Τον απολογισμό των πεπραγμένων του έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ για το 2020. Στην ανακοίνωση του στάθηκε ιδιαίτερα στις συμφωνίες για την νέα δομή , για τις κτηριακές υποδομές καθώς το θέμα των Περιθωριακών Ωφελημάτων και αποδόθηκαν τα χρήματα στους δικαιούχους που τα στερήθηκαν εδώ και 30 χρόνια.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση πως «στόχος ήταν μέσα από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε το ΡΙΚ ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην επιτέλεση της πολυεπίπεδης αποστολής του».

 Οι συμφωνίες για νέα δομή, περιθωριακά, κτήριο

Αναφέρουν στην ανακοίνωση πως «Καταφέραμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, να καταλήξουμε σε συμφωνία για τρία κύρια και χρονίζοντα προβλήματα:

•             Υπογράψαμε το Νέο Οργανόγραμμα του ΡΙΚ, που καταργεί τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα, εξαλείφει τις διακρίσεις και δίδει μέλλον και προοπτική στους εργαζομένους του. Η νέα οργανωτική δομή προσδοκεί σε εξελικτική μείωση του μεγέθους του ΡΙΚ η οποία θα επέλθει χωρίς απολύσεις κατά τρόπο που να προωθείται η προσαρμοστικότητα του ΡΙΚ, σε συσχετισμό με την ανάλογη  μείωση του κόστους στον προϋπολογισμό του. Το οργανόγραμμα θα προωθηθεί και θα εφαρμοστεί, κύρια, με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021.

•             Επιλύσαμε το θέμα των Περιθωριακών Ωφελημάτων και αποδόθηκαν τα χρήματα στους δικαιούχους που τα στερήθηκαν εδώ και 30 χρόνια. Με τη συμφωνία αποκαθίστανται οι δικαιούχοι, υπάλληλοι και συνταξιούχοι, ενώ πλέον αποκαθίσταται η αναλογική μεταχείριση των Εργαζομένων Αορίστου Χρόνου οι οποίοι πλέον θα έχουν ίδια ωφελήματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους.

•             Θέσαμε σε πορεία υλοποίησης το νέο κτήριο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ένα κτήριο που θα είναι εφάμιλλο οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής και όχι μόνο Ραδιοτηλεόρασης, με στόχο το 2021 να αρχίσουν οι εργασίες επί του εδάφους».

Σημαντική η αποστολή του ΡΙΚ κατά την πανδημία

«To 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα, την πατρίδα μας αλλά και για μας στο ΡΙΚ. Με αγωνιώδη και επίμονη προσπάθεια, το ΡΙΚ όπως και η υπόλοιπη Κύπρος έδωσε σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει την πανδημία του COVID 19, πρωτίστως για να διασφαλίσει την υγεία του ανθρώπινου του δυναμικού αλλά και για να συνεχίσει, ως όφειλε, απρόσκοπτα την παροχή, σχεδόν στην  ολότητα τους, των υπηρεσιών του προς τον πολίτη.

Το ΡΙΚ πήρε όλα τα μέτρα προστασίας, εφάρμοσε την τηλεργασία  και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας το οποίο είχε αναπτύξει, ειδικά για αντιμετώπιση της πανδημίας. Προσηλωμένο στα αυστηρά Πρωτόκολλα Υγείας, το ΡΙΚ κατόρθωσε με τη  συνεργασία των εργαζομένων και αίσθημα ευθύνης, να προσαρμοστεί ικανοποιητικά επιτελώντας, ακέραια το καθήκον του, παραμένοντας πρωταγωνιστής στην ενημέρωση των συμπολιτών μας στην Κύπρο και το εξωτερικό, τόσο από την τηλεόραση όσο και από το ραδιόφωνο αλλά και προσφέροντας απρόσκοπτα τα προγράμματα και τις εκπομπές του, σε όλους παντού. Συνάμα πρόσφερε πολιτισμό και ποιοτική ψυχαγωγία για να στηρίξει τον πολίτη στη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που βίωνε.

Καταφέραμε για λόγους καθαρά προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, το ΡΙΚ να καλύπτει από μόνο του και να δίδει σε όλα τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια εικόνα και ήχο από τα σημαντικά γεγονότα στην Κύπρο. Παράλληλα ενεργοποίησε ακόμα περισσότερο το δίκτυο των ανταποκριτών του σε όλες τις χώρες, για να μεταφέρονται και στην Κύπρο, όσο το δυνατόν αμεσότερα η πορεία και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και υπό αντίξοες συνθήκες οι άνθρωποι του ΡΙΚ κάλυψαν με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και επάρκεια όλα τα σοβαρά γεγονότα, διατηρώντας την αξιοπιστία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε υψηλά επίπεδα. Η αξιοπιστία του ΡΙΚ όσον αφορά την ενημέρωση διατηρήθηκε βεβαίως και ως συνέπεια της πιστής εφαρμογής των αρχών και στόχων του, ως της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου, για αντικειμενική, αμερόληπτη, ισότιμη και υπεύθυνη προβολή των θεμάτων και όλων των θέσεων και απόψεων. Και πρέπει να σημειωθεί  ότι η τήρηση των αρχών αυτών ελέγχεται, χωρίς κανένα πρόβλημα, από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης».

