Πυρ και μανία κατά του ΟΑΥ είναι ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων. Οι ψυχολόγοι του ΓεΣΥ, καταγγέλλουν ότι λειτουργούν στα τυφλά, αφού παρά τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, δεν τους επιτρέπεται ακόμα η πρόσβαση στους φακέλους των ασθενών τους, και την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, λειτουργοί του Οργανισμού παρεμβαίνουν στο επιστημονικό τους έργο, προβαίνοντας σε διαγνώσεις και σε συστάσεις σε ψυχίατρους για την θεραπευτική αγωγή των ασθενών τους. Οι καταγγελίες μάλιστα του Συλλόγου δεν σταματούν εδώ, αφού όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος Λούης Χατζηθωμάς, «έχουμε προβλήματα και στην έγκριση των αιτημάτων που καταχωρούν οι συνάδελφοι» και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση «ενήλικων ατόμων με νοητική υστέρηση τα οποία, λόγω των πρακτικών που ακολουθούνταν παλαιότερα δεν αξιολογήθηκαν όταν ήταν παιδιά, και τώρα ο ΟΑΥ μας λέει ότι επειδή είναι ενήλικες δεν πρέπει να αξιολογηθούν». 

Για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναπροσαρμογή του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ, ώστε οι ψυχολόγοι αλλά και οι υπόλοιποι επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται για να εξυπηρετούν σωστά τους ασθενείς τους, ο κ. Χατζηθωμάς τόνισε ότι «αυτό είναι ένα υπερβολικά σοβαρό ζήτημα το οποίο το έχουμε θέσει δεκάδες φορές ενώπιον του ΟΑΥ. Βάσει χρονοδιαγραμμάτων έπρεπε να είχε λυθεί από τον περασμένο Ιούνιο αλλά έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο και δεν υπήρξε καμία απολύτως εξέλιξη. Προειδοποιήσαμε εξάλλου και στη Βουλή ότι η άσκηση του επαγγέλματος μας χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος θεραπευτική κατεύθυνση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς. Δυστυχώς μέχρι τώρα, λαμβάνουμε από τον ΟΑΥ απαντήσεις οι οποίες μεταφέρουν την επίλυση αυτού του προβλήματος στο «εγγύς μέλλον», χωρίς να καθορίζεται καν ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε επιστολή του προς τον ΟΑΥ αλλά και τη Βουλή ο Σύλλογος καταγράφει τα προβλήματα που τα μέλη του αντιμετωπίζουν στην άσκηση του επαγγέλματος τους και ταυτόχρονα προβαίνει σε καταγγελία για τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός προχώρησε στη σύσταση της ειδικής εξειδικευμένης επιτροπής η οποία θα ετοιμάσει τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές στη βάση των οποίων θα ενεργούν οι ψυχολόγοι στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Σύλλογο: 

–    «Ο ΟΑΥ δεν επέτρεψε την ολοκληρωμένη πρόσβαση των άλλων επαγγελματιών υγείας (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ψυχολόγοι) στον ιατρικό φάκελο των ασθενών στην πλατφόρμα του ΓεΣΥ, όπως ήταν θεσμική υποχρέωση του να πράξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021. Η εν λόγω κανονιστική νομοθετική υποχρέωση έχει τύχει πλήρους απαξίωσης από πλευράς του ΟΑΥ αφού μέσω των εκπροσώπων ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα χειριστεί το ζήτημα στο εγγύς μέλλον. 

–    Ο ΟΑΥ δημιούργησε νέα εμπόδια στην παροχή εξ αποστάσεως ψυχολογικών υπηρεσιών στους ασθενείς και μάλιστα το έπραξε εν μέσω της πανδημίας, αγνοώντας τις υπουργικές αποφάσεις για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο κοινό για αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας. 

–    Επιτρέπει σε συγκεκριμένους λειτουργούς του να δρουν αυθαίρετα και μονομερώς παρεμποδίζοντας την παροχή εξειδικευμένων ψυχολογικών υπηρεσιών αξιολόγησης σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία.

