Υπό το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας έχει τεθεί Μονάδα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα λειτουργός του Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου Πάφου.

Όπως πληροφορούμαστε, στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετέβησαν περί τις αρχές Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Πύργου Ελέγχου και ζήτησαν να έχουν πρόσβαση σε διάφορα αρχεία, στο πλαίσιο διερευνώμενης καταγγελίας.

Σύμφωνα με τα όσα προσάπτονται σε στέλεχος της πολιτικής αεροπορίας, ενώ είχε αποσπαστεί για να εκτελεί καθήκοντα στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Πάφου, παραβίασε τους όρους της υπηρεσίας που του ανατέθηκε.

Ο εν λόγω ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ήταν ορισμένος να είναι σε επιφυλακή (stand by) κι όφειλε να βρίσκεται εντός των ορίων της επαρχίας και προκαθορισμένης χιλιομετρικής απόστασης. Κι αυτό, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αν κληθεί εκτάκτως να προσφέρει υπηρεσίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σε βάρος του καταγγελία, την επίμαχη περίοδο βρισκόταν στη Λευκωσία.

Μετά την καταγγελία που έγινε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η τελευταία άρχισε να διερευνά την όλη υπόθεση ξεκινώντας, όπως σημειώσαμε, με επιτόπια επίσκεψη στον Πύργο Ελέγχου Πάφου.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και η διερεύνηση έχει προχωρήσει, στην παρούσα χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη. «Βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της», σχολίασε πηγή με καλή γνώση των γεγονότων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα ξεκαθαριστεί και ο τρόπος που θα τύχει χειρισμού το όλο ζήτημα.

Ήδη για το όλο ζήτημα είναι ενήμερο το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και το υπουργείο Μεταφορών όπου υπάγεται γενικότερα ο τομέας της εναέριας κυκλοφορίας.

Ο «Φ» έθεσε το ζήτημα σε αρμόδιους αξιωματούχους για σχολιασμό. Αν και επιβεβαιώθηκε από πλευράς τους η ύπαρξη της καταγγελίας και της εν εξελίξει έρευνας, εντούτοις μας αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει πρόθεση για σχολιασμό του θέματος.

Εξάλλου, μας αναφέρθηκε πως και το υπουργείο έχει εξετάσει το περιεχόμενο της καταγγελίας και ότι έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες για διερεύνηση.

Σημειώνεται ότι ο ορισμός stand-by (γνήσια ετοιμότητα προς εργασία) συνεπάγεται πλήρη δέσμευση του ελεύθερου χρόνου του εργαζόμενου. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως ο υπάλληλος που είναι ορισμένος stand-by, διατηρεί σε εγρήγορση τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του κάθε στιγμή που θα του ζητηθούν. Δεν έχει τη δυνατότητα να αναπαύεται ή να χρησιμοποιεί την εργασιακή δύναμή του διαφορετικά εκείνο το διάστημα. Η γνήσια ετοιμότητα εξομοιούται με κανονική παροχή εργασίας και υπάρχει προκαθορισμένη αμοιβή.