Άλλες σημαντικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί

“Πρόσθετα στη διάρκεια της τριετούς θητείας υλοποιήθηκαν, σημαντικές για το πλέγμα λειτουργίας του ΡΙΚ. Ανάμεσα σε αυτές είναι:

•             Υβριδική Τηλεόραση (HbbTV)-«ΡΙΚFLIX»

Η υβριδική τηλεόραση αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της τρέχουσας παραδοσιακής τεχνολογίας μετάδοσης τηλεοπτικού υλικού μέσω των δικτύων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης ( ΕΨΤ) και της τεχνολογίας του μέλλοντος που δεν είναι άλλη από την ελεύθερη μετάδοση μέσω διαδικτύου γνωστή και ως ΟΤΤ( Over the top).

 

Το ΡΙΚ αφού μελέτησε τα δεδομένα της αγοράς έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό και αναμένεται σε λίγους μήνες να αναβαθμίσει την πλατφόρμα Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (ΕΨΤ) για να μπορεί να υποστηρίξει την τεχνολογία αυτή.

Η νέα αυτή εφαρμογή θα ενεργοποιείται από το κόκκινο κουμπάκι του τηλεχειριστηρίου ενώ οι τηλεθεατές θα παρακολουθούν από την ΕΨΤ.

Η ενεργοποίηση της εφαρμογής θα παραπέμπει τον τηλεθεατή σε ένα καινούριο περιβάλλον το οποίο μέσω του διαδικτύου θα του δίνει ζωντανή ή και ετεροχρονισμένη πρόσβαση σε διάφορα προγράμματα ειδήσεων, σειρών, ντοκιμαντέρ και κλπ.

•             Θεσμοθέτηση της εσωτερικής διαδικασίας επιλογής τηλεοπτικών προγραμμάτων

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της διαφάνειας και της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας/αγοράς στις παραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων και έχοντας πάντα ως στόχο την ανοικτή επικοινωνία με την κοινωνία, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει θεσμοθετήσει εσωτερική διαδικασία επιλογής τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Στη διαδικασία, η οποία δημοσιοποιείται εκτός και εντός ΡΙΚ, συμμετέχουν μέσω Επιτροπών Αξιολόγησης, λειτουργοί από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα του ΡΙΚ, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία των λειτουργών του Ιδρύματος, δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ των Τμημάτων και λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους, τόσο τους οικονομικούς όσο και σε τεχνολογικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Η διαδικασία  θωρακίζει την Υπηρεσία και ήταν κάτι που χρειαζόταν να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Η διαδικασία βοηθά στην εποπτεία, τον έλεγχο και τη χρηστή διοίκηση όσον αφορά την επιλογή του τηλεοπτικού προϊόντος, το οποίο επιλέγεται από την Υπηρεσία με γνώμονα τους  τρεις βασικούς άξονες με τους οποίους λειτουργεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, την έγκυρη και την έγκαιρη ενημέρωση, την ποιοτική ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. 

•             Προσβασιμότητα και αποφάσεις για νοηματική γλώσσα και κωφά άτομα

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2020, το ΡΙΚ έχει αναβαθμίσει την προσφορά του όσον αφορά τη δυνατότητα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ με τον υποτιτλισμό των περισσότερων τοπικών παραγωγών τόσο ενημερωτικών όσο και ψυχαγωγικών εκπομπών και σειρών.

•             Το ξένο πρόγραμμα του ΡΙΚ το οποίο μεταδίδεται από το ΡΙΚ2 και το ΡΙΚ1 υποτιτλίζεται. Το μεγαλύτερο μέρος του υποτιτλισμένου προγράμματος μεταδίδεται από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.

•             Στο EPG (Electronic Program Guide) του ΡΙΚ προσφέρεται η περίληψη των προγραμμάτων του ΡΙΚ και αναφέρεται η ώρα μετάδοσης τους.

•             Όλες οι ανακοινώσεις των Υπουργών και των επιδημιολόγων, που αφορούσαν την πανδημία, μεταδόθηκαν σε ταυτόχρονη μετάδοση και στη νοηματική γλώσσα.

•             Το δελτίο των 6, μεταδίδεται με ταυτόχρονη μετάδοση στη νοηματική γλώσσα και εισάγονται υπότιτλοι στα ελληνικά.

