Τάσσεται υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, αλλά διαφωνεί με την επαναλαμβανόμενη αναστολή των εκποιήσεων.

Αφορμή για τη χθεσινή του δήλωση στη Βουλή, η πρόθεση της αντιπολίτευσης να επεκτείνει εκ νέου την παράταση της αναστολής των εκποιήσεων. Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εξήγησε στους βουλευτές ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι παλαιότερα και δεν δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή κατά την κρίση που σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανέφερε στους βουλευτές ότι το 2023 θα έχουμε καινούργιες προκλήσεις, εξηγώντας πως με την αύξηση των επιτοκίων και των τιμών ενέργειας, σίγουρα θα επηρεαστεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κατά συνέπεια η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους.

Σε σχέση με την καθυστέρηση της παρουσίασης του μηχανισμού επίλυσης διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, ο κ. Ηροδότου είπε πως ο μηχανισμός που έχει προτείνει η Κεντρική εμπλέκει τα δικαστήρια, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαφορετική άποψη, την οποία η Κεντρική σέβεται και κατανοεί.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι σήμερα υπάρχουν μακροπροληπτικοί κανόνες, που προστατεύουν τόσο τις τράπεζες όσο και τους δανειολήπτες, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί μόνο το 80% της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα διαμορφώθηκαν στα €2,85 δισ. στο τέλος Ιουλίου ή 11,2% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου και επανέλαβε πως το 80% της διόρθωσης στους ισολογισμούς σε σχέση με τα ΜΕΔ προήλθε από τις μεγάλες τράπεζες και μόνο το 26% από τις μικρότερες. Για τις εξελίξεις στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και για την καθυστέρηση έγκρισης του διορισμού του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του γενικού διευθυντή, ο κ. Ηροδότου εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης προκύπτουν κενά και ζητούνται επιπρόσθετα στοιχεία. Ένας φάκελος αξιολόγησης όταν θεωρηθεί πλήρης, τότε σημείωσε, θα χρειαστεί περίοδο 60 ημερών για να ολοκληρώσει η Κεντρική τη διαδικασία καταλληλότητας (fit and proper).