Ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και θεωρείται σήμερα ένας από τους πλέον υποσχόμενους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Από το 2014 υπάρχει ένα νέο πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και λειτουργία των επενδυτικών ταμείων, πιο εκσυγχρονισμένο, ευέλικτο και ελκυστικό τόσο για τα ίδια τα ταμεία όσο και για τους διαχειριστές τους.

Ως εκ τούτου, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν υπερ-τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 8 δις ευρώ. Η ανάπτυξη του κλάδου συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του κράτους και διαφόρων φορέων / οργανισμών, όπως του Cyprus Investment Funds Association (CIFA), το οποίο εργάζεται συστηματικά με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εγγεγραμμένων επενδυτικών ταμείων και υπό διαχείριση κεφαλαίων στην Κύπρο.

Η Τράπεζα Κύπρου, ως ο κορυφαίος οργανισμός παροχής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο, παρουσιάζει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στη διαχείριση των κεφαλαίων των πελατών της, μέσω της Διεύθυνσης Wealth & Markets.

Η πολυβραβευμένη Διεύθυνση Wealth & Markets της Τράπεζας, οργανικά ανήκει στη Εκτελεστική Διεύθυνση του Global Corporate Banking and Markets. Στελεχωμένη από άρτια εκπαιδευμένους και πολύπειρους επαγγελματίες, εξειδικεύεται στη Διαχείριση Κεφαλαίων (Asset Management), την Επενδυτική Τραπεζική (investment banking), την Ιδιωτική Τραπεζική (Private Banking), τη Θεσμική Διαχείριση Κεφαλαίων (Institutional Wealth Management), τις Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες (Brokerage) και τις Υπηρεσίες Θεματοφυλακής (Custody).

Πιο συγκεκριμένα, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), όπως τη διαχείριση χαρτοφυλακίων και κινδύνων, τη θεματοφυλακή, την εκτέλεση εντολών, διάρθρωσης και αδειοδότησης επενδυτικών ταμείων.

Υπηρεσίες που παρέχονται σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ)

Υπηρεσίες Διάρθρωσης & Αδειοδότησης  Επενδυτικών Ταμείων

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται μέσω της CISCO (Κυπριακός Οργανισμός Επενδύσεων και Αξιών Λίμιτεδ), που είναι 100% θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC), με αρ. άδειας λειτουργίας 003/03. Οι υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν:

  • Στήριξη και καθοδήγηση στην επιλογή της νομικής μορφής, της διάρθρωσης και των υπόλοιπων χαρακτηριστικών του επενδυτικού ταμείου (fund), καθώς και στη συγχώνευση / σύνθεσή του
  • Στήριξη στη διάρθρωση της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, στις διαδικασίες της, στην οργανωτική της σύνθεση, τις λειτουργίες και τις δραστηριότητές της
  • Σύνταξη Ενημερωτικού Δελτίου και Εγγράφου Βασικών Πληροφοριών για τους Επενδυτές
  • Συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων μερών, όπως π.χ. οι ελεγκτές και οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, κατά την επεξεργασία της αίτησης αδειοδότησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι την παραχώρηση της άδειας
  • Προετοιμασία παραρτημάτων και άλλων ενημερωτικών δελτίων, όπως απαιτείται από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για την εγγραφή ταμείου

 

Καθολικές Υπηρεσίες Θεματοφυλακής & Υπηρεσίες Θεματοφυλακής για Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων

Οι υπηρεσίες θεματοφυλακής περιλαμβάνουν:

  • Λεπτομερή έλεγχο των ιδιαιτεροτήτων του ταμείου έτσι ώστε, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή, να υιοθετηθεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας
  • Ευελιξία κατά την δημιουργία του ταμείου έτσι ώστε να καλυφθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και το επιλεγόμενο μοντέλο λειτουργίας βάση των αναγκών του πελάτη
  • Παρακολούθηση ταμειακών ροών και συμφιλίωση υπολοίπων λογαριασμών
  • Φύλαξη χρηματοοικονομικών μέσων, διακανονισμός και εκκαθάριση
  • Επιβεβαίωση ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων
  • Επιτόπιος έλεγχος για επιβεβαίωση της κατάστασης ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων
  • Υπηρεσίες βελτιστοποίησης φορολογίας που παρακρατείται στην πηγή από έσοδα που προέρχονται από επενδυτικές συναλλαγές σε μεγάλες αγορές
  • Εποπτεία εγγραφών και εξαγορών μεριδίων του ταμείου και έλεγχος απόδοσης ορθών τιμών
  • Ελέγχους σχετικά με τον υπολογισμό της εσωτερικής αξίας των μεριδίων
  • Παρακολούθηση κατανομής εισοδήματος στους μετόχους των ταμείων
  • Πρόσβαση σε πέραν των 55 αγορών και 190,000 αμοιβαίων κεφαλαίων

 

Υπηρεσίες υποστήριξης σε κεφάλαια τρίτων διαχειριστών / επενδυτικών ταμείων – Διαχείριση Επενδυτικών Κινδύνων

Οι υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων παρέχονται σήμερα από την BOC Asset Management Ltd (BOCAM). Μέσα στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης, οικονομιών κλίμακας και βέλτιστων λειτουργικών αλλαγών, η Τράπεζα προχωρά σε αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις δυο της θυγατρικές BOCAM και CISCO.

