Συμφωνία για την εισαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο κυπριακό φυσικό αέριο, του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος Αφροδίτη, για το οποίο υπάρχει από το 2019 συμφωνημένο σχέδιο ανάπτυξής του, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας των εταιρειών που το διαχειρίζεται, για μεταφορά του με αγωγό στην Αίγυπτο για υγροποίηση.

Την περασμένη Δευτέρα είχε δημοσιευθεί σε ισραηλινά ΜΜΕ ανακοίνωση της Delek για επικείμενη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Κύπρο ανέφεραν πως δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για το σενάριο που θα ακολουθηθεί προκειμένου το αέριο να μεταφερθεί στην Αίγυπτο για υγροποίηση. Εκκρεμεί επίσης οριστική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Α3 στο Αφροδίτη, η οποία ωστόσο φαίνεται πως θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων εξόρυξης αερίου. Η κυπριακή πλευρά αναμένει το επόμενο διάστημα νέα κάθοδο αντιπροσώπων της Chevron για τη συζήτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, ώστε να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του ‘19 και να αρχίσει, με αρκετή καθυστέρηση, η χρονοβόρα διαδικασία υλοποίησής της. Δεν αποκλείεται εν τέλει το πρόγραμμα ανάπτυξης του Αφροδίτη να καθυστερεί ώστε να συμπέσει χρονικά η σύνδεσή του -με κοινό αγωγό- με ενδεχόμενη μεταφορά μέρους του αποθέματος του Λεβιάθαν στην Αίγυπτο, είτε για τοπικές ανάγκες, είτε για υγροποίηση και μεταφορά του σε ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης που συνδέεται με την πολιτική απόφαση απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά το κοίτασμα Λερβιάθαν, στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το Bloomberg επικαλείται σχετικά έγγραφα, βάσει των οποίων το καύσιμο θα μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε εργοστάσια επεξεργασίας της Αιγύπτου πριν αποσταλεί στην ΕΕ.

Η συμφωνία με την ΕΕ θα άνοιγε μια νέα αγορά για το Ισραήλ, όπου οι εγχώριες τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που μπορούν να χρεώσουν στην Ευρώπη οι εταιρείες που διαχειρίζονται το Λεβιάθαν.

Κατά το πρακτορείο, η αποστολή ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα περιλαμβάνει τα εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου στο Ίντκου και στη Νταμιέτα. Η χρήση τους, σημειώνεται, θεωρείται ως μια πιο βιώσιμη επιλογή για την πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την επιλογή κατασκευής νέων αγωγών, οι οποίοι θα ήταν δαπανηροί και θα χρειάζονταν χρόνια για να κατασκευαστούν.