Η δημόσια δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τελετή εγκαινίων του Pafos Innovation Institute στις 30 Οκτωβρίου για εκχώρηση των ιστορικών Χαρουπόμυλων της Πάφου στην δημοτική αρχή, έλαβε ήδη σάρκα και οστά. Η μεταβίβαση από το κράτος στη δημοτική αρχή έγινε ως πρώτο στάδιο, ο Δήμος Πάφου προχώρησε στη συνέχεια στον καθαρισμό των ιστορικών κτισμάτων ως δεύτερο βήμα και πλέον οι πολίτες της Πάφου αναμένουν το τρίτο και σημαντικότερο βήμα, που θα είναι η ακριβής μορφή της αξιοποίησης τους.

Οι διαδικασίες κινούνται πάντως με πολύ γρήγορο ρυθμό, αφού στα τέλη περασμένου  Νοεμβρίου η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το  Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την παραχώρηση του ιστορικού για την Πάφο χώρου, έτσι ώστε να τύχουν της ανάλογης αξιοποίησης από την δημοτική αρχή, υλοποιήθηκε. Άμεσα, κατόπιν της θετικής αυτής εξέλιξης, ο Δήμος Πάφου προκήρυξε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απομάκρυνση μεταλλικών και άλλων κατασκευών από το κτιριακό συγκρότημα των Χαρουπόμυλων, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, διαδικασία η οποία επίσης υλοποιήθηκε τάχιστα.

Πλέον, το επόμενο βήμα θα είναι και το καθοριστικό: Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχει επισημοποιηθεί η μελλοντική τους χρήση, πέραν της εκτίμησης του ίδιου του Δημάρχου Πάφου ότι οι Χαρουπόμυλοι δεν θα αποτελέσουν άλλο ένα πολυχώρο πολιτισμού, δεδομένου ότι πλέον η πόλη έχει επάρκεια τέτοιων χώρων.