Κρατούν ψηλά τη σημαία της χώρας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη

Το Insider επέλεξε και σας παρουσιάζει 20 γυναίκες, οι οποίες διαπρέπουν σε διάφορα επαγγέλματα και έλαβαν σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό. Πρόκειται για γυναίκες που γεννηθήκαν στην Κύπρο ή έχουν κυπριακή καταγωγή ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Διακρίθηκαν για το ερευνητικό και ακαδημαϊκό τους έργο, για τις επιδόσεις τους στον επιχειρηματικό στίβο, στα ΜΜΕ, την καινοτομία, τις επενδύσεις, το λιανικό εμπόριο και στο σχεδιασμό μόδας. δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, ΗΠΑ,  Ελλάδα, Καναδά,  Ινδία και Λουξεμβούργο. Τις παρουσιάζουμε με αλφαβητική σειρά.

ΑΚΡΙΤΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ARUP U.K.

Η Παυλίνα Ακρίτα είναι επικεφαλής μηχανικός και μελετητής στο London Lighting Studio της Arup και προϊσταμένη στον τομέα Τέχνης και Πολιτισμού του τμήματος φωτισμού της Arup U.K. Έχει δουλέψει εκτενώς με ομάδες εργασίας πολλαπλών ειδικοτήτων σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών κτηριακών έργων όπως μουσεία, επαγγελματικούς χώρους, βιβλιοθήκες, πολυώροφα κτίρια, αεροδρόμια, πολιτιστικά κέντρα και εξωτερικούς χώρους. Στην παρούσα φάση είναι επικεφαλής των μελετών φωτισμού σε πολλά από τα πιο σημαντικά έργα της Arup και πρωταγωνιστεί στην προώθηση του φωτιστικού σχεδιασμού στην εταιρεία. Επίσης, διαδίδει και διδάσκει γνώσεις σχετικές με το φωτισμό κτηρίων σε νέους μηχανικούς. Έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις, όπως θέσεις στις Top 50 Women in Engineering Under 35 από την Telegraph το 2017, στους 40 Under 40 Young Lighting Designers Globally το 2018 και στις 100 Most Influential Women Leaders in Engineering UK and Europe το 2019 από τους Financial Times και τα Inclusive Boards.

ΓΑΛΑΖΗ ΜΥΡΙΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΜΕ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Είναι Κύπρια κλινική ερευνήτρια στο νοσοκομείο του St Bartholomew’s στο Λονδίνο, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Παπανικολάου το 2018, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, για την έρευνά της γύρω από τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Η βραβευμένη έρευνα αφορούσε την κατανόηση των αιτιών που οδηγούν στην ανθεκτικότητα στη θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων μεταστατικού καρκίνου του προστάτη και στην καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης του φαινομένου. Μάλιστα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την εργασία της σε πανεπιστήμιο της Κίνας, μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας UKeMED. Η Μύρια Γαλάζη πιστεύει στις δυνατότητες των Ελληνοκυπρίων επιστημόνων και θεωρεί ότι στο μέλλον θα ανακαλύψουμε ισχυρότερες και πιο στοχευόμενες θεραπείες για τον καρκίνο.

