Εννέα πρόσωπα συνελήφθησαν χθες Σάββατο στη Δανία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα επεισοδίων, ανακοίνωσαν η αστυνομία και μετέδωσαν ΜΜΕ.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στην Κοπεγχάγη και από 50 ως 65 στο Όλμποργκ (βόρεια), ανέφεραν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τους υπολογισμούς της αστυνομίας. Στις διαδηλώσεις κάλεσε η οργάνωση “Οι Άνδρες με τα Μαύρα” σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα. “Λευτεριά στη Δανία, φτάνει πια”, φώναζαν διαδηλωτές.

Σημειώθηκαν συγκρούσεις στην Κοπεγχάγη ανάμεσα σε διαδηλωτές, που πέταξαν πυροτεχνήματα και μπουκάλια, και αστυνομικούς με ειδικό εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών, όπως καταγράφηκε σε βίντεο. Τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα και πέντε στην Όλμποργκ, και σε αυτή για χρήση πυροτεχνημάτων.

Σύμφωνα με τον Ράσμους Σουλτς, αξιωματικό αρμόδιο για τον συντονισμό της αστυνομίας στην Κοπεγχάγη, κάποιοι από τους διαδηλωτές ανήκουν “στον αστερισμό των χούλιγκαν”.

Η Κυβέρνηση στη Δανία, όπου επιβάλλονται μέτρα από τα μέσα Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κάνει αυστηρότερους τους περιορισμούς, ζητώντας από τους πολίτες να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, για να προστατευθεί το σύστημα υγείας, καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Από την 6η Ιανουαρίου απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε προσώπων (έναντι δέκα μέχρι τότε), σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους, ενώ στους πολίτες συστήθηκε να τηρούν απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο ακόμα κι όταν βρίσκονται στον δρόμο. Από τον Δεκέμβριο τέθηκαν σε ισχύ κι άλλα μέτρα, όπως η γενίκευση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό και η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, των μπαρ, των εστιατορίων και των εμπορικών καταστημάτων με εξαίρεση όσα πωλούν φάρμακα και τρόφιμα.

Το Βέλγιο ξεπέρασε σήμερα το όριο των 20.000 θανάτων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς αφορούν φιλοξενουμένους σε οίκους ευγηρίας, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Η χώρα αυτή των 11,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 662.694 κρούσματα Covid-19 από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 και 20.038 θανάτους (έναντι 19.992 χθες, Σάββατο), σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano.

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 22.851 νέα κρούσματα Covid-19, περιλαμβανομένων 4.216 στη Μόσχα, με αποτέλεσμα ο εθνικός απολογισμός των κρουσμάτων να αυξηθεί στα 3.401.954, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο από την αρχή της πανδημίας. Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης 456 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των νεκρών από τη νόσο στους 61.837.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ξεπέρασε χθες Σάββατο τα 22,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα, που παραμένει αντιμέτωπη με φοβερή έξαρση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, ξεπέρασαν παράλληλα το όριο των 370.000 (έχουν φθάσει τους 372.508), κατά την ίδια πηγή.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.645 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να φθάνει τους 10.450.284. Παράλληλα, ακόμη 201 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 150.999 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.611 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 157.514. Το ίδιο διάστημα άλλοι 45 άνθρωποι με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Αφρικής να φθάνει τους 5.153 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