To Top
08:24 Τετάρτη
20 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Έρευνα: Άστεγοι οι φοιτητές ελέω Airbnb
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Έρευνα: Άστεγοι οι φοιτητές ελέω Airbnb
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αυγούστου 2018, 9:47 πμ

Στο έλεος του Airbnb εγκλωβίζονται φέτος τα φοιτητικά ενοίκια καθ’ ότι η επέλαση φαινομένου φαίνεται να δελεάζει σε μεγάλο βαθμό τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το κόστος της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο για όσους φοιτητές αποφασίζουν να παραμείνουν εδώ για να σπουδάσουν ολοένα και ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που ανταγωνίζεται το κόστος φοίτησης στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες όπου η φοίτηση στα Πανεπιστήμια είναι δωρεάν.  Παράλληλα το κόστος φοιτητικής ζωής για όσους φοιτητές προέρχονται από άλλες πόλεις και επιλέγουν να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λευκωσίας το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα γιατί στα μηνιαία φοιτητικά έξοδα, προστίθενται και τα αρκετά υψηλά ετήσια δίδακτρα.

Μηδενική η προσφορά ακινήτων στη Λευκωσία

Στις «φοιτητικές» περιοχές της Λευκωσίας, η προσφορά ακινήτων τα οποία μπορούν να στεγάσουν φοιτητές και όχι μόνο, η προσφορά είναι σχεδόν μηδενική κυρίως γύρω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανάκριβα τα φοιτητικά ενοίκια

Τα εναπομείναντα διαμερίσματα είναι ελάχιστα, γεγονός που καθιστά πολύ υψηλό το κόστος των ενοικίων. Χαρακτηριστικά, στις συγκεκριμένες περιοχές τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου επιπλωμένο 40- 60 τετραγωνικών κυμαίνεται από τα 500 μέχρι και τα 600+ ευρώ. Τα διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων, επιπλωμένα, 80-100 τετραγωνικών, κυμαίνονται μεταξύ 600 μέχρι και 750 ευρώ ενώ τα διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων 110- 130 τετραγωνικών, επιπλωμένα, κυμαίνονται από τα 700 μέχρι και τα 1200 ευρώ. Οι τιμές σαφώς καθορίζονται από την ηλικία της πολυκατοικίας, την κατάσταση του ακινήτου αλλά και τις… προθέσεις των ιδιοκτητών.

Ρόλο στέγασης αναλαμβάνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

H φετινή ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει με μια νέα εμπειρία στη φοιτητική στέγαση για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το φθινόπωρο αναμένεται να παραδοθούν οι νέες φοιτητικές εστίες UNIC Residences. Περιλαμβάνουν 858 υπερσύγχρονα φοιτητικά διαμερίσματα, 6 bungalows με ιδιωτικό κήπο, 6 εστιατόρια και καφετέριες, ένα αποκλειστικό μπαρ και lounge στον τελευταίο όροφο του SIX, 3 γυμναστήρια, αίθουσες τηλεόρασης, χώρους παιχνιδιών, χώρους μελέτης και αναψυχής. Οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εδρεύουν στην περιοχή Μακεδονίτισσας ως ένα σημαντικό μέρος της Πανεπιστημιούπολης ενώ στη γειτονία υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση περίπου 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπυραρίες και μπαράκια. Το κόστος διαμονής στις συγκεκριμένες εστίες αρχίζει από τα 125 ευρώ ανά εβδομάδα και φθάνουν μέχρι τα 180 ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές του να αιτηθούν διαμονή στις Οικιστικές Μονάδες του, ωστόσο το 70% της προσφοράς των διαμερισμάτων παραχωρείται στους πρωτοετείς φοιτητές. Οι οικιστικές μονάδες βρίσκονται γύρω από το Πανεπιστήμιο σε απόσταση μέχρι και ένα χιλιόμετρο περίπου. Το κόστος ανέρχεται περί τα 390 ευρώ το μήνα ενώ πληρώνονται σε 10 μηνιαίες δόσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού κ.α. δεν περιλαμβάνονται στην τιμή του ενοικίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ενοίκιο: Tι πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές της Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοίνωσε  την λειτουργία των φοιτητικών εστιών «Fredhall» του το Σεπτέμβριο του 2019. Οι νέες φοιτητικές εστίες θα βρίσκονται περίπου 200 μέτρα από το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου στη Λευκωσία ενώ θα περιλαμβάνουν εστιατόριο καφετέρια γυμναστήριο, αίθουσα μελέτης και σύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας.

Ακραίες οι τιμές των ενοικίων και στη Λεμεσό

Σε δηλώσεις του στο philenews ο κτηματομεσίτης Χρίστος Αθανασίου (Antonis Loizou & Associates Chartered Surveyors) ανέφερε ότι η κατάσταση με τις τιμές των ενοικίων είναι εντελώς ανεξέλεγκτη με περιπτώσεις ενοικίων σε διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου στο Κέντρο της πόλης της Λεμεσού να φθάνουν μέχρι και τα 1000 ευρώ το μήνα.  Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιλέγουν το δρόμο του AIrbnb καθώς φαίνεται να αποτελεί μια περισσότερο κερδοφόρα λύση.

