Με τον τίτλο «Άγνωστη χώρα η ανθρώπινη κατάσταση» (Unknown land the human condition), πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Βάσιας Α. Βανέζη, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, σε μια κατάμεστη αίθουσα με ανθρώπους από τον καλλιτεχνικό κόσμο και τον κόσμο της διανόησης.
 
Η καλλιτέχνιδα επιχειρεί να προσεγγίσει εικαστικά το ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης, όπως αυτό διαμορφώνεται στην Ελλάδα της  οικονομικής κρίσης που έφερε στην επιφάνεια κοινωνικές παθογένειες στην Ευρώπη.

«Το μοτίβο του σπιτιού και οι αναφορές σ’ αυτό εμφανίζονται ξανά και ξανά», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Άννα Μυκονιάτη. «Σπιτάκια από χαρτόνι, το πατρικό που χάθηκε στην εισβολή, μια φωλιά, μια κουβέρτα του Ερυθρού Σταυρού, ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα στο πάρκο: Το σπίτι ως πραγματικότητα και ως μεταφορά, το ιδιωτικό, το σταθερό, το απαραβίαστο, η ανθρώπινη ανάγκη του ανήκειν, αλλά και η μεταφυσική αναζήτηση της εστίας του κέντρου… Αυτό καταφέρνει και η Βανέζη: Αφουγκράζεται τη βοή της ιστορικής στιγμής και μας θυμίζει το περαστικό της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην κρυφή ομορφιά το καθημερινού».

Η Μορφωτική Σύμβουλος της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα, δρ Νάντια Στυλιανού, επισημαίνει πως «αυτές οι εικόνες-αντικείμενα, τα αντικείμενα-υφαντά, που καταγράφουν την αγωνία της για επαναφορά της μνήμης, για επανασύνδεση με την οικεία χώρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μυθικά ζητούμενα της παιδικής ηλικίας που συντηρούν την πεισματική ανάγκη μας για πρόσβαση στο όνειρο. Μέσα από αυτή τη διεργασία, η άγνωστη χώρα είναι ένα είδος No man’s land που ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο στο γίγνεσθαι του κόσμου».
 
* Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα) – Διάρκεια έκθεσης:  μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη 10:00–18:00, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 10:00-15:00.