Άνοιξε νέος κύκλος αναδιαρθρώσεων δανείων στις τράπεζες και ήδη αρκετά νοικοκυριά και επιχειρηματίες κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να βρούνε λύση με τον τραπεζίτη τους, «κομμένη και ραμμένη» στα νέα οικονομικά τους δεδομένα.
 
Η λύση της αναστολής δόσεων μέχρι τέλος του χρόνου άνοιξε μεν το δρόμο στους δανειολήπτες που δεν είχαν καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων πέραν των 30 ημερών αλλά έφερε και στην επιφάνεια και τις περιπτώσεις εκείνων των πελατών που οριακά ή μη δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό προϊόντων αναδιάρθρωσης, με στόχο να ανακουφίσουν όλους τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, στη βάση της νέας πραγματικότητας που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
 
 
 Ο φόβος των τραπεζιτών είναι ότι με την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα αντιμετωπίσουν μία νέα έκρηξη κόκκινων δανείων κυρίως επιχειρηματικών, η οποία θα ανατρέψει άρδην τους σχεδιασμούς τους και ότι είχαν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια.
 
Όπως ανέφερε στον «Φ» τραπεζική πηγή, «προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να “παγώσουν” τις δόσεις τους.
 
Η εξεύρεση συμφωνημένης λύσης αναδιάρθρωσης πρόσθεσε, είναι μονόδρομος για να μην ξεφύγει ο ρυθμός αύξησης των προβληματικών δανείων τους επόμενους μήνες και επεκταθεί στο 2021. Το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται μόνο σε εκατοντάδες νοικοκυριά που από την μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν σε νέα δεδομένα αλλά και σε εκατοντάδες μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Σχεδόν ένα μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αναστολής δόσεων για εννέα μήνες και τον αρχικό καταιγισμό των αιτήσεων, η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική. Από τις χιλιάδες αιτήσεις που γίνονταν κάθε μέρα από τους δανειολήπτες, τώρα ο αριθμός περιορίζεται μεταξύ 100 και 300 αιτήσεων την ημέρα. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε ανακοινώσει ότι στα €10 δισ. περίπου ανέρχεται η αξία των δανείων για τα οποία έχει ζητηθεί αναστολή δόσεων και οι δηλώσεις για αναστολή δόσεων έφθασαν περίπου τις 50.000. 
 
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι αιτήσεις που έχουν γίνει στην Τράπεζα Κύπρου είναι κοντά στις 22.000 και από αυτές το 84% αφορά ιδιώτες και το 16% επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις αφορούν 37.000 λογαριασμούς που έχουν σχέση με όλα τα δάνεια. Από τους 37.000 λογαριασμούς, οι 28.000 αφορούν κυρίως στεγαστικά, επιχειρηματικά και δάνεια αγοράς αυτοκινήτου. Από τις 28.000 δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, τα 26.000 δεν λήγουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
 
 
Στην Ελληνική Τράπεζα τα στοιχεία μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, έδειχναν ότι έχουν γίνει περίπου 24.000 αιτήσεις. Το 80% των ιδιωτών αφορά τομέα ιδιωτών και το 20% εταιρειών. Από τον τομέα του  retail το 50% αφορά στεγαστικά δάνεια και το 50% καταναλωτικά. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα στα πέντε δάνεια για τα οποία έχει γίνει αίτηση για αναστολή έχουν δοθεί μετά το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Τράπεζας το 20% των δανείων για αίτηση έχει δοθεί μετά την 1/1/2018 και το 80% έχει δοθεί πριν.