Η συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Ερσίν Τατάρ και του Αντόνιο Γκουτέρες είναι αυτή που αναμένεται να ρίξει φως στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προοπτική για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο ίδιος αποδέχθηκε τις προτάσεις που του μετέφερε ο ΓΓ των ΗΕ, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, αλλά και προηγουμένως η κ. Ολγκίν.

«Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά. Και θεωρώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο σημαντική τη συνάντηση που θα γίνει στις 5 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη, και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν βρίσκεται σε επικοινωνία με την κα Ολγκίν, ο Πρόεδρος απάντησε «ναι είμαι σε επικοινωνία με την κ. Ολγκίν, αλλά αυτό που είναι το πιο σημαντικό στις επόμενες των ημερών, είναι η συνάντηση του ΓΓ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, γιατί εκεί θα πρέπει ο κ. Τατάρ να απαντήσει και ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά στη πρόταση του ΓΓ».

Σε ο,τι αφορά την χθεσινή επέτειο της 1ης Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα πρέπει να τιμούμε τους ήρωες μας μέσα από τις συμπεριφορές και τις προσεγγίσεις μας.

Σε δηλώσεις του μετά το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και την κατάθεση στεφάνου στους τάφους των ηρώων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε περήφανοι για τον πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Και αν είναι κάτι για το οποίο χαίρομαι ιδιαίτερα φέτος είναι ότι πρώτη φορά βλέπω τόσο πολύ κόσμο σε αυτή τη σεμνή τελετή, είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσα παιδιά. Και θα ήθελα να αναφέρω με την ευκαιρία ότι έχουμε υποχρέωση, έχουμε καθήκον να μιλούμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Για τον πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε.

Πρόσθεσε πώς πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας, πρέπει να θυμόμαστε και σε καμία απολύτως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού. «Γιατί η επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα και από τον σεβασμό στην ιστορία του καθενός και όχι στην αυτοκατάργηση.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα, θέλω να το επαναλάβω, που βλέπω σήμερα για πρώτη φορά τόσο πολύ κόσμο, τόσους πολλούς νέους, νέες, παιδιά και είναι κάτι το οποίο με ικανοποιεί.

Από κει και πέρα δεν φτάνει να είμαστε μόνο περήφανοι. Πρέπει να δείχνουμε αυτή την περηφάνεια μας, αλλά και το χρέος έναντι σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουμε εμείς. Γιατί δεν θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε μέχρι σήμερα, αν δεν υπήρχαν οι αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Και θα πρέπει να δείξουμε ότι τους τιμούμε μέσα από την καθημερινή μας ζωή, μέσα από τον καθημερινό τρόπο που συμπεριφερόμαστε, που προσεγγίζουμε θέματα και ειδικότερα όσον αφορά την κατεχόμενη μας πατρίδα, 50 χρόνια φέτος, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την απελευθερώσουμε.

Μόνο τότε θα τιμήσουμε όπως αρμόζει τη μνήμη τους», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Στην Κύπρο σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για συντονισμό με την Κυβέρνηση σε σχέση το Κυπριακό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ συνάντηση θα πραγματοποιήσει και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί, στην Κύπρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Α. Δημητρίου: Οι ηρωικές ψυχές δεν λυγάνε

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου αναφερόμενη στον αγώνα του 1955 – 1959 παρατήρησε ότι οι ηρωικές ψυχές δεν λυγάνε και δεν φυλακίζονται σε μνήματα, προσθέτοντας ότι έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη.

Συνεχίζοντας είπε πως σε μια εποχή που τα πάντα λοιδορούνται, όπως και οι πανανθρώπινες αξίες, οι αρχές και τα ιδανικά, «πρέπει να βγούμε ακόμα πιο μπροστά για να διαφυλάξουμε τις αρχές, τις αξίες μας, το συμφέρον και το μέλλον που θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε και εξασφαλίσουμε για την πατρίδα μας.

«Σίγουρα η Ελευθερία δεν χαρίζεται και η πατρίδα μας  και η δημοκρατία χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε να την προστατεύσουμε», συμπλήρωσε.