Χάος έχει προκαλέσει η πτώχευση της Thomas Cook, με εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες να μένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, και άλλους τόσους να βλέπουν τις διακοπές τους να ακυρώνονται.

Τι γίνεται όμως με ενδεχόμενες αποζημιώσεις που δικαιούνται οι ταξιδιώτες που έχουν επηρεαστεί; Oι οργανωμένες εκδρομές της Thomas Cook που οργανώνονται από την Μεγάλη Βρετανία, επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που η κράτηση δεν καλύπτεται από την εγγύηση και έτσι θα ήταν καλό οι ταξιδιώτες να επιβεβαιώσουν κατά πόσο είναι καλυμμένοι.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ

Από την 1η Ιουλίου 2018, τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι και προστατεύουν σχεδόν 120 εκατομμύρια ταξιδιώτες που αγοράζουν συνδυασμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζημιάς που υφίστανται οι καταναλωτές κατά 430 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τίτλοι τέλους για την εταιρεία Thomas Cook – Κήρυξε πτώχευση

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη:

• στη διεύρυνση της έννοιας του «πακέτου», η οποία συμπεριλαμβάνει πλέον σαφώς τους εξατομικευμένους συνδυασμούς ταξιδιωτικών διακανονισμών
• στην καλύτερη ενημέρωση των ταξιδιωτών σχετικά με το είδος του ταξιδιωτικού προϊόντος που αγοράζουν και του αντίστοιχου επιπέδου προστασίας·
• σε μια νέα έννοια, αυτή των «συνδεδεμένων ταξιδιωτικών διακανονισμών», η οποία καλύπτει πιο χαλαρούς συνδυασμούς ταξιδιωτικών υπηρεσιών και εγγυάται την προστασία των πληρωμών που έχουν καταβληθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας του εμπόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύσκεψη στο Υφυπουργείο Τουρισμού για Thomas Cook

Τι καλύπτει η ATOL

Εάν η επιχείρηση έχει πτωχεύσει κατά τη διάρκεια που βρίσκεται εξωτερικό, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρωθούν οι διακοπές σας και να επιστρέψετε σπίτι σας, όπως είχατε προγραμματίσει.

Εάν η επιχείρηση πτωχεύσει πριν από το ταξίδι σας, θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για άμεση αποζημίωση του ποσού που πληρώσατε. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ενδέχεται να σας δοθεί και εναλλακτική πρόταση για να πραγματοποιήσετε το ταξίδι σας, όπως το προγραμματίσατε.

Τι ισχύει σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, για πτήσεις εντός της Ε.Ε.

Εάν η πτήση σας έχει ματαιωθεί, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να σας δώσει την επιλογή μεταξύ επιστροφής αντίτιμου του εισιτήριου ή εξασφάλιση εναλλακτικού τρόπου μετάβασης στον τελικό προορισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Thomas Cook: Άμεση ζημιά, μακροπρόθεσμο κενό

Μπορεί επίσης να έχετε δικαίωμα για επιπρόσθετη χρηματική αποζημίωση (€250-€600) κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Δεν έχετε οποιοδήποτε δικαίωμα σε αποζημίωση εάν η αεροπορική εταιρεία αποδείξει ότι η ματαίωση πτήσης προκλήθηκε από έκτακτες περιστάσεις (π.χ. κλείσιμο εναέριου χώρου) ή εάν η εταιρεία σας έχει ενημερώσει 14 ημέρες πριν την προγραμματισμένη πτήση ή αν η πτήση έχει προγραμματισθεί κοντά στην αρχική πτήση.
 
Έχετε το δικαίωμα σε βοήθεια (όπως αναψυκτικά, γεύματα, τηλεφώνημα και μια διανυκτέρευση) αν χρειαστεί κατά την αναμονή για την εκ νέου δρομολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Thomas Cook: Ακυρώνονται γάμοι στην Κύπρο μετά το λουκέτο

Αν ζητήσετε επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου σας, έχετε το δικαίωμα και σε οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια ή αλλαγή του δρομολογίου.

  1. Για μεγάλες καθυστερήσεις, μπορεί να έχετε δικαίωμα για βοήθεια και αποζημίωση, ανάλογα με τη διάρκεια της καθυστέρησης και την απόσταση της πτήσης.
  2. Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, έχετε το δικαίωμα για επιστροφή του αντίτιμου του εισιτήριου ή εξασφάλιση εναλλακτικού τρόπου μετάβασης στον τελικό προορισμό. Μπορεί επίσης να έχετε δικαίωμα για χρηματική αποζημίωση.
  3. Εάν επιλέξετε τον εναλλακτικό τρόπο μετάβασης στον τελικό προορισμό σας, έχετε δικαίωμα για περαιτέρω βοήθεια, εάν χρειαστεί.
  4. Η αεροπορική εταιρεία πάντα πρέπει να ενημερώνει τους επιβάτες για τα δικαιώματα τους.
  5. Εάν η αποσκευή σας έχει χαθεί, καταστραφεί ή καθυστερήσει, έχετε δικαίωμα σε αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία μέχρι €1200.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).
 
Της Ζήνας Χριστοφή

Επιμέλεια: Γιώργος Αγκαστινιώτης