Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του δημάρχου Πάφου από τη μια και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων αλλά και μεμονωμένων προσφύγων από την άλλη, με αφορμή έργα που προωθεί ο Φαίδωνας Φαίδωνος στην τουρκοκυπριακή συνοικία Μουττάλου και κάποιοι δεν αποκλείουν η αντιπαράθεση να φτάσει στα άκρα.

Πρόσφυγες και γενικά επηρεαζόμενοι από τη δημιουργία χώρων στάθμευσης είναι έξω φρενών, φτάνοντας στο σημείο να προειδοποιούν ότι αν δεν περιορίσει κάποιος τις αυθαιρεσίες ή και παρανομίες του δημάρχου, όπως τις χαρακτηρίζουν, τότε θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Το κλίμα οξύνεται περαιτέρω ένεκα του ότι η Αστυνομία δεν φέρεται διατεθειμένη να παρέμβει σε καταγγελίες για επέμβαση σε αυλές και γενικά σε υποστατικά τα οποία διαχειρίζονται πρόσφυγες. Από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών αντιδρώντας στις καταγγελθείσες αυθαιρεσίες υποδεικνύει πως ο δήμος αποτελεί πολεοδομική Αρχή και ότι δεν πέφτει λόγος στο υπουργείο. Όσον αφορά τις καταγγελίες για χρήση μπουλντόζων και σε χώρους οι οποίοι δεν εκμισθώθηκαν στον δήμο από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, παραπέμπει στην Αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δηλώνει επίσης, ότι διεξάγεται διοικητική έρευνα και προσθέτει πως θα γίνει ανακατανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών της Επιτροπής Προσφύγων, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες  ο τρόπος δράσης του δημάρχου Πάφου, τον κατήγγειλαν για αυθαιρεσίες και παράλληλα για προσβολή της Επιτροπής αλλά και της Βουλής στο σύνολό της.

Ο δήμαρχος Πάφου από την άλλη, καταγγέλλει βουλευτές ότι ενεργούν έχοντας προεκλογικές σκοπιμότητες, ενώ υποστηρίζει ότι από τους περίπου 3.000 πρόσφυγες που διαμένουν στην Πάφο αντιδρούν μόνο 20-30 και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις για το πώς έτυχαν χειρισμού οι τουρκοκυπριακές περιουσίες και ποιοι επωφελήθηκαν διαχρονικά.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, παρ’ όλον ότι επέκρινε τον δήμαρχο Πάφου για επιμέρους αντιδράσεις του και σχόλια για τη Συμβουλευτική Επιτροπή (συμβουλεύει τον υπουργό σχετικά με τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών), επιστράτευσε επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί και ο δήμαρχος Πάφου σχετικά με την εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων και ακινήτων από ευκατάστατους πρόσφυγες.

Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω με αυτά τα κριτήρια την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, είπε, για να προσθέσει: Το γενικό κριτήριο είναι αόριστο και σας ρωτώ. Αν κάποιος διεκδικεί περιουσία και την ίδια ώρα έχει €4 εκατ. κατάθεση στην τράπεζα, μια πολυκατοικία €414.000 (και οι αριθμοί που λέω είναι πραγματικοί) και έχει την αναίδεια να μου λέει να παραχωρήσω σε αυτόν και όχι σε άλλον ένα ακίνητο, τι να κάνω;

Ο κ. Νουρής ανέφερε και τα εξής: Ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους αναθεώρησης των κριτηρίων τα οποία θα τεθούν ενώπιον της Βουλής. Αλλά θέλω να σας πω το εξής. Δεν είναι το ίδιο όλοι οι πρόσφυγες. Άλλο ο πρόσφυγας που είναι λήπτης ΕΕΕ και άλλο ο πρόσφυγας που έχει τετραώροφη πολυκατοικία με οκτώ διαμερίσματα. Δεν μπορεί κάποιος να κρατά 800.000 τετραγωνικά μέτρα γης και να πληρώνει €10 ενοίκιο. Ούτε καν €50. Στο σημείο αυτό ελέχθη από παρευρισκόμενο ότι πρόκειται για ξηρική γη η οποία ουσιαστικά δεν έχει αξία. 

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως είναι αδιανόητο με τόσες πολλές Τουρκοκυπριακές περιουσίες να δημιουργείται κάθε χρόνο έλλειμμα €7 εκατ-€8 εκατ. στο Ταμείο Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Για να μη δημιουργείται έλλειμμα, κάποιοι πρέπει να πληρώνουν για την αξιοποίηση των περιουσιών αυτών, είπε.