Η πανδημία του κορωνοϊού δεν επηρεάζει μόνο λειτουργικά τα σχολεία και την Εκπαίδευση αλλά και οικονομικά, καθώς αποδείχτηκε ιδιαίτερα… δαπανηρή με το υπουργείο Παιδείας και κατ΄επέκταση, με τον κάθε φορολογούμενο πολίτη να αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό καταδεικνύεται από τα ποσά που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της λειτουργίας των σχολείων εν μέσω της πανδημίας, αλλά και από τα κονδύλια που αναγκαστικά πρέπει να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και την επόμενη χρονιά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο της παρουσίασης και συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου του, οι δαπάνες που χρειάστηκαν εξαιτίας του COVID-19 κατά την επαναλειτουργία των σχολείων τον περασμένο Μάιο (έπειτα από δύο μήνες που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους) και οι οποίες φυσικά ήταν επιπρόσθετες από τον προγραμματισμό που υπήρχε μέχρι τότε, είναι οι ακόλουθες:

> €41.126 δαπανήθηκαν για την αγορά ειδικών θερμομέτρων ούτως ώστε να θερμομετρούνται οι μαθητές όταν προσέρχονταν στα σχολεία τους.

> €600.000 για αγορά αντισηπτικών διαλυμάτων τα οποία παραχωρούνται στα σχολεία (πρόκειται για δαπάνη που είναι υπολογισμένη με αυτό το ποσό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και η οποία παραχωρείται από το υπουργείο στις Σχολικές Εφορείες ώστε να προμηθεύονται τα αναλώσιμα αυτά και να τα παραχωρούν με τη σειρά τους στις σχολικές μονάδες).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πέραν όμως από τα πιο πάνω, το υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε να προχωρήσει και την αποστολή σε όλα τα σχολεία μασκών μίας χρήσης, ούτως ώστε να καλύψει ανάγκες του εκπαιδευτικού και άλλου προσωπικού καθώς και των μαθητών που θα χρειάζονταν. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στο σημείωμα του κ. Προδρόμου, αγοράστηκε και ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός για χρήση από εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.

Εκτός όμως από τις αγορές των αναλώσιμων ειδών, χρειάστηκε να γίνουν δαπάνες και για την επίπλωση τάξεων αλλά και τη ρύθμιση τους ούτως ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, οι οποίες προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία. 

Συγκεκριμένα:

> Έχει δαπανηθεί χρηματικό ποσό ύψους €885.000 για την κάλυψη αναγκών σε 7.000 σχολικές αίθουσες σε περισσότερα από 740 σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δίνονται επεξηγήσεις, οι οποίες αναφέρονται στην αγορά μονών θρανίων, στη συνένωση θρανίων με τα επιπρόσθετα κομμάτια ξύλου και στην αγορά διάφανων ακρυλικών διαχωριστικών (plexi-glass) και άλλων απαραίτητων υλικών που χρειάστηκαν. Επιπλέον, καλύπτεται το κόστος για τις απολυμάνσεις που διενεργούνται στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν παρουσιαστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Άλλες δράσεις που έφερε η πανδημία

Πέρα από τις δαπάνες και τους αριθμούς, το υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε να οργανωθεί και σε άλλα θέματα, κυρίως για τη διαχείριση της όλης κατάστασης που άρχισε εδώ και εβδομάδες να γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα σχολεία. Όπως λέχθηκε στη Βουλή, οι δράσεις αυτές αφορούν στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και στην απαραίτητη κατάρτισή τους, καθώς και στη σύσταση Ομάδας Διαχείρισης Περιστατικών COVID-19 στα σχολεία. 

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε:

> Διαδικτυακά σεμινάρια για τους διευθυντές των σχολείων από μέλος της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές μονάδες.

> Συστήθηκε στο υπουργείο Παιδείας η Ομάδα Διαχείρισης Περιστατικών COVID-19, η οποία έχει επικουρικό ρόλο συνδράμοντας το έργο της Ομάδας Ιχνηλάτησης του υπουργείου Υγείας και προβαίνει σε ενημέρωση περιστατικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στενών επαφών εντός των σχολικών μονάδων. Η Ομάδα λειτουργεί και εκτός ωρών γραφείου, προκειμένου να διαχειρίζεται τα όποια περιστατικά παρουσιάζονται στα σχολεία, σε συνεργασία με την Ομάδα Ιχνηλάτησης του υπουργείου Υγείας και τις Διευθύνσεις των σχολείων. 

> Παρέχονται τηλεφωνικώς πληροφορίες, διευκρινίσεις και επίλυση αποριών σχετικά με θέματα που αφορούν περιστατικά COVID-19, ώστε να επιλύονται τυχόν προβλήματα και να διευκολύνεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. 

> Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε αριθμό εκπαιδευτικών, παιδιών και σχολικών βοηθών/συνοδών.

Δαπάνες για εξοπλισμό και συνδέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μπορέσουν τα σχολεία να ανταποκριθούν μέσα στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός, δεν απαιτούνται μόνο αναλώσιμα και συγκεκριμένες προδιαγραφές εντός σχολικών τάξεων. Απαιτείται και ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων και αναβάθμιση των δικτύων και γενικότερα της υποδομής τους ούτως ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα. Ειδικά, όταν το υπουργείο Παιδείας προτάσσει την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές που χρειάζεται να μείνουν περιορισμένοι στο σπίτι. 

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τον υπουργό Παιδείας, και λόγω των δεδομένων που επικράτησαν την περασμένη άνοιξη, χρειάστηκε όπως σχολεία αλλά και μαθητές να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα. Σύμφωνα με την κοστολόγηση που έγινε από πλευράς υπουργείου, περίπου 7.313 παιδιά εξοπλίστηκαν με ηλεκτρονική συσκευή τύπου ταμπλέτας, ενώ εξασφαλίστηκε και διαδικτυακή σύνδεση σε σχεδόν 2.000 νοικοκυριά για να έχουν μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όσον αφορά το σήμερα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι προς ενίσχυση αυτής της δράσης γίνονται ενέργειες για αγορά ακόμη περίπου 900 ψηφιακών συσκευών τύπου ταμπλέτας για την κάλυψη άλλων απρόβλεπτων αναγκών, αλλά και νέων άμεσων αναγκών των σχολείων, με δαπάνη που αγγίζει τα €107.000. 

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεργασία με το υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κυρίως στο ευρύτερο κομμάτι της ψηφιακής ενίσχυσης των σχολικών μονάδων, ανεξαρτήτως κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνεδρία της επιτροπής Παιδείας της Βουλής λέχθηκε ότι υπολογίζονται από το 2021 ήδη γύρω στα €13 εκατομμύρια για τον ψηφιακό εξοπλισμό όλων των σχολείων και των τάξεων τους.