Στη σύλληψη των τριών άλλων καταζητούμενων για την απάτη με άστεγους και την απόσπαση 35 χιλιάδων ευρώ από το κράτος, προχώρησε το απόγευμα η Αστυνομία, ενώ ήδη τελεί υπό κράτηση ο 46χρονος πρόεδρος κινήματος για τους άστεγους.
 
Πρόκειται για τον 57χρονο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και 66χρονο υπάλληλο του, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα γραφεία ΤΑΕ Λεμεσού και ανακρίνονται, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία είχε καταγγελθεί από λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας Λεμεσού. Το ΤΑΕ συνέλαβε λίγο αργότερα και τον 75χρονο, ο οποίος φέρεται, μετά από υποδείξεις, να ισχυρίστηκε ότι ήταν άστεγος και διέμενε σε κλουβί, ενώ όπως αποδείχθηκε από εξετάσεις, διέμενε σε κανονική κατοικία.
 
Ο 75χρονος συνελήφθη για το αδίκημα της συνωμοσίας και της απόπειρας απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. 
 
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης, οι ύποπτοι φέρεται να μετέφεραν άστεγους στο ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται σε συμφωνία με το κράτος, που καλύπτει τα έξοδα διαμονής και σίτισης. Σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχων, λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας, δεν εντόπιζαν τους άστεγους που υποτίθεται φιλοξενούσε το ξενοδοχείο, παρόλο που το κράτος συνέχιζε να καταβάλλει το κόστος διαμονής και σίτισης. Καταγγέλθηκε δε ότι, στην επιμονή τους για έλεγχο, οι λειτουργοί δέχονταν πιέσεις και απειλές.
 
Οι τρεις αναμένεται να οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διατάγματος κράτησης τους, σε σχέση με αδικήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2018 και 12 Οκτωβρίου 2019 και που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση και απόπειρα απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και απάτη.
 
Η υπόθεση 
 
Ως πολύ σοβαρή υπόθεση απάτης χαρακτηρίζει η Αστυνομία την καταγγελία του Γραφείου Ευημερίας στη Λεμεσό για την κομπίνα που στήθηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα με σκοπό την εξαπάτηση υπηρεσιών του Κράτους σε πρόγραμμα παροχής στέγασης και σίτισης αστέγων στην πόλη.
 
Ως ύποπτοι για την υπόθεση θεωρούνται τέσσερα πρόσωπα, ένας 46χρονος ο πρόεδρος συγκεκριμένου κινήματος, ένας 57χρονος ιδιοκτήτης συγκεκριμένου ξενοδοχείου στη Λεμεσό, ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου ηλικίας 66 ετών και ένα πρόσωπο, που φέρεται να δηλώνει άστεγος ηλικίας 76 ετών.
 
 
Εναντίον των τεσσάρων υπόπτων διερευνούνται τα ποινικά αδικήματα της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, της απόπειρα απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, της απάτης και της απειλής, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν την περίοδο μεταξύ Αυγούστου του 2018 έως και 12/10/2019.
 
Όπως ανέφερε ο υπέθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης, «εδώ και λίγο καιρό καταγγέλθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού από λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας ότι υπήρχαν υποψίες ότι συγκεκριμένο πρόσωπο, πρόεδρος κάποιου κινήματος σε συνεργασία με ιδιοκτήτη ξενοδοχείου και κάποια άλλα πρόσωπα, προσπαθούσαν να εξαπατήσουν το κράτος και συγκεκριμένα, πρόσωπα άστεγους που χρειάζονταν τη βοήθεια του κράτους». 

Συγκεκριμένα, ανέφερε, «μετά την καταγγελία άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης από ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λεμεσού που άρχισε να λαμβάνει καταθέσεις. Από τη λήψη των καταθέσεων χθες καταλήξαμε σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με την υπόθεση και διερευνούμε συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα». 

 
«Αντιλαμβάνεστε ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, έχει εξαπατηθεί το κράτος με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που κατέχει η αστυνομία. Το χρηματικό ποσό που έχει πληρώσει το κράτος ανέρχεται στις 35 χιλιάδες ευρώ. Και μπορεί να είναι πολύ περισσότερο το ποσό αυτό, αφού οι εξετάσεις βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Και είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας της Λεμεσού και συνεργαζόμαστε στενά με σκοπό την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης». 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι στιγμής κατέχει η Αστυνομία, οι ύποπτοι φέρονται να έβρισκαν συγκεκριμένους άστεγους συμπολίτες που έχρηζαν στέγασης και σίτισης από το κράτος, και τους οδηγούσαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
 
Τα πρόσωπα αυτά στη συνέχεια έφευγαν από το ξενοδοχείο και όταν οι λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας επισκέπτονταν το ξενοδοχείο με σκοπό να ελέγξουν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκονταν εκεί και διέμεναν και σιτίζονταν εκεί, δέχονταν απειλές και πιέσεις από τα συγκεκριμένα πρόσωπα με σκοπό να μην προχωρήσουν σε διερεύνηση των υποψιών με αποτέλεσμα να φεύγουν. 
 
Από τα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία προκύπτει ότι άστεγοι πήγαιναν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα ή συμβουλεύονταν να πάνε κατά το χρόνο που θα έκαναν επίσκεψη λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας στο ξενοδοχείο ώστε να διαπιστώσουν ότι βρίσκονταν εκεί. «Σε κάποιες των περιπτώσεων που οι άστεγοι δεν πήγαιναν εκεί», πρόσθεσε ο κ. Σωτηριάδης, «δέχονταν διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου ότι ήταν εκεί αλλά δεν επέτρεπαν στους λειτουργούς να ελέγξουν. Και όταν οι λειτουργοί επέμεναν δέχονταν ακόμη και απειλές». 
Σε ότι αφορά τον 76χρονο άστεγο, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, ανέφερε ότι «φαίνεται ότι το πρόσωπο αυτό, και κατέχει και γραπτή μαρτυρία η Αστυνομία, συμβουλεύτηκε να διαμείνει σε συγκεκριμένο κατάλυμα. Είναι η ιστορία με το κλουβί και βέβαια από τις ανακρίσεις φαίνεται ότι ουδέποτε διέμενε στο κλουβί αλλά σε άλλο χώρο και το κλουβί ήταν πρόσχημα. Η Αστυνομία διερευνά, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είμαστε στα πολύ αρχικά στάδια». 
 
Πηγή: philenews