Παρόμοιο με τη Λευκωσία είναι και το σκηνικό στη Λεμεσό με τη διαθεσιμότητα να αγγίζει μηδενικά επίπεδα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να δείχνουν την προτίμηση τους εργαζόμενους των υπεράκτιων εταιρειών παρά στους φοιτητές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αθανασίου, δυστυχώς η Λεμεσός δεν προσφέρεται για φοιτητική διαμονή, ενώ παράλληλα κάλεσε το ΤΕΠΑΚ να εξεύρει λύσεις στέγασης για τους φοιτητές της εκτός της πόλης αφού το κόστος φοιτητικής ζωής στην πόλη είναι πλέον δυσβάσταχτο και η Λεμεσός δεν είναι «φιλική» πόλη για τους φοιτητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενοίκιο: Tι πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές της Λεμεσού

Για τα εναπομείναντα διαμερίσματα στο Κέντρο της Λεμεσού αλλά και σε κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Φύλα, η Γερμασόγεια και η Μέσα Γειτονία οι τιμές για τα studio αρχίζουν από τα 500 ευρώ το μήνα ενώ για τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου ξεπερνούν τα 700 ευρώ το μήνα. Τα διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων κυμαίνονται γύρω στα 1000 ευρώ το μήνα ενώ τα διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων κυμαίνονται μεταξύ των 1300 και 1500 ευρώ.  

«Μόνο φοιτητικές δεν είναι οι τιμές»- Σωρεία τα παράπονα από τους φοιτητές

Σωρεία τα παράπονα που έφθασαν στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων όπως ανέφερε στο philenews η πρόεδρος Γεωργία Γιάγκου, σημειώνοντας πως για πάρα πολλούς φοιτητές πλέον είναι μονόδρομος η επιλογή των φοιτητών να πηγαινοέρχονται από την πόλη διαμονής τους στην πόλη την οποία σπουδάζουν,  είτε γιατί τα περισσότερα διαμερίσματα είναι ήδη κρατημένα και άρα δεν βρήκαν κάπου να ενοικιάσουν, είτε γιατί όσα είναι άδεια δεν είναι οικονομικά διαχειρίσιμα.

Εξάλλου η κ. Γιάγκου σημείωσε ότι οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων μόνο φοιτητικές δεν είναι καθώς η άνοδος των τιμών των ενοικίων τόσο σε Λευκωσία όσο και σε Λεμεσό, είναι πέρα για πέρα εξωφρενική, ενώ πέρα από το δυσβάστακτο κόστος η έλλειψη εξεύρεσης διαμερισμάτων πλησίον των Πανεπιστημίων αφήνει τους φοιτητές χωρίς πολλές επιλογές.

«Όταν η εκτίναξη των τιμών στα ενοίκια αγγίζει ακόμα και το 40%, αντιλαμβάνεται κανείς πως η βοήθεια που χρειάζονται οι φοιτητές από το κράτος είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Αξίζει να σημειωθεί πως τη δεδομένη στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού τα τελευταία 5 χρόνια τα κονδύλια για τη Φοιτητική Μέριμνα μειώθηκαν κατά 19 εκατομμύρια περίπου ευρώ» υπογραμμίζει η κ. Γιάγκου.

ΠΟΦΕΝ: Απαράδεκτες οι αποκοπές του κονδυλίου της φοιτητικής μέριμνας

Την αντίθεση της εκφράζει η ΠΟΦΕΝ για τις αποκοπές στο κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας αφού όπως όλα δείχνουν με την υφιστάμενη κατάσταση οι φοιτητές πληρώνουν το αποτέλεσμα τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και σε επίπεδο διαβίωσης αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών που αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος της διαμονής τους.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει ακριβώς τα αδιανέμητα ποσά που μένουν από τη φοιτητική χορηγία, αντί να χάνονται και στο τέλος της χρονιάς να αποκόπτονται, όπως ήδη σας ανάφερα ότι γίνεται εδώ και 5 χρόνια, να δίνονται στο φοιτητικό πακέτο, που είναι ακριβώς στοχευόμενα και εμπεριέχει και το επίδομα για στέγαση. Τουλάχιστον να ενισχυθούν περισσότεροι φοιτητές για το θέμα στέγασης. Επίσης, θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να βρει την πολιτική βούληση, γιατί περί αυτού πρόκειται, να εξετάσει τις τιμές των ενοικίων και μέσα από μέτρα να προστατέψει τόσο τους φοιτητές που αναζητούν διαμερίσματα αλλά και όλους όσους αναγκάζονται να ζουν σε διαμερίσματα, ειδικά νέους, αφού η αγορά ιδιόκτητου σπιτιού είναι αρκετά επιβαρής οικονομικά και δεν έχουν άλλην επιλογή και ήδη για αυτούς, που αμοίβονται με 500 ή 800 ευρώ, ήδη δίνουν περίπου το 50% στην ενοικίαση. Με άλλα λόγια, αν δεν παρθούν σοβαρά μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και του έντονου ανταγωνισμού που συντελείτε στο θέμα αυτό, θα καταντήσουμε για μεγάλη μερίδα νέων, είτε είναι φοιτητές, είτε εργαζόμενοι, να αποφεύγουν την ενοικίαση» καταλήγει η κ. Γιάγκου.
 

  Μυρτώ Ζουμίδου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...