ΓΙΩΤΗ ΠΟΛΥ: ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΩΤΗΣ

Μετά τον θάνατο του Χρήστου Γιώτη, που ήταν επικεφαλής της εταιρείας τροφίµων και ποτών Γιώτης, το 2006, η χήρα του, Πόλυ, σήκωσε στους ώµους της το τεράστιο βάρος της καθοδήγησης της νέας γενιάς. Η Κύπρια από τη Λεµεσό είναι γόνος της οικογένειας Παντελίδη (της οµώνυµης ποτοποιίας) και του προξένου της Ισπανίας, Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου όλοι γύρω της συζητούσαν για business. Με εφόδιο τη µόρφωσή της (µετά την αποφοίτησή της από το Αθηναΐδειο Γυµνάσιο Θηλέων της Λεµεσού, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Αθηνών και τελειοποίησε τα γαλλικά και τα ιταλικά της), είχε ήδη αναπτύξει µεγάλη δραστηριότητα στην εταιρεία, στους τοµείς της επικοινωνίας και της δηµιουργίας νέων προϊόντων. Έτσι, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, µε την καθοδήγησή της, η Γιώτης δεν υπέκυψε στις «σειρήνες» ώστε να «παραδοθεί» στους ξένους οµίλους,  φοβούµενη τον ανταγωνισµό των πολυεθνικών, όπως έγινε µε άλλες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου τροφίµων.

ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΑΡΙΑ: CEO BOOKΥOURWEDDINGDAY.COM 

Είναι ο ιθύνων νους πίσω από την πλατφόρμα του BookΥourWeddingday.com που διοργανώνει το γάμο σας σε χρόνο dt! Έχοντας διατελέσει Υπεύθυνη Πωλήσεων κορυφαίας αλυσίδας ξενοδοχείων στην Κύπρο, είχε δώσει ειδικό βάρος στην προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα από την καθημερινή της ενασχόληση διαπίστωσε το κενό που υπήρχε στην αγορά, όπως επίσης  και τις παθογένειες που εμφάνιζε ο κλάδος. ζευγάρια προκειμένου να επικυρώσουν την ημερομηνία της γαμήλιας τελετής τους συνήθως ξεπερνά τις 6-8 εβδομάδες.Στην επίσημη ιστοσελίδα του  BookYourWeddingDay.com υπάρχουν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες ελέγχου διαθεσιμότητας ξενοδοχείων και δημαρχείων. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα εμφανίζει τη διαθεσιμότητα των χώρων των γαμήλιων τελετών, σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους ενδιαφερομένους να προβούν σε άμεση κράτηση. 

ΖΑΦΕΙΡΑΚΟΥ ΑΝΤΡΙΑ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Άντρια Ζαφειράκου, που εργάζεται στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ του Ηνωµένου Βασιλείου, κέρδισε το 2018 το βραβείο Global Teacher του Varkey Foundation, που θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελµα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους. Χαρακτηρίστηκε ως «φαινόµενο δασκάλας και αρχηγού, που καθοδηγείται από ηθική και µια παθιασµένη επιθυµία να δίνει σε κάθε µαθητή στο σχολείο της τον κόσµο». Οι κριτές την ενέκριναν για το ετήσιο Βραβείο Παγκόσµιου ∆ασκάλου του ιδρύµατος Varkey µετά από ακρόαση σχετικά µε το πώς τα πηγαίνει µε τις οικογένειες στη διαφορετική της κοινότητα. Στην περιοχή όπου διδάσκει, οµιλούνται 130 διάλεκτοι, οπότε προκειµένου να συνεννοείται µε τους µαθητές έχει µάθει αρκετές φράσεις και χαιρετισµούς σε άλλες γλώσσες, ενώ πολλές φορές επισκέπτεται τα παιδιά και στο σπίτι τους ώστε να ενισχύσει τους δεσµούς τους µε το σχολείο.

ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ ΦΡΙΝΤΑ: ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ FREDA IORDANOUS COMPANY

Η Φρίντα Ιορδάνους γεννήθηκε πριν από 71 χρόνια στη Λεμεσό. Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια της Freda Iordanous Company, μίας εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στον χώρο του fashion designing με έδρα το Τορόντο του Καναδά, με διάσημους πελάτες σε ΗΠΑ και Καναδά. Παράλληλα, η εταιρεία της κέρδισε διαγωνισμούς για τις αποκλειστικές στολές εταιρειών, όπως η Canada 3000, η Air Canada, η First Air Elizabeth Arden, CN Tower, Shiseido Canada, Mary Kay Cosmetics και πολλές άλλες, ενώ έχει χαρακτηριστεί –όχι αδίκως- ως designer επιλογής της κυβέρνησης του Καναδά και της κυβέρνησης του Οντάριο. Στη χώρα μετακόμισε το 1971 με τον σύζυγό της Δήμο, δημιουργώντας το πρώτο της κατάστημα το 1974, έκτασης 8.000 τ.μ., στην fashion district του Τορόντο.

ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ BEV

Η Χριστίνα Καραπατάκη ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Breakthrough Energy Ventures (BEV) το 2017. Είναι υπεύθυνη επενδύσεων σε καινοτόμες εταιρείες που έχουν την προοπτική να περιορίσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου/ Πριν συνεργαστεί με την BEV, η Χριστίνα εργάστηκε ως Venture Principal στον εταιρικό όμιλο επενδυτικών συμμετοχών στο Schlumberger Technology Corporation. Εντάχθηκε στη λίστα Forbes 30 κάτω των 30 στον τομέα της ενέργειας, και έλαβε το βραβείο Global Corporate Venturing ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στον τομέα των επενδυτικών συμμετοχών.

ΚΑΡΑΦΩΚΑ ΜΑΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Η Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου είναι χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική – Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία. Τον Απρίλιο του 1996 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην γενικής χειρουργικής (Α’ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο). Τον Μάιο του 2009 εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην χρήση του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος Da Vinci. Στην καθημερινή της πρακτική έχει την ευκαιρία να εφαρμόζει τις γνώσεις και την εμπειρία της στην Ρομποτική και Λαπαροσκοπική χειρουργική, αλλά και στην Ανοικτή Χειρουργική σε όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής, αναλόγως με τις εκάστοτε ενδείξεις, σε καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις. Εδώ και δέκα περίπου χρόνια συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, ως Διευθύντρια Χειρουργικού Τμήματος.

ΛΑΖΑΡΗ ΜΑΡΙΤΣΑ: ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ LAZARI INVESTMENTS

Η Μαρίτσα Λαζαρή, 79 ετών, με καταγωγή από την κοινότητα της Δοράς, είναι η χήρα του αείμνηστου δισεκατομμυριούχου Chris Λαζαρή, ο οποίος απεβίωσε το 2015, λίγους μήνες πριν από την 50ή επέτειο του γάμου τους. Μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1959 σε ηλικία 16 ετών και η πρώτη της δουλειά ήταν το πλύσιμο πιάτων σε εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1965 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Chris Λαζαρή και ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό μόδας. Χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα κέρδη από την επιχείρησή τους για την αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας την εταιρεία Lazari Investments, στην οποία κατέχει μέχρι σήμερα διευθυντική θέση. Σήμερα, η εταιρεία έχει στην κατοχή της γη 2,65 εκατομμυρίων τ.μ. σε όλο το Λονδίνο, ενοικιάζοντας ως επί το πλείστον γραφειακούς χώρους. Διευθύνει σε συνεργασία με τα τρία της παιδιά την οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας η περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, υπολογίζεται στα $2,1 δις.

ΜΟΥΖΑΛΑ ΕΛΕΝΑ: ΣΤΙΣ 100 ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυπριακής καταγωγής, από την πλευρά του πατέρα της (η μητέρα της είναι από την Αθήνα), πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγός, με διεθνή σταδιοδρομία. Γεννήθηκε στις 16 Μαίου 1953 στο Ζαΐρ (Αφρική). Άρχισε να μαθαίνει πιάνο από πολύ μικρή και την πρώτη της εμφάνιση έκαμε σε ηλικία μόλις 5 χρόνων μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ του Βελγίου. Στα 7 της χρόνια διακρίθηκε σε διαγωνισμό πιάνου στο Βερολίνο. Το 1964 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο. Αποφοίτησε με άριστα το 1971 και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στο Παρίσι. Φοίτησε στο Conservatoire National Superieur de Musique μέχρι το 1976 που ολοκλήρωσε τις σπουδές της, πάλι με άριστα. Έχει κερδίσει το 2ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Τζιαν Μπατίστα Βιότι» στο Βερτσέλλι της Ιταλίας, καθώς και τιμητικό δίπλωμα στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη. Σε μεγάλη έρευνα του Sky και του BBC Μεγάλοι Έλληνες συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνισμού διαχρονικά.

ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΝΤΑ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Η ομογενής ηθοποιός Άντα Νικοδήμου θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της αυστραλιανής τηλεόρασης, ενώ έχει προταθεί αρκετές φορές για τον τίτλο της κορυφαίας ηθοποιού της τηλεόρασης. Η 44χρονη ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της γνωστής σαπουνόπερας «Home and Away» γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1977 στη Λάρνακα και μεγάλωσε στο Σίδνεϊ. Είναι από τις πιο δημοφιλείς σταρ στην Αυστραλία και όπως έχει δηλώσει η ίδια λατρεύει τα ταξίδια, το διάβασμα και τους περιπάτους στη θάλασσα. Συμμετέχει ενεργά στην τηλεόραση της Αυστραλίας τα τελευταία 23 χρόνια, με ρόλους εκτός από τη σαπουνόπερα «Home And Away», στο «Heartbreak High» και στο «Dancing With The Stars» το 2005, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΠΗ: ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ GLOBAL TEACHER AWARDS

Τοποθετήθηκε στην κορυφή των εκπαιδευτικών του κόσμου λαμβάνοντας το Παγκόσμιο Βραβείο Καθηγητή 2019 (Global Teacher Awards 2019). Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νέο Δελχί της Ινδίας, στον οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από 70 χώρες του κόσμου. Έγινε ευρέως γνωστή ως εκπαιδευτικός μετά από το βραβείο Ευρωπαίου πολίτη 2016, που έλαβε μαζί με τους μαθητές της από το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, για το έργο «Μετανάστες». Η εν λόγω εικαστικός σπούδασε με υποτροφία στην Κίνα και έκανε το μεταπτυχιακό στην Ινδία. Ξεκίνησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, όπου και παρέμεινε για οκτώ χρόνια. Έπειτα μπήκε στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας, όπου και διδάσκει τα τελευταία 17 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε προσωπικές εκθέσεις στην Ασία και στην Ευρώπη, ενώ έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις και βραβεία για τα έργα που ολοκλήρωσε μαζί με τους μαθητές της.

NIΚΟΛΣΟΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑΗ ΜRS DTANGLE

Η Χριστίνα Nicholson σπούδασε Msc Business Management στο University of Essex και Msc Human Resource Management στο LSE. Εργάστηκε για 2 χρόνια στην Deloitte ως External HR και έπειτα στην οικογενειακή επιχείρηση. Τον Οκτώβριο του 2014, ξεκίνησε την εταιρεία Laidback Life Ltd µε πρώτο προϊόν το D-Tangle. Οι χρήστες τοποθετούν τα ακουστικά τους στο D-Tangle και µόλις πατήσουν το κουµπί ξετυλίγονται αυτόµατα. Τον Δεκέµβριο του 2016, λάνσαρε το D-Tangle στα καταστήµατα Public και Debenhams στην Κύπρο. Τον Ιανουάριο του 2017 έκανε συνεργασίες για το D-Tangle στην Αµερική και άνοιξε τις αποθήκες του D-Tangle στην Καλιφόρνια που προµηθεύουν την Amazon Αµερικής. Το D-Tangle διατίθεται, επίσης, σε Αγγλία (Carphone Dixons, Αεροδρόμιο Χίθροου), Ντουµπάι, Σαουδική Αραβία και Ταϊβάν.

ΠΑΦΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: Η CFO ΤΗΣ UBS ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Η Γεωργία Παφίτη είναι σήμερα οικονομική διευθύντρια της ελβετικής τράπεζας UBS στο Λουξεμβούργο και περιφερειακή οικονομική διευθύντρια της UBS για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Είναι πολύτεκνη μάνα με τέσσερα παιδιά και συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καριέρα με την οικογένειά της. Όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή της, έχει κτίσει τη ζωή και την καριέρα της πάνω σε μια βάση αρχών που πιστεύει ότι ισχύουν τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ατόμου, άνδρα ή γυναίκας. Όπως έχει δηλώσει «πρωτίστως πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη και να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου. Δεν πρέπει να διστάζεις, όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία, ανεξαρτήτως τού βαθμού δυσκολίας της. Πρέπει να το βλέπεις σαν μια ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο και να κτίσεις τις γνώσεις και τις ικανότητές σου. Η μάθηση είναι μια διά βίου άσκηση και το άγνωστο δεν πρέπει να σε φοβίζει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου αναλαμβάνω προκλήσεις χωρίς δισταγμό. Αυτές οι ευκαιρίες στο τέλος μπορεί να καθορίσουν τη σταδιοδρομία σου».

ΠΕΤΑΛΛΙΔΗ ΝΙΚΟΛ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ WALL STREET

Η κυπριακής καταγωγής διακεκριμένη δημοσιογράφος είναι κόρη της Κύπριας Φανής Πεταλλίδη, ιδρύτριας και εκδότριας της ιστορικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971 και αποφοίτησε από το Buckley Country Day School το 1985 και το The American University το 1993. sήμερα, εργάζεται στο FOX Business, και πέρα από την πρωινή ωριαία της εκπομπή στο κανάλι, κάθε μεσημέρι σε ζωντανή σύνδεση από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μεταφέρει το κλίμα της Wall Street.

ΣΑΒΒΙΔΗ JOANNA: ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Joanna Σαββίδη ήταν από το 2002 έως το 2009, πρόεδρος του World Trade Center of Greater Philadelphia, ενός οργανισμού που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της βελτίωσης των επιχειρήσεων. Υπό την ηγεσία της βοήθησε πάνω από 450 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δημιουργώντας 3,800 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, είναι πρόεδρος στη δική της εταιρεία, την Transworld Ventures LLC. Έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο “Women of Distinction Award” από το Business Journal της Φιλαδέλφειας (2006) και το Βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς» από το WIN (δίκτυο γυναικείων θεμάτων) στη Νέα Υόρκη (2009. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη γεωργική μηχανική και πτυχίου στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου της Σερβίας. Μιλά άπταιστα πάνω από δέκα γλώσσες και έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περίπου 100 χώρες. Έζησε στην Κύπρο, τη Σερβία, την Ιαπωνία, το Ντουμπάι και την Κένυα, εκτός από τις ΗΠΑ, ενώ ταξίδεψε σε περισσότερες από 70 χώρες. Αυτήν τη στιγμή ζει στο Medford, NJ με τον σύζυγό της Γιώργο.

ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΥΗ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η Δρ Εύη Σταύρου-Σύρου είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής στις ΗΠΑ. Της ανατέθηκε επίσης, η νεοϊδρυθείσα ερευνητική έδρα του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve University. Είναι και η επιστημονική Διευθύντρια της δεύτερης μεγαλύτερης κλινικής Αντιπηκτικών, η οποία αποτελεί, Κέντρο Αριστείας για τη διαχείριση Αντιπηκτικής Αγωγής. Το 2014 διορίσθηκε Πρόεδρος της Επιστημονικής Υποεπιτροπής για τον Παράγοντα XI και το Σύστημα Επαφής του ISTH. Η νέα αυτή Έδρα εγκαθιδρύθηκε προς τιμήν του διαπρεπούς Καθηγητού της Αιματολογίας Oscar D. Ratnoff, του οποίου και θα φέρει το όνομα. Σήμερα, είναι επίσης ερευνήτρια της Πλατφόρμας Προηγμένης Τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει έναν πρωτοποριακό διηλεκτρικό μικροαισθητήρα, ο οποίος βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρική τεχνική της διηλεκτρικής φασματοσκοπίας, η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία πήξης του αίματος σε μια μικρογραφία φορητής μέτρησης. Το έργο της Δρ. Σταύρου έχει κοσμήσει έγκυρα ιατρικά έντυπα, όπως είναι το BLOOD, The Journal of Thrombosis and Haemostasis και το Nature Communications. Σημαντικές, επιστημονικές ανακοινώσεις της η Δρ Σταύρου, έχει παρουσιάσει σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια στην Αμερική και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των American Society of Hematology και το International Society of Thrombosis and Haemostasis

ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: CEO PROPERCORN

Η αρχή έγινε το 2009 όταν η Κασσάνδρα αποφάσισε πως η δουλειά που έκανε στο χώρο της διαφήμισης δεν την εξέφραζε και το πτυχίο της νομικής έμοιαζε σαν να μην ήταν γραφτό να αξιοποιηθεί. Η Κασσάνδρα πάντα ενδιαφερόταν για την επιχειρηματικότητα και αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα σνακ που δεν θα θυσιάζει ούτε την γεύση αλλά ούτε και την υγεία του καταναλωτή, στα 25 εγκατέλειψε τη δουλειά της για να φτιάξει τη δική της εταιρεία. Μερικά χρόνια μετά την ίδρυση της, τα προϊόντα της Propercorn είναι διαθέσιμα στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και σε άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος. Η ProperCorn» πουλάει κάθε μήνα 3 εκατ. πακετάκια του γνωστού σνάκ σε 14 χώρες της Ευρώπης.

ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗ ΠΡΙΣΙΛΑ:  ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ BANGN BODY

Η 28χρονη Κύπρια κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους κάτω των 30 ετών. Συγκεκριμένα, η Πρισίλα Χατζηαντώνη, η οποία διαμένει μόνιμα στην Αυστραλία, λάνσαρε μια καλλυντική κρέμα που υπόσχεται την εξαφάνιση των σημαδιών της ακμής και των ραγάδων, πετυχαίνοντας μέσα σε δύο χρόνια να γίνει κατά οκτώ εκατομμύρια πλουσιότερη. Μιλώντας στη DailyMail, ανέφερε ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας της κρέμας της, οι πελάτες της έστελναν φωτογραφίες από το πριν και το μετά, ευχαριστώντας την για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν τους άλλαξε τη ζωή. Μεγαλώνοντας σε κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής που είχαν η μητέρα και η θεία της, είχε όλα τα εφόδια για να μπει στη βιομηχανία των καλλυντικών. Όλα άρχισαν όταν έψαχνε καλές κρέμες προσώπου μετά από ένα δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το 2016. Έτσι έβαλε μπροστά όλες τις γνώσεις που είχε αποκομίσει για να δημιουργήσει μια αντιγηραντική κρέμα με φυσικά συστατικά τρία χρόνια αργότερα. Η κρέμα έγινε ανάρπαστη και πουλάει κάθε δύο λεπτά σε όλο τον κόσμο.

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΚΛΕΛΙΑ: ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ EASYJET

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι Κύπρια επιχειρηματίας,δισεκατομμυριούχος και μέτοχος στην EasyJet, την αεροπορική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον αδελφό της, Στέλιο Χατζηιωάννου.Κατέχει ιδιοκτησίες με συνολική αξία άνω των 80 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στο Μονακό, την Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο. Έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια και για το φιλανθρωπικό της έργο. Το 2021 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για την συνολική της προσφορά, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Έχει ιδρύσει το Ίδρυμα Κλέλιας Χατζηιωάννου, το οποίο στεγάζεται στον ιδιόκτητο πύργο Τρικούπη στην Κηφισιά με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές αποφοίτους Ελληνικών και Κυπριακών πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία.