H αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι το εργαλείο που έχουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού δήλωσε στον ACTIVE και την εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ, o Eκτελεστικός Διευθυντής του CIM και οικονομικός αναλυτής Γιάγκος Χατζηγιάννης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αναμενόμενη και αναπόφευκτη.

Σφίγγουν τα ζωνάρια εξήγησε, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ «Εκείνοι που έχουν σταθερό επιτόκιο με δάνεια τα οποία στα πρώτα χρόνια έχουν αυτή την ευκολία από τις τράπεζες και τα μικρής διάρκειας δάνεια τα οποία έχουν σταθερό επιτόκιο, δεν θα επηρεαστούν. Όσα δάνεια έχουν επιτόκιο Euribor, που στηρίζονται στο τι παίρνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ, θα επηρεαστούν άμεσα» ανέφερε ο κύριος Χατζηγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πιο δύσκολα θα υπάρχει ζήτηση δανείων με αυτή την εξέλιξη εξήγησε, σημειώνοντας ότι, θα υπάρξει πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, που στην Κύπρο είναι όπως είπε τα πιο υπερχρεωμένα στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα με την αύξηση στις δόσεις ανέφερε ο κύριος Χατζηγιάννης, αναμένονται αυξήσεις των ενοικίων τους επόμενους μήνες. Στην προσπάθεια διευκρίνισε, να περιορίσουν τον πληθωρισμό, πιέζουν το εισόδημα του μέσου πολίτη.