Την έναρξη ενός νέου προγράμματος που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της μετάβασης προς την ενηλικίωση ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας ημιανεξάρτητων δομών διαβίωσης, ανακοίνωσε το Γραφείο Κύπρου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σε επικαιροποιημένη ανακοίνωσή του το Γραφείο Κύπρου του ΔΟΜ αναφέρει «Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας) – αφού εντόπισε την ανάγκη και προκήρυξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το πλαίσιο λειτουργίας του- είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας». 

«Η πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Κύπρο είναι ηλικίας 16 με 17 χρονών», δήλωσε η Επικεφαλής του ΔΟΜ Κύπρου, Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά. «Δεδομένης της απουσίας οικογενειακής στήριξης και των μικρών πιθανοτήτων οικογενειακής επανένωσης, οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης και η επαρκής προετοιμασία για τη μετάβαση στην ενηλικίωση είναι απαραίτητες. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η πρώτη ομάδα παιδιών έχει ήδη μεταφερθεί στις νέες μονάδες των δομών”, προσέθεσε.
 
Προστίθεται ότι μέσω της παροχής ευκαιριών ημιανεξάρτητης διαβίωσης, το πρόγραμμα του ΔΟΜ φιλοδοξεί να προωθήσει την ένταξη των παιδιών στην τοπική κοινωνία και να προστατεύσει τα δικαιώματά τους.

Αναφέρεται επίσης ότι για τη διαχείριση και την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Λειτουργία ημιανεξάρτητων δομών διαβίωσης για ασυνόδευτα παιδιά άνω των 16 ετών» υπεύθυνος είναι ο ΔΟΜ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εξοπλισμό υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, γαντιών και αντισηπτικών υγρών, προστίθεται.
 
Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας παρέχεται επίσης πληροφόρηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, σε συνδυασμό με πρακτικές πλυσίματος των χεριών και αποστασιοποίησης, όπως ορίζουν τα σχετικά διατάγματα της κυβέρνησης και οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 
Αναφέρεται ακόμη ότι ο ΔΟΜ επιδιώκει την κάλυψη των ατομικών αναγκών των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστώνδιασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, τις υπηρεσίες υγείας και την ψυχοκοινωνική στήριξη.
 
Το έργο του ΔΟΜ, το οποίο υλοποιείται σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αρχές προστασίας των παιδιών, αναγνωρίζει πως η κοινωνική ένταξη των παιδιών συνηγορεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σχετικά με την ποιοτική εκπαίδευση, την παραγωγική απασχόληση, τις κοινωνίες δίχως αποκλεισμούς και τις διεθνείς συνεργασίες, καταλήγει η ανακοίνωση.

 
Πηγή:philenews/KYΠΕ