Ανάμικτα τα συναισθήματα από τη χθεσινή επιστροφή στα σχολεία για χιλιάδες μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων, καθώς και για τους γονείς τους. Αφενός, υπήρξε ενθουσιασμός και χαμόγελα από τα παιδιά για τη συνάντηση με φίλους, συμμαθητές και εκπαιδευτικούς έπειτα από αρκετές εβδομάδες «χωρισμού», αφετέρου, ένα εμφανές «κούμπωμα» καθώς το σχολείο λειτουργεί τώρα με νέους, πρωτόγνωρους κανόνες. Κορδέλες στην αυλή, σημάνσεις σε εισόδους και πάτωμα, απόσταση ανά θρανίο, αντισηπτικά, γάντια, μάσκες και ένα σωρό οδηγίες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας. Καταστάσεις που φάνηκαν περίεργες, ιδιαίτερα στους μικρότερους σε ηλικία μαθητές, που πέραν των αποστάσεων στην τάξη κλήθηκαν να πειθαρχήσουν και στην τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους φίλους τους ακόμα και την ώρα του διαλείμματος. 
 
Ο «Φ» βρέθηκε χθες σε σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης καταγράφοντας την πρώτη εικόνα από τους πρωταγωνιστές. Μεγαλύτερη πειθαρχία κυρίως στον τρόπο εισόδου και εξόδου παρατηρήθηκε στα Δημοτικά, οι μαθητές των οποίων σχόλασαν σε τρεις φάσεις εντός 15 λεπτών αναλόγως των ηλικιών και των τάξεων. Οι γονείς ανέμεναν έξω από το σχολείο τα παιδιά, τα οποία αποχωρούσαν υπό το βλέμμα είτε της διεύθυνσης, είτε εκπαιδευτικών με στόχο να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.
 
Σε αντίθεση με τα Δημοτικά, σε αρκετά Γυμνάσια φαίνεται να μην τηρήθηκε από μαθητές η κοινωνική αποστασιοποίηση, καθώς με το που βγήκαν από το σχολείο στις 11:30 π.μ. που σχόλασαν, έγιναν ένα μπουλούκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον μία περίπτωση στη Λεμεσό, μαθητές Γυμνασίου όταν σχόλασαν επισκέφθηκαν διπλανό πάρκο όπου έμειναν παρέες-παρέες μέχρι το μεσημέρι που τους παρέλαβαν οι γονείς τους. Μικροί μαθητές ανέφεραν ότι χάρηκαν πολύ που είδαν τους φίλους τους αλλά ήταν κάπως ανήσυχοι γιατί, όπως είπαν, «πρέπει να προσέχουμε».
Μαθητές Γυμνασίου δήλωσαν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ξαναβρέθηκαν με συμμαθητές αλλά κάποιοι από αυτούς όπως σημείωσαν, θα επέλεγαν να μείνουν στο σπίτι όχι λόγω φόβου για τον κορωνοϊό, αλλά λόγω ζέστης, κάτι που έθιξαν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι καλούνται να βρίσκονται σε μη κλιματιζόμενες αίθουσες με μάσκες και γάντια. 
Κάποιοι από τους γονείς που ανέμεναν τα παιδιά τους να σχολάσουν εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την επιστροφή των μαθητών για δύο εβδομάδες περίπου, ενώ άλλοι τάχθηκαν υπέρ της απόφασης όσον αφορά στην ανάγκη να αισθανθούν τα παιδιά ότι επιστρέφουν σιγά-σιγά στην καθημερινότητά τους. 
Πάντως, δάσκαλοι που έχουν να κάνουν με τα μικρότερα παιδιά, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έκαναν λόγο για θλιβερή εικόνα με κανόνες που για πολλά παιδάκια ήταν ακατανόητοι, αλλά δήλωναν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα από μέρους τους για να αισθανθούν καλύτερα και ασφαλείς οι μαθητές τους. 
Αναφορικά με την προσέλευση μαθητών χθες, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος επισκέφθηκε σχολεία, ανέφερε ότι ήταν αθρόα και πως πολύ λίγα παιδιά έλειψαν. «Βεβαίως, θα δείξουμε όλοι κατανόηση και οι γονείς που ανησυχούν υπέρμετρα θα πρέπει να διαπιστώσουν ότι όχι μόνο στα σχολεία τηρούνται μέτρα ασφάλειας, αλλά τα παιδιά επιπλέον μαθαίνουν και αυτούς τους κανόνες ασφαλείας», σημείωσε ο Υπουργός.
Για αρκετά καλή προσέλευση που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το αναμενόμενο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, ο οποίος αναφέρθηκε πως αποχή σημειώθηκε κυρίως στην περιοχή της Αραδίππου, όπου οι γονείς ενημέρωσαν εγκαίρως τα σχολεία. 
Σχετικά με την προσέλευση στα Γυμνάσια, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στον «Φ» πως ανήλθε περίπου στο 82%, ενώ στην περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, παρατηρήθηκε πως από πλευράς σχολείων έγινε η κατάλληλη προετοιμασία. 
 
Ξέμειναν οι αντικαταστάσεις
 
Η απουσία εκπαιδευτικών από τα σχολεία λόγω άδειας που έλαβαν γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή λόγω φροντίδας παιδιών, ήταν αισθητή σε αρκετά σχολεία χθες. Η ΠΟΕΔ έκανε λόγο για περίπου 150 αντικαταστάσεις που δεν έγιναν, με τον πρόεδρό της Φίλιο Φυλακτού να δηλώνει πως «ο μηχανισμός που υπάρχει για τις αντικαταστάσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί». Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε πως «εκεί που κάποιοι εκπαιδευτικοί λείπουν, θα αντικατασταθούν. Ειδικά στη Δημοτική Εκπαίδευση που οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη μιας τάξης, ήδη η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κινείται, θα στείλει αντικαταστάτες».