–    Επιτρέπει σε συγκεκριμένους λειτουργούς του να προβαίνουν σε αυθαιρεσίες εκφοβισμούς, παρεμβάσεις στο επιστημονικό έργο κλινικών ψυχολόγων παρεμποδίζοντας με την συμπεριφορά τους τον καθορισμό γραπτών πλαισίων και πρωτοκόλλων με σωστές κατευθυντήριες γραμμές ώστε η παροχή των κλινικών ψυχολογικών υπηρεσιών να διεξάγονται ομαλά στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

–    Ο ΟΑΥ, ενώ έχει ενώπιον του σοβαρές γραπτές καταγγελίες, ακόμα και από την ΟΣΑΚ που βαραίνουν συγκεκριμένη λειτουργό του η οποία δρα αυθαίρετα μεροληπτικά και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον, δεν προχωρεί στην αναγκαία έρευνα ως όφειλε. 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος στην επιστολή του προς τη Βουλή: «έχουμε δεχθεί από μέλη μας καταγγελίες για εσφαλμένη και αθέμιτη απόρριψη απαιτήσεων για τη διενέργεια εξειδικευμένης ψυχολογικής αξιολόγησης». 

Επίσης, «εγκεκριμένες αποζημιώσεις αυθαίρετα δεν καταβάλλονται με πρόφαση τη λήξη της προθεσμίας, χωρίς να έχει παρέλθει το όριο των τριών μηνών. 

«Πέραν όμως αυτού, συγκεκριμένοι λειτουργοί του ΟΑΥ προβαίνουν πλέον σε άκρως ανησυχητικές και σοβαρότατες παρεμβάσεις και υποδείξεις κλινικής μεταχείρισης και φροντίδας των ασθενών. Τέτοιες συμπεριφορές, καταπατούν ουσιώδεις καθιερωμένες και θεσμικά κατοχυρωμένες επαγγελματικές αρμοδιότητες και δικαιώματα των κλινικών ψυχολόγων όπως αυτά ορίζονται στον περί εγγραφής ψυχολόγων νόμο και στα σχέδια υπηρεσίας». 

Ως παράδειγμα, «παραθέτουμε την περίπτωση ασθενή για την οποία απορρίφθηκε το αίτημα για αποζημίωση εξειδικευμένης εξέτασης που παραπέμφθηκε από την ψυχίατρο στην ψυχολόγο για πολύ σοβαρούς λόγους, που αγγίζουν και θέματα ασφάλειας για τη ζωή των ανήλικων παιδιών της» και ταυτόχρονα, «συγκεκριμένη λειτουργός του ΟΑΥ προχώρησε σε συστάσεις που αφορούν τη διάγνωση της ασθενούς αλλά και σε συστάσεις που αφορούν τον θεραπευτικό χειρισμό τόσο από τον κλινικό ψυχολόγο όσο και από τον ψυχίατρο». 

Μεγάλη αναστάτωση μεταξύ επαγγελματιών – Άμεση διερεύνηση καταγγελιών ζήτησε  η ΠΑΣΥΔΥ

Οι καταγγελίες του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων, ήταν αποτέλεσμα της αναστάτωσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των μελών του. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σε παρέμβαση προς τον ΟΑΥ προχώρησε το προηγούμενο διάστημα και η ΠΑΣΥΔΥ εξαιτίας της έντονης διαμαρτυρίας των ψυχολόγων που εργάζονται στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στον δημόσιο τομέα, ενώ επιστολή απέστειλε και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η ειδική επιτροπή για την ετοιμασία των πρωτοκόλλων αλλά και για τη σύσταση της, προειδοποιώντας μάλιστα τον ΟΑΥ ότι «οποιαδήποτε συνέχιση της επιτροπής και οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν από την επιτροπή, από πλευράς μας θα θεωρηθούν άκυρες, ενώ θα ωθήσουν την ΟΣΑΚ να κινηθεί προς όλα τα επίπεδα, διασφαλίζοντας τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασθενών».

Από πλευράς της η ΠΑΣΥΔΥ με επιστολή της προς τον ΟΑΥ, ζητά άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των ψυχολόγων αναφέροντας μάλιστα ότι είναι έτοιμη να προσκομίσει «γραπτά παράπονα και καταγγελίες». «Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση των περιστατικών. Επιπλέον, οι σοβαρές εκκρεμότητες του ΟΑΥ που αποτελούν παραβίαση της εφαρμογής των σχετικών νομοθεσιών και κανονισμών θα πρέπει άμεσα να διεκπεραιωθούν μέσα από τη θεσμοθετημένη διαβούλευση. Σε αντίθετη περίπτωση η συντεχνία μας θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των μελών της».