Η… ΙΣΤΟΡΙΑ με τη διαμόρφωση νέου νόμου για την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση μειωμένου ΦΠΑ 5% για πρώτες κατοικίες, στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, δείχνει μια επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι υπήρξε ένα νομοσχέδιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το οποίο φαίνεται ότι ήταν αρκετά κοντά στα πλαίσια στα οποία έθεσε εξαρχής η Κομισιόν. Έκτοτε, ωστόσο, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες όπως προκύπτει από την τελευταία εξέλιξη, δεν ικανοποιούσαν το πλαίσιο που καθορίστηκε από τις Βρυξέλλες, οι οποίες κι άναψαν «κόκκινο» σε αυτό που κατέληξε η Βουλή.

ΜΕΤΑ το νέο «όχι», λοιπόν, που εισέπραξε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση των κομμάτων για την επιβολή 5% ΦΠΑ σε κατοικίες/διαμερίσματα με αξία μέχρι €350 χιλ. και με εμβαδό μέχρι 190 τ.μ., η συζήτηση εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει και πάλι την αρχή. Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας την τακτική που υιοθετείται στην Κύπρο  απαιτεί- και θα επιμένει μέχρι τέλους-  όπως ο μειωμένος ΦΠΑ επιβάλλεται στα 110 τ.μ. μιας κατοικίας. Δηλαδή 90 τ.μ. λιγότερα από ό,τι ισχύει σήμερα.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως χάθηκαν δυο ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέδειξε προς την Κυπριακή Δημοκρατία ότι το κράτος μας είχε προχωρήσει στην μείωση του ΦΠΑ, χωρίς εν πολλοίς να υπάρχει στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Δυο χρόνια χρόνος για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε με τις ευλογίες των Βρυξελλών να διευκόλυνε και εξυπηρετούσε τους πολίτες. Αυτό δεν έγινε, όπως συναφώς προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Από το μήνυμα, δηλαδή, που ήλθε από την Κομισιόν το επιβεβαιώνει.

ΤΩΡΑ έχουμε φθάσει στο διά ταύτα. Θα πρέπει να ξεπεραστούν οι κομματικές μπαλκονάτες εξαγγελίες και να προσγειωθούν όλοι στην πραγματικότητα, να περάσουν στην πράξη. Εάν θέλει η κυπριακή Πολιτεία να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και κυρίως εκείνοι που θεωρούνται μη προνομιούχοι, θα πρέπει να επιλύσει το θέμα και μάλιστα αμέσως. Θα πρέπει άπαντες να κινηθούν στη βάση των παραμέτρων, που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε, αυτή η πορεία είναι μονόδρομος. Είτε θα ακολουθηθούν οι υποδείξεις των Βρυξελλών, είτε δεν θα υιοθετηθεί η πολιτική για την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση μειωμένου ΦΠΑ 5% για πρώτες κατοικίες. Συνεπώς, μια οδός παραμένει. Να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, σύντομα και να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός αποδεκτού πλαισίου.