ΣΕ ένα κράτος δεν διαμορφώνονται και ασκούνται προσωπικές πολιτικές. Μπορεί, ασφαλώς, ο κάθε υπουργός να βάζει τη δική του σφραγίδα, να έχει τον δικό του τρόπο να προωθεί πολιτικές και να τις εφαρμόζει. Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί υπήρξε μια συζήτηση γύρω από την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, που από προχθές Τρίτη είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει το προφανές, για να μην αφήσει προφανώς το θέμα να… ξεχειλώσει. Ιδιαίτερα όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθένας μπορεί να «καθορίσει εξελίξεις» και να αναδείξει αφηγήματα, που δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ξεκαθάρισε, λοιπόν, πως «δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική». Τόνισε πως «η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, εξάλλου ο Πρόεδρος είναι ο ίδιος, όποιος και να είναι ο υπουργός και συνεχίζουμε την ίδια εξωτερική πολιτική, διότι οι αποφάσεις, ουσιαστικά, της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία εμείς εκτελούμε». Κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ι. Κασουλίδης επανέλαβε αυτό που είχε πει νωρίτερα και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Η εξωτερική πολιτική της προεδρίας Αναστασιάδη δεν αλλάζει. Ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης την άλλαξε, και έκτισε πάνω της. Να είστε σίγουροι ότι πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω κι εγώ την ίδια πορεία». Είναι σαφές πως θα ακολουθήσει μια δική του προσωπική προσέγγιση για την προώθηση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής επί των εξωτερικών θεμάτων. 

Ο ΝΕΟΣ υπουργός Εξωτερικών έχει εμπειρία και είναι από τους ανθρώπους που μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει με τους συνομιλητές του και να θέσει τις απόψεις της χώρας μας. Όπως και ο προκάτοχός του, ο οποίος ανέφερε πως «δεν είναι καθόλου εύκολο να εκπροσωπείς τα συμφέροντα μιας χώρας μικρής με μεγάλο εθνικό θέμα. Κι εκεί, εκτός Κύπρου, στα Συμβούλια και στις ισχυρές χώρες δεν έχουν θέση συνθήματα αλλά γνώση, επιμονή, διεκδικητικότητα, ψυχική και σωματική στάμινα, ανεξάντλητη υπομονή και ευρηματικότητα ως προς τις προοπτικές λύσεις». Μια μικρή χώρα, με μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα συνεχιζόμενης κατοχής από μια χώρα, η οποία διά της ισχύος επιχειρεί να επιβάλλει την επεκτατική πολιτική της. Είναι σαφές πως για μικρές χώρες όπως η Κυπριακή Δημοκρατία ο δρόμος στον διεθνή χώρο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι αυτό το γνωρίζει και ο τέως και ο νυν υπουργός Εξωτερικών.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έκτισε μια πολιτική με βασικό άξονα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπάθησε και αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, ανέπτυξε σχέσεις σε διμερές επίπεδο με τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ξεκίνησε και αναπτύχθηκε το περιφερειακό εγχείρημα των τριμερών συνεργασιών, που έχουν αποφέρει αποτελέσματα, πλην όμως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, οι διαχειριστές της εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση και να αναπροσαρμόζουν τακτικές.

ΤΟ υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, που αφορούν μεταξύ άλλων τη στελέχωση, αποτελεί διαχρονικά ένα βασικό εργαλείο για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την προώθηση της πολιτικής της και την επίτευξη των στόχων της.