Να παραιτηθεί κάλεσε επισήμως τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν στην ομιλία του η οποία έκλεισε εσπευσμένα τις εργασίες του κομματικού συνεδρίου στο Μπράιτον, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί παράνομης αναστολής του κοινοβουλίου.

«Αύριο το κοινοβούλιο θα επανέλθει. Η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει. Ο Μπόρις Τζόνσον κρίθηκε ότι έχει παραπλανήσει τη χώρα. Αυτός ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να παραιτηθεί», είπε ο κ. Κόρμπιν.

Χαρακτήρισε τον κ. Τζόνσον «μέλος της ελίτ που απεχθάνεται τη δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, αλλά αφού πρώτα θα έχει φύγει από το τραπέζι «η απειλή της κυβέρνησης για ένα καταστροφικό no deal» στο Brexit.

Σημείωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει εντολή για ένα no deal και τόνισε ότι μόνο οι Εργατικοί θα προσφέρουν ως κυβέρνηση ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit εντός έξι μηνών από την ανάληψη της εξουσίας, με επιλογές την παραμονή στην ΕΕ ή μια συμφωνία για Brexit με στενή σχέση με τους Ευρωπαίους.

Στη συνέχεια ο κ. Κόρμπιν ανέπτυξε το μανιφέστο του για την εσωτερική πολιτική. 

Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων, αύξηση μισθών, τη μεγαλύτερη ποτέ επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνδικάτων, κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων και των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, τη δημιουργία μίας κρατικής εταιρείας παρασκευής γενοσήμων φαρμάκων που θα παρέχονται φθηνά στο δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων και των χρεώσεων για τη φροντίδα ανηλίκων, αύξηση του συντελεστή φορολογίας για το πλουσιότερο 5% του πληθυσμού, μέτρα για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή δικαιοσύνη.

Υποσχέθηκε, τέλος, να είναι ένας «διαφορετικός» πρωθυπουργός, που θα ακούει τους πολίτες και που θα υπερασπίζεται «το 99% και όχι το 1%» του πληθυσμού.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