Οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης της γνωστής ταινίας Jiu Jitsu που γυρίστηκε στην Κύπρο με πρωταγωνιστή τον διάσημο βραβευμένο ηθοποιό του Χόλυγουντ Νίκολας Κέιτς, κινήθηκαν νομικά και εναντίον των μελών του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (ΚΟΠΕ) καθώς επίσης εναντίον του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Γιάννο Γεωργιάδη, έχουν καταχωρηθεί ήδη δύο αγωγές, η μία για δυσφήμηση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή και μια εναντίον της Δημοκρατίας, του προέδρου και του διευθυντή του ΚΟΠΕ, διεκδικώντας αποζημιώσεις πέραν των €30 εκατ., για κατ’ ισχυρισμό παραβίασης των όρων του Σχεδίου Πρώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, αμέλειας και εξαπάτησης.

Η προσθήκη των ποιο πάνω προσώπων κρίθηκε σκόπιμη, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, εφόσον αυτοί ήταν οι αρμόδιοι που διαχειρίστηκαν τις αιτήσεις για κάλυψη δαπανών (cash rebate) των πελατών του τόσο για την ταινία «Jiu Jitsu» που είχε διεκπεραιωθεί και κυκλοφόρησε διεθνώς με μεγάλη επιτυχία, χωρίς καν να τους αποδοθεί το εγκριμένο «cash rebate» αλλά και για την ταινία «Man of War» η οποία επρόκειτο  να γυριστεί στην Κύπρο αλλά λόγω των χειρισμών των αρμοδίων λειτουργών και την ισχυριζόμενη δυσφήμηση που εξαπόλυσε ο Γενικός Ελεγκτής, κατέρρευσε και μαζί της όλες οι άλλες τέσσερις έτοιμες ταινίες που προγραμμάτιζαν οι παραγωγοί να γυρίσουν στην Κύπρο με συνολικές δαπάνες πέραν των €150 εκατ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ανάμεσα στις επιλήψιμες συμπεριφορές που σύμφωνα με το δικηγόρο των αιτητών ανάγκασαν τους παραγωγούς να κινηθούν νομικά και να εγκαταλείψουν τη δεύτερη μεγάλη τους παραγωγή στην Κύπρο, είναι οι συνεχείς αναφορές που προέρχονταν κυρίως από το Γενικό Ελεγκτή και οι αποκαλύψεις σε ΜΜΕ, ότι δήθεν η ταινία Jiu Jitsu συνδεόταν με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και ότι αναμένετο σύντομα να δημοσιευθεί σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που θα περιείχε τις σχετικές λεπτομέρειες του ισχυριζομένου «νέου μεγάλου σκανδάλου» σε σχέση με τα διαβατήρια και την ταινία. Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθούσε.

Στις αγωγές θα υποστηριχτεί η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στην Κύπρο αφού η ταινία διανεμήθηκε από την εταιρεία Paramount με τεράστια επιτυχία, ενώ στην Αμερική κυκλοφόρησε από την πλατφόρμα Netflix.