«Ήρθα κατευθείαν από το νυχτέρι και δεν κοιμήθηκα καθόλου. Όταν την περίοδο της πανδημίας μου ζήτησε το κράτος να μεταφερθώ από το μαιευτήριο στο νοσοκομείο αναφοράς, το έκανα για να βοηθήσω και λόγω και της υποστελέχωσης εργάστηκα αναγκαστικά και υπερωρίες. Όταν, ως πρόσφυγας, υπέβαλα αίτηση για στεγαστική χορηγία ύψους €20.000, όπως παίρνουν όλοι, με απέρριψαν επειδή λόγω των υπερωριών που εργάστηκα, τα εισοδήματά μου υπερέβησαν το καθορισμένο όριο. Λόγω των αναγκών που υπήρχαν εργάστηκα υπό μορφή υπερωριών, 412 ώρες . Τον καιρό της πανδημίας σχεδόν διέμενα μόνιμα στο νοσοκομείο και η όλη διαδικασία, προκάλεσε σε μένα και σε άλλους ψυχική και σωματική εξουθένωση και μετά από αυτό δεν ανέμενα τέτοια αντιμετώπιση».

Αυτή είναι η μαρτυρία της νοσηλεύτριας Μαρίας Χατζηγιάννη την οποίαν όταν χρειάστηκε το κράτος, απάντησε «παρούσα» και όταν όλα τελείωσαν την τιμώρησε στερώντας τη στεγαστική χορηγία επειδή έπραξε αυτό που της ανέθεσαν να κάνει.

«Δούλεψε τριπλάσιες ώρες από ότι θα δούλευε κανονικά», ανέφερε ο διευθυντή νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Υγείας κ. Ευαγόρας Ταμπούρης ο οποίος εξήρε τον ρόλο όλων των νοσηλευτών οι οποίοι εργάστηκαν με αφοσίωση τον καιρό της πανδημίας, υπό καθεστώς μειωμένου προσωπικού, κάτι το οποίο επιδεινώθηκε και ένεκα του γεγονότος ότι κάποιοι νοσηλευτές βρίσκονταν θετικοί, οπόταν το βάρος έπεφτε στους ώμους των υπολοίπων. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να εργαστούν οι υπόλοιποι, είπε.

Ο βουλευτής Χρίστος Σενέκης  οποίος ανέδειξε το θέμα, επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος τον καιρό της πανδημίας (επί προηγούμενης κυβέρνησης) ήταν υπουργός Υγείας και γνώριζε τα δεδομένα. «Ήταν υπουργός Υγείας όταν αποφασίστηκαν επιτάξεις προσωπικού και παρόλα αυτά, όταν εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής, μας είπε ότι δεν υπήρξαν επιτάξεις», είπε ο κ. Σενέκης, ανασύροντας στη συνέχεια βεβαίωση της διευθύντριας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, στην οποίαν αναφέρεται: «Βεβαιούται ότι η Μαρία Χατζηγιάννη…εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως νοσηλευτικός λειτουργός» και προστίθεται, πως «επιτάχθηκε στο θάλαμο Covid 19 από τις 11/3/2020 με την υποχρέωση να εκτελεί τακτικές αλλά και έκτακτες υπερωριακές υπηρεσίες».

Τόσον η Μαρία Χατζηγιάννη, όσον και άλλοι νοσηλευτές εργάστηκαν εξαντλητικές  υπερωρίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειας τους και για ευχαριστώ τους είπαν ότι ξεπέρασαν το όριο απολαβών στερώντας τους το δικαίωμα χορηγίας €20.000 επειδή έλαβαν υπερωρίες €1.080, είπε ο κ. Σενέκης, ο οποίος πρόσθεσε: Αυτή είναι η ευαισθησία τους; Θυμάστε τι γινόταν τότε στον υπόλοιπο κόσμο; Έβγαιναν στα μπαλκόνια και τους χειροκροτούσαν. Εμάς εδώ, αυτοί που έμειναν πιστοί στο καθήκον, αποφασίσαμε να τους τιμωρήσουμε».

Ανέφερε εξάλλου, ότι θεωρεί εξαιρετικά μεγάλη προσβολή το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρία δεν παρέστη ούτε ο υπουργός Εσωτερικών ούτε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Μερίμνης η οποία χειρίζεται και το θέμα των στεγαστικών χορηγιών.

Ζητείται ανθρωπιά

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος παρατήρησε, πως ο αριθμός των περιπτώσεων κυμαίνεται στις 15-20 και η πολιτεία, η οποία τους είχε καλέσει να υλοποιήσουν τον δικό της προγραμματισμό, πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη δέουσα ευαισθησία. 

Η βουλευτής κ. Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε ότι αυτό που παρακολουθούμε αποτελεί ψυχρή αντιμετώπιση ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο, κάτι το οποίο η ίδια απέδωσε στην προσήλωση εμπλεκομένων στο γράμμα αντί το πνεύμα του νόμου και διερωτήθηκε πού είναι η ευαισθησία που έπρεπε να επιδεικνύεται;

Μιλώντας εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Γιώργος Ματθαιόπουλος, ξεκαθάρισε, πως η Υπηρεσία Μερίμνης δεν έχει άλλη επιλογή από του να εφαρμόσει κατά γράμμα τα προβλεπόμενα.