Δύο χιλιάδες συσκευασίες χλωροκίνης που αντιστοιχούν σε 60.000 δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος είναι έτοιμη να στείλει ως δωρεά στην Κυπριακή Δημοκρατία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma η οποία έχει ήδη προχωρήσει στην δωρεά εκατομμυρίων δόσεων στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό.
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Φ» η  πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ιουλία Τσέτη, «η εταιρεία έχει ήδη προβεί σε παραγωγή του φαρμάκου που αναφέρεται ευρέως τον τελευταίο καιρό ως μία πιθανή επιτυχής θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τώρα, λοιπόν, η Uni-pharma SA έχει διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις στο ελληνικό κράτος». Η παραγωγή συνεχίζεται, πρόσθεσε, «και είναι υποχρέωση μας ως ελληνική εταιρεία να καλύψουμε όσο μπορούμε και την Κύπρο, γιατί για εμάς η Κύπρος δεν διαφέρει από την Ελλάδα». Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «έχουμε έρθει σε επαφή με το κυπριακό υπουργείο Υγείας και εκφράσαμε την πρόθεση μας να δώσουμε δωρεάν σε πρώτη φάση 2.000 συσκευασίες χλωροκίνης, που αντιστοιχούν σε 60.000 δόσεις και μπορούν να καλύψουν ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ασθενών». 
 
 
Σε περίπτωση, πρόσθεσε η κ. Τσέτη «που η Κυπριακή Δημοκρατία χρειαστεί περισσότερες δόσεις, εμείς είμαστε έτοιμοι και πάλι να ανταποκριθούμε χωρίς καθυστέρηση».  Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, «όπως μας έχουν ενημερώσει από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κύπρου, βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες τυπικές διαδικασίες οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν, όπως μας έχουν πει, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αποστολή των συσκευασιών. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία αλλά μόλις είναι έτοιμο το υπουργείο Υγείας, θα γίνει και η αποστολή της συγκεκριμένης ποσότητας». 
 
 
Την  όλη προσπάθεια, είπε η κ. Τσέτη, «την έχει αναλάβει ο αντιπρόσωπος μας στην Κύπρο ο οποίος και θα προωθήσει όλα τα απαραίτητα».  Η Uni-pharma, είπε καταλήγοντας, «θα βρίσκεται στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν παραστεί ανάγκη θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Μακάρι να είμαστε αχρείαστοι και εμείς και η χλωροκίνη. Μακάρι να καταφέρουμε και στην Κύπρο και στην Ελλάδα να ξεφύγουμε από τον κορωνοϊό και να βγούμε νικητές από όλο αυτό που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα». 
 
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από πρωτόκολλο που ετοιμάστηκε από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας, όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Κύπρο, (αφού πληρούν τα απαραίτητα ιατρικά κριτήρια) θα λαμβάνουν τη χλωροκίνη μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη δεσμεύσει ποσότητες χλωροκίνης ενώ έχει γίνει σχετική δωρεά και από τις κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες. Ωστόσο, οι ανάγκες που θα προκύψουν στη συνέχεια είναι άγνωστες και ως εκ τούτου η τήρηση αποθεμάτων χλωροκίνης θεωρείται απαραίτητη.