Ακόμη πιο εκτεθειμένη είναι η Δημοκρατία μετά τη χθεσινή έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την κατάχρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας από επενδυτές, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική, στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής της οδηγίας της ΕΕ, 1.298 επενδυτές είχαν αγοράσει ακίνητα αξίας €1.5 δισ., επωφελούμενοι τον μειωμένο ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά του ακινήτου, με αποτέλεσμα το κράτος να απωλέσει έσοδα €204.3 εκατ.!

Οι απώλειες των δημοσίων εσόδων μπορεί να είναι μεγαλύτερες, καθώς τα ονόματα των αιτητών μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι καταχωρισμένα στα Μητρώα ΦΠΑ, δεν συνάδουν με τα ονόματα στο αρχείο του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, ενώ τα στοιχεία των τεμαχίων στις αιτήσεις δεν συνάδουν με στοιχεία του Κτηματολογίου.

Το «πάρτι» που έστησαν κάποιοι φαίνεται και από τις 10 υψηλότερης αξίας κατοικίες που πωλήθηκαν στο πλαίσιο του ΚΕΠ, για τις οποίες εύποροι επενδυτές επωφελήθηκαν του μειωμένου ΦΠΑ. Μόνο για τα 10 ακίνητα, συνολικής αξίας €52.6 εκατ., το κράτος έχασε έσοδα €5 εκατ.

Τα ευρήματα δυσχεραίνουν τη θέση της χώρας και ίσως η Κομισιόν τα αξιοποιήσει, καθώς από πέρσι έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, λόγω της μη ορθής εφαρμογής της Οδηγίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οκτώ κατηγορίες για επιδότηση φωτοβολταϊκών

Δεν αποκλείεται η Δημοκρατία να κληθεί να πληρώσει με ίδιους πόρους τη διαφορά που προκύπτει από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή τα €204 εκατ. ή μέρος τους. Πρόκειται για διαφυγόντα έσοδα και για την ΕΕ, καθώς σημαντικό μέρος των εσόδων από τον ΦΠΑ καταλήγει στην ΕΕ.

Αν η Κύπρος βρεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ -αν δεν φροντίσει να συμμορφωθεί με την Οδηγία το ταχύτερο- τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι προς το παρόν υπάρχει στάση αναμονής από πλευράς Βρυξελλών και αναμένεται η επόμενη κίνησή τους τον Σεπτέμβριο. Η διαδικασία επί παραβάσει συνεχίζει να τρέχει, με τις ευρωπαϊκές αρχές να αναμένουν την ολοκλήρωση των συζητήσεων στη Βουλή για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για περιορισμό των δικαιούχων του μειωμένου συντελεστή δεν φαίνεται να περνά ως έχει από τον σκόπελο της Βουλής, καθώς κόμματα και επαγγελματικοί φορείς έχουν έντονες επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας πως θα επηρεαστεί η αγορά ακινήτων και θα επιβαρυνθούν, οικονομικά, μεσαία νοικοκυριά και νεαρά ζευγάρια. Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν θα προχωρήσει σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, καθώς μάλλον δεν αποδεχθεί άλλες παρεκκλίσεις η Κομισιόν.

Το νομοσχέδιο και οι άλλες απαιτήσεις

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή 5% ΦΠΑ μόνο στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ. Επίσης, μειωμένο ΦΠΑ 5% θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €200 χιλ. Προβλέπεται επίσης ότι η νέα νομοθεσία θα ισχύσει μετά τις 30 Νοεμβρίου 2022. Το προηγούμενο νομοσχέδιο προέβλεπε την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για κατοικίες με μέγιστο εμβαδόν 140 τ.μ. Σήμερα, μειωμένο ΦΠΑ επιβάλλεται στα πρώτα 200 τ.μ ακινήτου, ανεξαρτήτως εμβαδού. Οι αντιδρούντες απαιτούν επιστροφή στο καθεστώς του 2011, με το οποίο 5% ΦΠΑ επιβαλλόταν στα 200 τ.μ ακινήτου, με συνολικό εμβαδό μέχρι 275 τ.μ., κάτι που απέρριψε η ΕΕ.

ΑΠΟΨΗ

Αθεόφοβοι!

Κάποιοι πρέπει να βρουν τόπο να κρυφτούν με όσα δημοσιοποιήθηκαν (και) χθες. Η αγορά οροφοδιαμερίσματος σε πύργο, αξίας €14.5 εκατ., από την οποία το κράτος έχασε €732 χιλ. από την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, θεωρείται κοινωνική πολιτική, αθεόφοβοι; Η αγορά άλλου διαμερίσματος, €5 εκατ., από την οποία χάθηκαν δημόσια έσοδα €360 χιλ. και πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις συνάδουν με τον κοινωνικό χαρακτήρα της Οδηγίας της ΕΕ; Και βεβαίως δεν συνάδουν και συνιστούν ξεκάθαρη κατάχρηση. Όλοι στη χώρα γνώριζαν τα κενά της νομοθεσίας, τα οποία κάποιοι εκμεταλλεύονταν ανενόχλητοι. Πρόσωπα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς έδειξαν το δρόμο στους επενδυτές για να ξεγελάσουν το κράτος, έχοντας και οι ίδιοι όφελος.