Τα «τσούγκρισαν» την υστάτη τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για τη συνέχιση του μπλοκαρίσματος των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023. Εκεί που είχαν σχηματίσει κοινό μέτωπο, με στόχο η νέα πρόταση νόμου να εγκριθεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς την 31η Οκτωβρίου εκπνέει η τρέχουσα αναστολή των εκποιήσεων, κατά την ολιγόλεπτη χθεσινή κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δεν υπήρξε κατάληξη, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα, την ώρα της… κρίσης, από τα έντεκα μέλη της Επιτροπής συμμετείχαν στη συνεδρία πέντε με έξι βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είχε εισηγηθεί αντί η πρόταση νόμου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια αυτή την εβδομάδα, να τεθεί προς ψήφιση την επόμενη Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου. Πρόταση με την οποία φαίνεται να συμφώνησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Όπως πληροφορούμαστε, η εισήγηση για αναβολή συνδεόταν με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για το Δικαστήριο Εκποιήσεων που συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Προς τούτο, αναμένονται και οι προτάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να καταστεί η νομοθετική προσπάθεια της Βουλής συμβατή με το σύνταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφωνεί ο ΥΠΟΙΚ με νέο πάγωμα εκποιήσεων

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως η πρόθεση για αναβολή της ψήφισης νέας αναστολής των εκποιήσεων (μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2023) συνδέεται και με την αξιολόγηση της Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες από την Κομισιόν σε σχέση με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της δόσης των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προαπαιτούμενα τα οποία έπρεπε να υλοποιηθούν τέλος του 2021 αλλά τελικά υλοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Πάντως, με τη μετάθεση της ημερομηνίας συζήτησης στην Ολομέλεια του νέου παγώματος των εκποιήσεων, διαφώνησε έντονα ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρέπει να μείνουν ακάλυπτοι οι δανειολήπτες. Παράλληλα, σε κάποια στιγμή υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού, ο οποίος κάκισε τη θέση των Οικολόγων. Μετά τη διαφωνία, διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής. Πάντως, βάσει του κανονισμού της Βουλής, για να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια για έγκριση θα πρέπει η έκθεση της Επιτροπής να κυκλοφορήσει 48 ώρες πριν από τη συνεδρία της Ολομέλειας, δηλαδή σήμερα.

Άνω κάτω από νέα πρόταση

Στη χθεσινή ανοικτή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) και Σύνδεσμος Τραπεζών είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με την παράταση της αναστολής των εκποιήσεων. Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΚΤ είχαν μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη νέα προσπάθεια του Κοινοβουλίου. Το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του υποστηρίζει πως από τη νέα αναστολή θα υπάρξει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του οροσήμου του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά τη βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τονίζει πως θα επηρεαστούν αρνητικά η αξιολόγηση των στόχων του Σχέδιου Ανάκαμψης, καθώς και οι επόμενες δόσεις. Εκ μέρους της ΚΤ, ο Κλεάνθης Ιωαννίδης σημείωσε πως η αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με το πάγωμα των εκποιήσεων, θα οδηγήσει τις τράπεζες  να μην παραχωρούν νέα δάνεια. Είπε, επίσης, πως οι δανειολήπτες δεν θα ζητούν αναδιαρθρώσεις δανείων και θα δημιουργηθούν νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές δανείων. Υπέδειξε, πως τόσο η τρόικα όσο και οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν συνεχώς ενημέρωση για τον νόμο των εκποιήσεων. Από πλευράς του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης υπέδειξε πως με την αναστολή του νόμου ευνοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και δημιουργείται κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερεε πως δεν είναι σωστή επιλογή η συνεχής αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις.

ΑΠΟΨΗ

Να μη χάσουμε τα 85 εκατ.

Δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο η εκταμίευση των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, για χάρη του παγώματος των εκποιήσεων. Εάν όντως η εισήγηση για αναβολή της συζήτησης συνδέεται με την επικείμενη αξιολόγηση της χώρας από την Κομισιόν, θα ήταν καλό να επανεξεταστεί το θέμα, αφού και κάποιοι από τους εισηγητές της πρότασης νόμου παραδέχονται πως η αναστολή της νομοθεσίας δεν είναι η καλύτερη λύση για αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς επωφελούνται και στρατηγικοί κακοπληρωτές δανείων. Έτσι και αλλιώς, είναι παραδεκτό πως πολλά ΜΕΔ που οδηγούν σε πλειστηριασμούς αφορούν υποθέσεις δανείων που χρονολογούνται.