόγω συνδυασμό.
 
Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών είναι, προς το παρόν, μόνο η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού ο βουλευτής της Αλληλεγγύης και οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, κατ’ επιταγήν της εικοστής τέταρτης τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να ρυθμιστεί η πλήρωση βουλευτικής έδρας σε περίπτωση μη κατάληψης ή αποποίησης αυτής, λαμβανομένης υπόψη της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας όπως αυτή εκφράζεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, στη βάση του οποίου εκάστη έδρα καταλήγει στον συνδυασμό κόμματος στον οποίο αυτή δικαιώθηκε που κατ’ επιταγήν του Άρθρου 65 του Συντάγματος εκτείνεται σε περιοδο πέντε ετών.
 
 
Η συζήτηση διεξήχθη στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ευρεία υποστήριξη φαίνεται να συγκεντρώνει η πρόταση Παπαδόπουλου – Σιζόπουλου – Γιωργάλλα.
 
Δήλωση Μιχάλη Γιωργάλλα:
 
«Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί η πρόταση μας για συνταγματική αλλαγή και καθορισμό του τρόπου πλήρωσης της πεντηκοστής έκτης έδρας συγκεντρώνει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων.
 
Ευελπιστώ ότι τις επόμενες βδομάδες θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη Βουλή τα τελευταία τρία χρόνια και θα αποκατασταθεί η αριθμητική αναλογία της Ολομέλειας έτσι όπως καθορίστηκε στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές.
 
Σε ότι αφορά τη δεύτερη επίμαχη πρόταση -η οποία απασχόλησε έντονα το δημόσιο διάλογο κατά την εβδομάδα που μας πέρασε- οφείλω να πω ότι ήταν μία πρόταση ρύθμισης, η οποία τέθηκε προς συζήτηση με την κατάθεση Πρότασης Νόμου γιατί αποτελούσε κοινό τόπο μεταξύ της πλειοψηφίας των κομμάτων.
 
Αφουγκραζόμενος όμως τα μηνύματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα διαπιστώνοντας ότι οι ένθερμοι υποστηρικτές αυτής την προσέγγισης κάνουν δεύτερες σκέψεις, απέσυρα σήμερα την συγκεκριμένη πρόταση».
 
Δήλωση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου:
 
«Συζητήθηκε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Κινήματος “Αλληλεγγύη”, η οποία ρυθμίζει το ζήτημα της 56ης έδρας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την εξέλιξη της συζήτησης, από την οποία διαφάνηκε ότι το περιεχόμενο της προτεινόμενης μας ρύθμισης για τη συνταγματική τροποποίηση, γίνεται αποδεκτό από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θεωρεί ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός.
 
Η εν λόγω πρόταση νόμου προνοεί συγκεκριμένα ότι, σε περίπτωση που, βουλευτική έδρα δεν καταληφθεί ή κενωθεί ή την αποποιηθεί ο εκλεγέντας βουλευτής, μεταξύ του χρονικού διαστήματος ανακήρυξης και ανάληψης καθηκόντων, τότε η βουλευτική έδρα θα πληρώνεται σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.
 
Θεωρούμε ότι αυτή η συνταγματική τροποποίηση ρυθμίζει το θέμα της 56ης έδρας που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό και γι’ αυτό ευελπιστούμε στη στήριξη των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων, ώστε να απαλειφθεί το πρόβλημα αυτό και να αποκατασταθεί η κατάσταση για τη πιο σωστή και εύρυθμη λειτουργία της ολομέλειας της Βουλής».
 
Πηγή: Philenews