Η Voice for Autism – Advocacy & Action είναι μια νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που επικεντρώνεται στη στήριξη νεαρών ενηλίκων με αυτισμό, βοηθώντας τους να κτίσουν ουσιαστικές, κοινωνικά ενταγμένες ζωές.  

H Οργάνωση ιδρύθηκε από μια ομάδα οικογενειών και επαγγελματιών, με κοινό όραμά τους να διασφαλίσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να δώσουν φωνή σε νέους με αυτισμό. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Voice for Autism είναι, μεταξύ άλλων, η κ. Έλλεν Γεωργίου Ποντίκη, πρόεδρος, η κ. Ευγενία Μηνά, γονέας ενός νεαρού ενήλικα με αυτισμό και λογοπαθολόγος, η κ. Άντρη Χριστοδουλίδου, ειδική παιδαγωγός και ειδικός στον αυτισμό, καθώς και οι ειδικοί σε θέματα ΜΚΟ, κ. Fadi Marouf και η κ. Noeleen Advani.

Ανάμεσα στους στόχους των μελών του Voice for Autism είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν για να δημιουργήσουν, σε συνεργασία με το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα, μια στέγη –μόνιμη κατοικία ατόμων με αυτισμό- στη Λευκωσία, όπου οι ένοικοι θα μπορούν να ζήσουν ουσιαστικές, ανεξάρτητες ζωές, αξιοποιώντας πλήρως τα ταλέντα τους. Η στέγη αυτή θα λειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικές στέγες παρόμοιου τύπου και σε άλλες πόλεις.

Η Έλλεν Γεωργίου Ποντίκη είναι μητέρα ενός 27χρονου αυτιστικού παιδιού,  η οποία έζησε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας επιτυχημένων στεγών και προγραμμάτων εργασίας στο εξωτερικό. «Θα μπορούσαμε να έχουμε παρόμοια προγράμματα στην Κύπρο», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Ποντίκη. «Θέλουμε, καθώς υλοποιούμε αυτά τα τόσο αναγκαία προγράμματα, να εμπλέξουμε στη διαδικασία και το Κράτος. Οι κοινωνίες ανά τον κόσμο έχουν εντοπίσει ότι ο πληθυσμός των αυτιστικών αυξάνεται αλλά και γερνά, ενώ πλέον καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαίο να διατεθούν περισσότεροι πόροι». Όπως σημείωσε, «υπάρχουν Ευρωπαϊκές Οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα με αυτισμό έχουν δικαίωμα σε ανεξάρτητες και υποστηρικτικές υπηρεσίες διαβίωσης και στόχος μας είναι να τους δώσουμε φωνή για τη διασφάλιση αυτών των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Έχουμε δυνατούς, έμπειρους και καταρτισμένους συνεργάτες οι οποίοι στηρίζουν το έργο του Voice for Autism», λέει η κ. Ποντίκη και καταλήγει, «θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους ενήλικες με αυτισμό που αναζητούν μια θέση στην κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Οι άμεσοι στόχοι της Οργάνωσης είναι:

  • Η δημιουργία μιας στέγης όπου θα παρέχονται ανεξάρτητες και υποστηρικτικές υπηρεσίες διαβίωσης σε νεαρούς ενήλικες με αυτισμό, ούτως ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους.
  • Να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους με αυτισμό, εστιάζοντας στην κοινωνική  ένταξη, την παραγωγικότητα και την αυτοεκτίμηση.
  • Η δημιουργία και στήριξη προγραμμάτων υψηλών προδιαγραφών που θα πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες των νέων με αυτισμό και θα παρέχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα που διοργανώνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα εθελοντισμού και χώροι εργασίας.
  • Να προασπίζεται τη δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς και στρατηγικών πρωτοβουλιών ούτως ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες με αυτισμό στην Κύπρο.

Τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (Centres for Disease Control & Prevention) των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 1 στα 44 παιδιά είναι στο φάσμα του αυτισμού. Ο πληθυσμός αυτός βρίσκεται σε διαδικασία γήρανσης και η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών ενηλίκων που διαγιγνώσκονται με αυτισμό και μεγαλώνουν εκτός του σχολικού συστήματος και των οποίων οι οικογένειες ζητούν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν μια θέση στην κοινωνία και ποιότητα ζωής γι’ αυτούς.