Η πανδημία του κορωνοϊού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που δημιουργούνται βάζουν στο ψυγείο και για την επόμενη χρονιά τις προσλήψεις και τις προαγωγές στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών στα υπουργεία, τα τμήματα και τις υπηρεσίες. 

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, με εγκύκλιό του προς τα υπουργεία, με αφορμή την ετοιμασία του προϋπολογισμού 2022, σημειώνει ότι στόχος είναι να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών εντός του πλαισίου της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Για το 2022 προβλέπεται:

– Συνέχιση της επ’ αόριστον απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού, προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής (υπαλληλικές θέσεις).

– Συνεχίζεται η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού στη γενική κυβέρνηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα εξετάζονται περιπτώσεις που δικαιολογούν εξαίρεση από την απαγόρευση, τόσο για υπαλληλικές θέσεις, όσο και για θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού.

– Συνέχιση της εφαρμογής της κινητικότητας του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού εντός και μεταξύ των υπουργείων/ υφυπουργείων και των τμημάτων/ υπηρεσιών τους, καθώς και η κινητικότητα των μόνιμων υπαλλήλων και εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

– Συνέχιση της μη δημιουργίας πρόσθετων μόνιμων θέσεων και της μη αναβάθμισης θέσεων σε μόνιμη βάση ή μισθοδοτικών κλιμάκων θέσεων σε προσωπική βάση, τόσο για τις υπαλληλικές θέσεις, όσο και για τις θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες θα εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομικών. Η δημιουργία νέων θέσεων θα εξετάζεται μόνο νοουμένου ότι υποδεικνύονται ίσης αξίας καταργήσεις θέσεων από τις αρμόδιες αρχές. Το μέτρο ισχύει τόσο για τη γενική Κυβέρνηση όσο και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

– Η απασχόληση εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού για το 2022 διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το 2021.

– Από την απαγόρευση προσλήψεων εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου και την απαγόρευση αντικατάστασης υπαλλήλων που αποχωρούν ή απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια απουσίας, εξαιρούνται τα υπουργεία/ υφυπουργεία/ τμήματα/ υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι η απασχόληση έκτακτου προσωπικού στο κάθε ένα από τα εν λόγω υπουργεία/ υφυπουργεία/ τμήματα/ υπηρεσίες το 2022, θα πρέπει να διατηρηθεί στα επίπεδα του 2021 και αν είναι δυνατό να μειωθεί. Εξαίρεση από την απαγόρευση πρόσληψης/απασχόλησης εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου υφίσταται και στις περιπτώσεις ακύρωσης με δικαστική απόφαση του διορισμού υπάλληλου σε μόνιμη θέση.

Σημειώνεται ότι, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η χρονική διάρκεια της σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι για διάστημα έξι μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης για περαιτέρω έξι μήνες κάθε φόρα, μέχρι την επανεξέταση της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων από την ΕΔΥ και νοουμένου ότι εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες για την ομαλή λειτουργία του οικείου υπουργείου, του οικείου υφυπουργείου, του οικείου γραφείου ή της οικείας υπηρεσίας.

– Σε σχέση με την εκπαίδευση, η στελέχωση σε έκτακτο και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την εγκεκριμένη στελέχωση της σχολικής χρόνιας 2020 – 2021, που ανέρχεται στους 13.240 εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν με άδεια ασθενείας ή μητρότητας ή για κάθε άλλο νόμιμο λόγο, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, θα αναπληρώνονται.