Με αυτό τον τρόπο η Τράπεζα σήμερα προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει με ακόμα πιο αξιόπιστο και ευέλικτο τρόπο, ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές καθώς και επενδυτικά ταμεία.

Δεδομένης της τεχνογνωσίας της, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης κεφαλαίων σε τρίτους, σε διαχειριστές ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ και σε αυτο-διαχειριζόμενες ΟΕΕ, οι οποίες συγχωνεύθηκαν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Δημοκρατίας. 

Προσφέρει επίσης ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις για την εξυπηρέτηση των κεφαλαιακών αναγκών των πελατών της, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών Εκτίμησης, Συμμόρφωσης και Νομοθετικού και Κανονιστικού πλαισίου.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, διαφανές και ανεξάρτητο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, για την εξυπηρέτηση των κεφαλαιακών αναγκών τόσο των ΟΣΕΚΑ όσο και των ΟΕΕ στηριζόμενη σε εξελιγμένες μεθόδους διαχείρισης κεφαλαίων και οργάνωσης των υπηρεσιών της.

Υπηρεσίες Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων Θεσμικών Πελατών και Ιδιωτών (Διακριτικής και Συμβουλευτικής φύσης)

Οι υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων διακριτικής και συμβουλευτικής φύσης παρέχονται σε θεσμικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ.

Οι υπηρεσίες διακριτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίων απευθύνονται σε πελάτες που επιδιώκουν ενεργή και επαγγελματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει τους στόχους και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί και που πάντοτε προσαρμόζεται στις ανάγκες και το προφίλ κινδύνου του κάθε πελάτη. 

Η υπηρεσία συμβουλευτικής διαχείρισης παρέχεται σε θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να λαμβάνουν οι ίδιοι την τελική απόφαση για την υλοποίηση ή μη, οποιασδήποτε επενδυτικής απόφασης σε χρηματοοικονομικά μέσα, μετά τη λήψη των εξατομικευμένων επενδυτικών συμβουλών.

Θεσμικά Κεφάλαια – Πρόσβαση στις διεθνείς αγορές

Η Τράπεζα Κύπρου παρέχει επίσης υπηρεσίες εκτέλεσης εντολών σε Διεθνείς Αγορές για ΟΕΕ και ΟΣΕΚΑ, μέσω της Υπηρεσίας Διαχείρισης Θεσμικών Κεφαλαίων, σε συνεργασία με τις ομάδες εκτέλεσης εντολών που βρίσκονται στην διεύθυνσή της.

Οι ομάδες Εκτέλεσης Εντολών είναι χτισμένες με τέτοιο τρόπο, που επιτρέπουν πρόσβαση στους πελάτες της τράπεζας σε Μετοχές εξωτερικού και Κύπρου, Κρατικά και εταιρικά Ομόλογα, Αμοιβαία & Αντισταθμιστικά Κεφάλαια (υποδομών και εναλλακτικά) καθώς και ξένου συναλλάγματος. Στις υπηρεσίες ξένου συναλλάγματος καθώς και ειδικών δομημένων λύσεων (structured solutions) συγκαταλέγονται η διαχείριση κινδύνων συναλλάγματος, η διαχείριση κινδύνων επιτοκίου και η διαχείριση κινδύνων εμπορευμάτων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών με περιθώριο, η BOC eTrader, παρέχει στους πελάτες άμεση πρόσβαση σε ανταγωνιστικές, πραγματικές τιμές για την εκτέλεση συναλλαγών άμεσης παράδοσης (FX Spot), προθεσμιακών πράξεων (FX Forward), καθώς και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures Contracts), σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Συνοψίζοντας όλα τα πιο πάνω, η Τράπεζα Κύπρου με την μακρόχρονη εμπειρία της προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει, ακόμη περισσότερα στον τομέα των επενδυτικών ταμείων. Στόχος της Τράπεζας είναι να  διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών, για να καταστεί η Κυπριακή αγορά ένα ασφαλές καταφύγιο ανάπτυξης και διαχείρισης του πλούτου των θεσμικών και άλλων πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το Wealth & Markets της Τράπεζας Κύπρου, μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Κεντρικά Γραφεία – Λευκωσία

Λεωφόρος Λεμεσού 134, 2ος όροφος, CY-2015, Λευκωσία

+357 22 121881 | [email protected] | www.bankofcyprus.com.cy