•             Το δελτίο των 8, μεταδίδεται από το ΡΙΚ2, σε ταυτόχρονη μετάδοση με το ΡΙΚ1, στη νοηματική.

•             Τα δελτία των εκπομπών «Πρώτη Ενημέρωση» και «Από Μέρα σε Μέρα» μεταδίδονται με ταυτόχρονη μετάδοση και στη νοηματική.

•             Προκήρυξη προσφορών για Νομικό Σύμβουλο και νομικών υπηρεσιών για δικαστικές υποθέσεις

Τον Δεκέμβριο του 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος (μετά από 65 χρόνια με τον ίδιο Νομικό Σύμβουλο)  στην προκήρυξη προσφορών για αγορά υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου. 

Η ημερομηνία λήξης των προσφορών ήταν η 25η/1/2021 και υπέβαλαν προσφορά 15 Δικηγορικά Γραφεία.  Μετά  από αξιολόγηση αποφασίστηκε η ανάθεση της σύμβασης στον οίκο που υπέβαλε τη χαμηλότερη προσφορά που πληρούσε τις προδιαγραφές και υπογράφηκαν συμβόλαια με έναρξη της συνεργασίας από την 1η /3/2021.

Επίσης το Δ.Σ. του ΡΙΚ αποφάσισε να προχωρήσει με την ανάθεση συμβάσεων σε  πέντε διαφορετικά γραφεία για παροχή νομικών υπηρεσιών για δικαστικές υποθέσεις για τα ακόλουθα Δίκαια: Αστικό Δίκαιο,  Εμπορικό Δίκαιο,  Διοικητικό Δίκαιο,  Εργατικό Δίκαιο και Ποινικό Δίκαιο.

Υπογράφηκαν συμβόλαια και άρχισε συνεργασία με τα πέντε δικηγορικά γραφεία από τον Μάρτιο του 2021.

•             Μένω σπίτι και μαθαίνω

Παραγωγή και μετάδοση σειράς μαθημάτων για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ΥΠΠΑΝ. Τα μαθήματα μεταδόθηκαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού.

•             Αίτηση για εγγραφή κυπριώτικου σκετς ως στοιχείο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Αίτηση για Εγγραφή του Κυπριώτικου Σκετς στον κατάλογο άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, 2021, εκ μέρους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών[Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου].

•             Μειονοτικές Θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου

Φιλοξενία σε εκπομπές και παραγωγή  14 μίνι ντοκιμαντέρ-σποτς-fillers που αφορούν τις θρησκευτικές ομάδες των συμπατριωτών μας, Αρμενίους, Λατίνους και Μαρωνίτες.

•             Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Προοπτική συνεργασίας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου για το Street Music Project το οποίο θα πραγματοποιηθεί α) 13-22/9/21 β) 1-23/12/21 και γ) Μάιο 2022.Οι συναυλίες θα πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης μεταξύ των ωρών 17.00-20.00 ή 19.00-21.00 και θα έχουν διάρκεια 40’. Το ΡΙΚ θα μεταδίδει αποσπάσματα σε ζωντανή μετάδοση είτε οπτικογραφημένα στις εκπομπές του. Συνεργασία για μετάδοση των Οικογενειακών  Συναυλιών στην παιδική ζώνη του ΡΙΚ και περεταίρω συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

•             Ψηφιακά μέσα και ψηφιακές πλατφόρμες διάθεσης οπτικοακουστικού περιεχομένου

Ενίσχυση της εταιρικής ιστοσελίδας όπου πλέον όλο το παραγόμενο οπτικοακουστικό υλικό παραμένει διαθέσιμο στην υπηρεσία Video On Demand χωρίς να διαγράφεται. Το περιεχόμενο, του οποίου το ΡΙΚ έχει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, μέσω της ιστοσελίδας είναι προσβάσιμο ανά το παγκόσμιο.

•             Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ

Με το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από τα ευρωπαϊκά  ταμεία το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος Ι», έχει αποκατασταθεί, ψηφιοποιηθεί και διατεθεί προς το κοινό περισσότερο αρχειακό υλικό  από το μοναδικό και πολύτιμο αρχειακό υλικό το οποίο διαφυλάσσεται στο αρχείο του ΡΙΚ.

•             Office 365

Μετάβαση του ΡΙΚ στην πλατφόρμα Office 365 για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα των πληροφοριών.

•             Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής χρήσης και ασφάλειας πληροφοριών, πληροφοριακών συστημάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Έχοντας υπόψη τα οφέλη και τις ευκαιρίες που παρέχει το ηλεκτρονικό περιβάλλον, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λανθασμένη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο θεσμοθέτησε  πολιτική χρήσης και ασφάλειας πληροφοριών, πληροφοριακών συστημάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η πολιτική  εφαρμόζεται για όλο το προσωπικό ανεξαίρετα”.